Nogomet

Liverpool priziva 2005., Chelsea osvetu

Zoran Zdelar • utorak, 24.04.2007.

Sutra će se na Stamford Bridgeu sučeliti dva engleska velikana u borbi za mjesto u finalnoj utakmici Lige prvaka. Povijest se ponavlja, jer su se i 2005. godine isti klubovi sastali u istoj fazi natjecanja, a tad je slavio Liverpool, koji je kasnije i dramatičnim preokretom osvojio titulu najboljeg u Europi...

Da se povijest nerijetko ponavlja, moglo bi se potvrditi u slijedećih tjedan dana nakon što Chelsea i Liverpool odigraju obje utakmice polufinala Lige prvaka. Prije točno dvije godine ova dva kluba sastala su se također u polufinalu najelitnijeg klupskog natjecanja. Tad su Redsi s 0:0 i 1:0 prošli u finale, a tamo su preokretom protiv Milana uspjeli osvojiti titulu najboljeg u Europi na godinu dana. Psihološka prednost mogla bi tako biti na strani gostiju u prvoj utakmici, ali s druge strane, ne kaže se bez razloga da se «osveta servira hladnom». Inače, igrom slučaja u finalu bi se ponovno mogli sastati Liverpool i Milan ukoliko oboje izbore prolaz protiv svojih suparnika.

Iako, se navijači Liverpoola stoga s razlogom vrlo rado prisjećaju 2005. godine i nadaju se reprizi, Rafael Benitez traži od igrača da zaborave na to veliko slavlje i usredotoče isključivo na današnji dvoboj. «To je povijest koja je sad iza nas. Pobjeda u 2005. godini neće nam previše sada značiti ako izgubimo. Sutrašnja utakmica nam mora biti važnija od nečega što se dogodilo u prošlosti.», upozorava Benitez svoje igrače, shvaćajući kako bi ondašnji uspjeh mogao stvoriti euforiju u njegovoj svlačionici.

Mnogi pratitelji Liverpoola bili bi zadovoljni i neriješenim rezultatom u gostima, dok god ne prime pogodak, no Benitez ima ipak više ciljeve. «Chelsea ima vrlo dobru obranu i primaju manje pogodaka nego mi, no cilj nam neće biti odigrati 0:0 na Stamford Bridgeu. Lovili smo pogodak u Barceloni, a to ćemo pokušati i u Londonu. Nadam se naravno pobjedi svoje momčadi.»

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U redovima Redsa nema znatnijih problema koji bi mogli utjecati na sutrašnji susret. U proteklom prvenstvenom golu s 2:0 su bez problema svladali Wigan, a i zdravstvena situacija među igračima je vrlo dobra. S druge strane, Jose Mourinho ne može biti odveć zadovoljan stanjem u svojoj svlačionici.

Chelsea ima dosta problema tijekom ove sezone s izostancima igrača, a ništa drukčije nije ni dan pred prvi susret polufinala Lige prvaka. Ponovno bi iz prve postave trebalo izostati nekoliko ključnih igrača poput Carvalha i Ballacka, za koje nije sigurno hoće li se stići oporaviti ili Essiena, koji je suspendiran, a uz to ga je još i policija zaustavila u pet ujutro tijekom vožnje u alkoholiziranom stanju.

Jose Mourinho ipak ni ne pomišlja na poraz, jer ova sezona može postati najboljom u klupskoj povijesti s obzirom da su još uvijek u konkurenciji za osvajanje četiri trofeja, a jedan su već donijeli na Stamford Bridge - Liga kup.

Vjerojatne postave

Chelsea: Petr Cech; Lassana Diarra, Khalid Boulahrouz, John Terry, Ashley Cole; John Obi Mikel, Frank Lampard, Claude Makelele, Joe Cole; Andriy Shevchenko, Didier Drogba.

Liverpool: Pepe Reina; Steve Finnan, Jamie Carragher, Daniel Agger, John Arne Riise; Steven Gerrard, Xabi Alonso, Javier Mascherano, Jermaine Pennant; Peter Crouch, Dirk Kuyt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!