Ostali sportovi

Oduševili Marcelić i Slivar

Darko Matić • srijeda, 02.05.2007.

Drugo Državno natjecanje dizača utega s invaliditetom održano je 28. travnja u bjelovarskoj Sportskoj dvorani Sokolana. Organizator je bio Hrvatski paraolimpijski odbor, a priređivač SDI "Sokol" iz Bjelovara. Osim domaćina sudjelovalo je dvadesetak dizača utega iz Pule, Rijeke i Zadra...

Ovaj bazični sport od 2005. godine sve je više zastupljen kod sportaša s invaliditetom, kada je u Bjelovaru održana njegova prva prezentacija. Potom je u prosincu prošle godine u Zadru održano 1. državno natjecanje.

Naši dizači prošle godine nastupili su u Koreji na Svjetskom prvenstvu, a trenutno se pripremaju za Europsko prvenstvo, koje će se održati sredinom lipnja u Grčkoj.

Slika 1 od 2.
Foto: Darko Matić

Natjecatelj diže uteg iz ležećeg položaja, vezan za posebnu klupu, tako da uteg prvo spušta do grudi i potom diže. Za to vrijeme uteg mora kontinuirano putovati, a maksimalno smije tri sekunde stajat u jednoj točki.

Svaki natjecatelj diže tri puta i to da prije dolaska na dizalište prijavljuje težinu koju namjerava podići. Ukoliko se ta težina ne digne više se ne može prijavljivati manja težina. Nakon tri pokušaja najbolji podignuti rezultat je i konačna podignuta težina natjecatelja. Svi sportaši raspoređeni su u kategorije po svojim tjelesnim težinama i to za žene od 42 kilograma do preko 100 kilograma, a kod muškaraca od 48 do preko 100 kilograma osobne težine.

Najzapaženije rezultate ostvarili su Josip Slivar iz Bjelovara i Krešimir Lovro Marcelić iz Zadra. Slivar je u apsolutnoj kategoriji, preko 100 kilograma, podignuo u prvoj seriji 150 kilograma, u drugoj 165, a u trećoj 170 kilograma. No, hvale vrijedan rezultat svakako je bio Marcelićev koji je u kategoriji do 75 kilograma osobne težine u prvoj seriji podignuo 130 kilograma, u drugoj 135, a u završnoj seriji 140 kilograma.

Dražen Družinec, Izbornik reprezentacije, smatra da s obzirom da je ovo drugo državno prvenstvo rezultatima može biti zadovoljan. Posebno se to odnosi na Josipa Slivara, a svoju vrhunsku formu potvrdio je Krešimir Marcelić, koji je podignuo 140 kilograma i tako ostvario normu za Paraolimpiske igre u Pekingu. Za njih dvojicu Družinec smatra da na predstojećem Europskom prvenstvu u Grčkoj mogu doći i do medalja.

Josip Slivar današnjim rezultatom više je no zadovoljan, jer iako je podignuo 170 kilograma, mišljenja je da još ima mogućnosti za napredovanje, jer na treninzima diže i do 200 kilograma.

Na kraju spomenimo i ostale pobjednike. U kategoriji do 52 kilograma najbolji je bio Ivan Belaj iz Bjelovara. Riječanin Vedran Volin trijumfirao je u kategoriji do 82 kilograma. Jedina predstavnica bila je poznata paraolimpijka Jelena Vuković iz Pule koja ovog puta zbog ozljede nije uspjela podignuti prijavljenu težinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!