Nogomet

Reina junački za finale

Zoran Zdelar • utorak, 01.05.2007.

Nakon što nogometaši Liverpoola i Chelseja nakon 120 minuta današnje igre nisu stigli do rezultata koji bi jednu momčad odveo u finale Lige prvaka, krenuli su s izvođenjem jedanaesteraca. Liverpoolov vratar Pepe Reina je briljirao i s dvije sjajne obrane omogućio Redsima plasman u novo finale u kojem će se sastati s boljim iz dvoboja Milana i Manchester Uniteda...

Prepuni Anfied priredio je nogometašima Chelseaja standardnu dobrodošlicu izvođenjem svoje himne. Teško da goste iz Londona nisu prošli trnci, kao i većinu pratitelja nogometa dok putem svojim televizijskih prijemnika uživaju u legendarnim stihovima. Otvaranje susreta to bi čak moglo i potvrditi, jer kako drukčije objasniti da je Liverpool tijekom prvih 15-20 minuta igre oko 70% vremena imao loptu u svom posjedu. No, prvih 45 minuta nije pružilo igru za pamćenje, vrijedi izdvojiti tek postignuti pogodak i odličnu obranu Reine.

U kakvim su stanjima momčadi bile prije susreta imali ste već prilike pročitati u najavi utakmice, ali nije naodmet još jednom spomenuti kako je Chelsea ovog vikenda igrao bitan prvenstveni dvoboj u najjačem sastavu. S druge strane, Liverpool je sve svoje adute čuvao i odmarao za večerašnji dvoboj što je na kraju rezultiralo porazom od Portsmoutha. U prvim minutama napadači su se uglavnom tražili dugim loptama, ali to nije davalo nekog značajnijeg rezultata i ubrzo se lopta spustila na zemlju nakon što su igrači shvatili da nisu krenuli s pravim rješenjem.

U 22. minuti Chelsea ipak nije izdržao snažan pritisak domaćih nogometaša i Čech je morao potpisati kapitulaciju nakon što mu se mreža zatresla. Kapetan Steven Gerrard izveo je slobodan udarac s lijeve strane i prizemnim dodavanjem izravno je loptu uputio nečuvanom Danielu Aggeru, koji s ruba linije kaznenog prostora puca snažno u sami donji desni kut i gostujući vratar nije stigao reagirati. Danski reprezentativac bacio je u delirij navijače pogotkom koji su barem u tom trenutku jamčili produžetke.

Nakon primljenog pogotka, Chelsea se počeo buditi i polako preuzimati inicijativu. Nije bilo potrebno previše vremena za zamjenu uloga i sad je Chelsea počeo s pritiscima na vrata Reine, ali to je rezultiralo tek s jednom izglednom prilikom. John Obi Mikel odlično je uposlio Didiera Drogbu, koji u trku uz bok protivničkom braniču puca s 10-ak metara, ali ravno u Reinu koji s manjim poteškoćama hvata loptu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugo poluvrijeme nije donijelo znatno kvalitetniju, odnosno atraktivniju gledateljima igru, ali je zato Liverpool propustio dvije sjajne prilike za osiguravanje pobjede, a samim time i prolaz u polufinale. U 57. minuti Jermaine Pennant s desnog boka uputio je centaršut u kazneni prostor Chelseaja, a Peter Crouch puca s pet metara udaljenosti, no Čech refleksno reagira i nogama spašava svoju mrežu od novog pogotka.

Samo dvije minute kasnije Liverpool ponovno propušta sjajnu priliku. Na desnom boku ponovno se razigrao Pennant, loptu je prebacio na suprotnu stranu terena, a tamo ju je dočekao Risse. Norvežanin loptu nabacuje pred Chelseajave vrata, a tamo je najviši u skoku bio ponovo Crouch, koji s male udaljenosti glavom trese gredu.

Igrala se 75. minuta, a Chelsea se do tada mogao 'pohvaliti' tek jednim udarcem upućenim u okvir gola Liverpoola, a ništa se nije promijenilo ni u navedenoj minuti, osim što je Drogba imao priliku pogoditi nečuvanu mrežu. Ashley Cole uputio je nisku loptu pred Liverpoolova vrata, a Drogbi je ispred noge izbija jedan od Redsa i to samo dva-tri metra udaljenosti od mreže.

Nekoliko minuta prije kraja susreta Chelsea je imao ponovno novu sjajnu priliku za pogodak, ali još jednom nije se najbolje snašao Drogba koji visoku dugu loptu ne uspijeva prihvatiti i istrčali Reina odnosi ju ispred njega. Kako je nakon 90 minuta rezultat ostao 1:0, krenuli su se igrati produžeci.

Prvi dio produžetaka ostat će obilježen dvojbenim sudačkim odlukama. U 98. minuti Mascherano je uspio preoteti loptu Chelseaju i sjajno uposliti Kuyta, a on se našao sam pred protivničkim vratarom, ali Čech mu skida udarac. Začuo se odmah nakon toga sučev zvižduk zbog zaleđa. Odluka je ispravna, no ipak pomoćni sudac je ipak previše kasnio s podizanjem zastavice.

U 100. minuti napokon se zatresla ponovno mreža, ali nakon zaleđa, ako je vjerovati sucima. Kuyt je uspio svladati Čecha, ali mu je pogodak poništen dvojbenom odlukom o zaleđu. Samo minutu prije kraja drugog dijela produžetka, Kuyt je ponovno imao sjajnu priliku za postizanje pogodaka, ali njegov udarac odličnom reakcijom zaustavio je češki vratar. Finalist Lige prvaka bit će poznat tako tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

U uvijek šokantnom izvođenju jedanaesteraca Liverpool je briljirao, točnije, vratar Pepe Reina je briljirao sa svoje dvije obrane. Reina je skinuo udarac najprije Geremiju, a zatim i Robbenu. U plavom dresu pogodio je jedino kapetan Lampard, dok su Liverpool u finale pogodcima odveli Zenden, Alonso, Gerrard i Kuyt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!