Nogomet

Bez ijednog pitanja

Bernard Jurišić • utorak, 17.04.2007.

Posljednje današnje polusatno predstavljanje hrvatsko-mađarske kandudature je odrađeno, a vodila ga je snažna delegacija predvođena premijerima dviju zemalja. Neslužbene informacije iz Cardiffa govore kako je naše predstavljanje bilo najbolje, no to još uvijek ne znači ništa konkretno. Iz glavnog grada Walesa dolaze dvojaki osjećaji glede sutrašnjeg proglašenja...

Predstavljanje hrvatsko-mađarske kandidature odlično je prošlo. Polusatna priča koju su pričale legende hrvatskog i mađarskog nogometa, a prisnažili premijeri dviju država Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsani zaintrigirala je Izvršni odbor do te mjere da nisu imali ni jedno pitanje na našu adresu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Jedni to tumače odlično odrađenim poslom, drugi kažu da baš i nije dobar znak da članovi IO-a nisu imali baš ni jedno pitanje, ako nam već namjeravaju dati domaćinstvo.

Uostalom, sve je to samo potvrdilo nervozu i napetost koja se može "opipati" od Cardiffa do Hrvatske, gdje se svaka riječ, izjava, izraz lica ili događaj mjere i tumače na ovaj ili onaj način, nama u prilog ili nekom drugom.

"Učinili smo sve da dobijemo domaćinstvo, te zajedno s mađarskim prijateljima, ne možemo sebi predbaciti da nismo učinili apsolutno sto posto dogovorenoga. Ako sutra pobijedimo, nećemo se kao domaćini osramotiti, a ako domaćinstvo dobiju drugi ne trebamo to shvatiti tragično i valja pokušati ponovno", kazao je nakon hrvatsko-mađarske prezentacije hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Ako nakon ovakve prezentacije ne dobijemo Europsko prvenstvo, onda ga nećemo dobiti nikada", izjavio je hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić, koji je kao i ostatak hrvatsko-mađarske delegacije, bio oduševljen prezentacijom.

Iznenađenje prezentacije bilo je javljanje astronauta, Amerikanca mađarskog podrijetla Charlesa Simonyja iz svemira, kao i TV-snimak legendarnog Ferenca Puskasa, snimljen malo prije njegove smrti prošlog studenog.

Poljsko-ukrajinsku kandidaturu također su predvodili visoki državnici, predsjednici Lech Kaczynski i Viktor Juščenko. U njihovoj delegaciji su još i vratar Liverpoola Jerzy Dudek, bivše nogometne legende Grzegorz Lato i Wlodzimierz Smolarek, čuvena atletičarka Irena Szewinska, nogometaš Chelsea Andriy Ševčenko, bivši predsjednik Leonid Kravčuk, atletski rekorder Serhij Bubka i bivši boksački prvak Vitalij Kličko.

Talijani su se najmanje trudili impresionirati Uefu dovođenjem velikih imena u Cardiff. Doputovali su tek trener svjetskih prvaka Marcello Lippi, bivši predsjednik nogometnog saveza Luca Pancalli i ministrica sporta Giovanna Melandri.

Opći je dojam da su Talijani uložili najmanje energije u uvjeravanje Uefe da su baš oni najbolji izbor, ali svejedno su od gotovo svih označeni kao glavni favorit. Iako im je nemoguće osporiti namjeru da baš oni još jednom organiziraju ovako veliko natjecanje, prilično je razvidno da bi baš oni najlakše preboljeli eventualni sutrašnji gubitak.

Za razliku od ostale dvije kandidature, za Talijane je ovo samo "još jedan dan u uredu". Tako su ga i odradili.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!