Vodeni sportovi

Oxford i Cambridge se udomaćili u Splitu

Sportnet • petak, 27.04.2007.

Grad Split, spoj tisućljetnog kamena i prirodne ljepote, grad koji odiše tradicijom i sportskim duhom, živi za velike spektakle…mjesto kao stvoreno da ukrade dio londonske tradicije , mjesto kao stvoreno za revanš utrke Oxford - Cambridge…

KORIJENI MEĐUNARODNE VESLAČKE REGATE "SVETI DUJE"

"Živ ću se pojesti"

Juraj Gamulin, predsjednik Organizacijskog odbora: "Treću godinu za redom u Splitu imamo ekipe Oxforda i Cambridga u Splitu i time smo stvorili temelje sportske tradicije koju naš grad zaslužuje. U Spinutu ćemo imati priliku gledati studente koji su ove godine veslali Boat Race; u svakoj ekipi možda bude jedna ili dvije promjene, nažalost još uvijek je upitan i nastup našeg Ante Kušurina. Što se tiče veslačkih legendi na Rivi, mogu reći da su samo domaćini Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara u posljednjih desetak godina imali priliku gledati ovoliko jakih veslačkih imena na jednom mjestu."

Ante Kušurin, član posade Oxforda: "Nažalost, još ne znam hoću li doći u Split. Jedino moj magisterij ima ispite ovako rano, tako da će ostatak čamca ipak doći. Upitan je možda još jedan dečko. No, i bez mene Oxford neće biti ništa lošiji i biti će spremni za revanš s Cambridgom u Splitu. Malo je vremena prošlo od utrke na Temzi tako da će eventualna pobjeda u Splitu biti dobra utjeha. Dečki me stalno pitaju za Split i jedva čekaju, neki su već bili na regati Sveti Duje prošle godine…Ako budem morao ostati radi ispita živ ću se pojesti."

Naš narod, kao pomorski, pokazivao je oduvijek mnogo smisla i zanimanja za sport na vodi, pa tako i za veslanje. Narodno veslanje, uvjetovano praktičnim potrebama života, prilikom raznih prigodnih svečanosti bilo je oblik zabave te demonstracije snage i umijeća u trkama običnih čamaca koje i danas možemo sresti u našim primorskim mjestima.

Na Hvaru postoji dokument koji je veoma značajan za povijest veslačkog sporta u našim krajevima; to je dopis splitske općine iz 1825. godine upućen hvarskoj općini da na dan splitskog zaštitnika Sv. Duje 7. svibnja pošalje na veslačku regatu jednu od najboljih lađa iz svoje općine.

Ta je regata ubilježena u kronici tadašnje splitske gimnazije te otpjevana u nekoliko pjesama. Natjecali su se Hvarani, Makarani, Splićani i još pet mjesta a pobijedili su domaćini čija je momčad bila sastavljena od Varošana…

OXFORD / CAMBRIDGE

Kolijevka sportskog veslanja kao i cjelokupnog suvremenog sporta je Engleska. Sinovima plemića, ali i mladićima iz slojeva buržoazije, veslanje je služilo kao razonoda u studenskim danima…

Začetak najpoznatije veslačke utrke popularno nazvane "The Boat Race", počinje 1829. g., razgovorima dvojice prijatelja studenata Cambridgea i Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Temzi u Oxfordshireu. Od tada pa do danas najpoznatije veslačko natjecanje je 153 puta privuklo gledaoce na obale Temze...

Ova utrka je danas jedan od najpraćenijih sportskih događaja u Britaniji. Utrku uz rijeku poprati oko 250 000 gledatelja, dok putem TV-a utrku gleda nevjerojatnih 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja. BBC prati ove dvoboje od 1938. godine.

POVRATAK REGATE U ČAST SVETOM DUJMU

Nakon 175 godina (2000 g.) u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije obnovljena je regata povodom blagdana Sv. Duje i od tada se održava svake godine. Već prilikom održavanja te prve veslačke regate splitskom Spinutu veslale su i strane ekipe pa regata poprima međunarodni značaj. Blagdan koji predstavlja dan grada koji je kolijevka hrvatskog veslanja od tada se ukorijenio kao datum otvaranja, kako veslačke studentske, tako i klupske, natjecateljske sezone.

OXFORD I CAMBRIDGE U SPLITU

Svake godine na Međunarodnoj veslačkoj regati "Sv. Duje» nastupa sve veći broj hrvatskih fakulteta i međunarodnih sveučilišta. Rast konkurencije kulminirao je u posljednje dvije godine sudjelovanjem i najzvučnijih imena u veslačkom svijetu, posada s najvećom tradicijom u domeni sporta uopće; Oxforda i Cambridga!

To je dokaz da se organizatori ove regate nalaze na pravom putu stvaranja najveće sveučilišne sportske manifestacije na našim prostorima.

PROGRAM REGATE 2007

Program regate ove godine se odvija od 05. - 07. svibnja, na regatnoj stazi u Spinutu i na splitskoj Rivi. Kako bi postigli atraktivnost te u program uključili što veći broj aktivnih i pasivnih sudionika, regata je podijeljena u dva dijela:

1. Studentska veslačka regata
2. Utrka legendi

STUDENTSKA REGATA 05.05.
Dužina staze studentske veslačke regate "Sveti Duje" je 1000 metara a zbog velikog broja posada, ravnopravnosti i zanimljivosti utrka, program regate u Spinutu je podijeljen u dva dijela: utrke fakultetskih osmeraca i utrke sveučilišnih osmeraca. U toj utrci sveučilišnih osmeraca imati ćemo priliku gledati revanš ovogodišnje 153. utrke Oxforda i Cambridga. Na taj način će Split ponovno biti svjedokom sportske poslastice koju rijetko dobiva neka sredina van Engleske.

UTRKA LEGENDI 07.05.
Utrka legendi je veslački spektakl na splitskoj Rivi u kojoj se natječu posade koje predstavljaju legende Oxforda, Cambridgea i Splita. Legende Oxforda i Cambridga su veslači koji su zadnjih 10 godina prisustvovali legendarnoj utrci na Temzi, a uz to su redom osvajači najsjajnijih odličja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Tim legendama engleskog sporta suprotstavit će se naši olimpijci koji će branili boje i čast grada Splita.

Ova revijalna utrka je 2005 godine održana po prvi put i izazvala je pozornost cjelokupne hrvatske javnosti i našla na veliki odjek u svijetu športa.

Posade koje zastupaju legende Oxforda, Cambridga i Splita natjecat će se u kraljevskoj disciplini, osmercu. Pravila natjecanja su jednostavna; dužina staze je 220 metara, pobjednik je posada koja prije skupi dvije pobjede. Brzo, energično i atraktivno, Formula 1 veslačkog sporta. Utrka se odvija neposredno prije tradicionalne splitske tombule a pojavom više od trideset olimpijskih i svjetskih medalja u tri veslačka čamca spektakl je svakako zajamčen.

ORGANIZATORI

SPLITSKI SVEUČILIŠNI ŠPORTSKI SAVEZ
Savez djeluje s ciljem promicanja sporta među studentima i fakultetima Sveučilišta u Splitu, te ostalih Sveučilišta u Hrvatskoj. Organiziraju se razna sportska natjecanja na našem području (košarka, mali nogomet, skijanje, veslanje, jedrenje, odbojka ... ), nastupa na svim sveučilišnim natjecanjima u Republici Hrvatskoj, te nazoči velikom broju međunarodnih sportskih manifestacija. Cilj je animirati što veći broj studenata da se bavi tjelesnom aktivnošću koja je od neizrecive važnosti za zdravlje svakog pojedinca, te na taj način popularizirati sveučilišni sport na našim prostorima i podići ga na onu razinu koju možemo sresti na sveučilištima SAD-a i sveučilištima razvijenih zapadnoeuropskih država.

VESLAČKI SAVEZ DALMACIJE
Veslački savez Dalmacije osnovan je 1952. godine u Šibeniku. Okuplja ukupno 16 veslačkih klubova i sve svoje aktivnosti usmjerava na razvoj veslačkog sporta na našim prostorima. Savez organizira sva veslačka natjecanja od Zadra do Dubrovnika, odnosno više od 10 natjecanja godišnje uključujući regate osmoškolaca, srednjoškolaca, studenata i veterana. Također vodi brigu o usavršavanju stručnog kadra, nastupima klubova iz Dalmacije na međunarodnim natjecanjima te ostalim aktivnostima u cilju promocije veslačkog sporta. Kao takav, svojim dugogodišnjim uspješnim djelovanjem, smatra se jednim od najuspješnijih regionalnih sportskih saveza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!