Košarka

Svakom po 25 posto

Branimir Korać • utorak, 13.03.2007.

Polufinalni dvoboji Uleb kupa donose dva izjednačena para u kojima je teško odrediti favorita. Sve četiri momčadi posjeduju veliku kvalitetu i ravnopravno ulaze u završnu borbu za naslov. Danas su na rasporedu prvi polufinalni susreti i to u Rusiji i Litvi...

U prvom polufinalnom paru susreću se uoči ždrijeba prvi favoriti za naslov pobjednika Uleb kupa Unics Kazan i madridski Real. Ove dvije momčadi susrele su se u skupini i svaka je odnijela po jednu pobjedu. U prvom susretu u Rusiji Unics je u produžetku slavio predvođen Štombergasom koji je ubacio 29 poena dok je u uzvratu u Madridu Real bio dominantniji i slavio s lakih plus 16. Ta utakmica više je značila Madrižanima obzirom da je Unics već tada osigurao prolaz u osminu finala stoga je domaćin bio i motiviraniji.

Obje momčadi s lakoćom su se probile do polufinala pomevši Hemofarm i Montepaschi (Unices) te Albu i Crvenu zvezdu (Real). Trenutna forma na obje strane sugerira kako će to biti vrlo neizvjesa utakmica unatoč tome što Real dolazi nakon neočekivanog poraza u španjolskom prvenstvu protiv Gran Canarije 85:82. U Uleb kupu Madrižani su nanizali čak deset pobjeda i prometnuli se u favorita za ukupnu pobjedu.

Najslabije točke obje momčadi leže u organizaciji igre. Unics tu dosta ovisi o nama dobro poznatom Jerryju McCulloughu dok kod Reala napad organiziraju Kerem Tunceri i Raul Lopez, no obojica su prilično daleko od onog što se od njih očekivalo. Na šuterskim pozicijama prevagu Realu donosi Louis Bullock dok domaćini ovise o raspoloženju Štombergasa i vrlo dobrog Stevensona. No ključna borba vodit će se pod obručima. S jedne strane stajat će braća Lavrinovič dok će s druge strane biti Reyes i Hervelle.

U svakom slučaju vrlo neizvjestan dvoboj u kojem će Unics pokušati kao i protiv Montepaschija stvoriti dovoljnu zalihu za miran uzvrat.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Lietuvos Rytas značajno oslabljen dočekuje FMP u drugom dvoboju. Za momčad iz Vilniusa gotovo sigurno neće nastupiti njihov prvi strijelac u posljednje vrijeme, nekadašnji igrač LA Lakersa Kareem Rush zbog ozljede. Unatoč njegovom neigranju Litavci su lagani favoriti obzirom da na svom parketu nisu poraženi uopće ove sezone.

Kao i dosadašnjih sezona igra im ponajviše ovisi o raspoloženju Robertsa Štelmahersa koji je zadužen za razigravanje momčadi. Ove sezone Štelmahers je dosta rasterećen dolaskom Rusha i nije primarno zadužen i za punjenje koša protivnika, no u ovom dvoboju morat će biti agresivniji i više igrati na koš obzirom da neće biti Rusha. Gosti iz Železnika morat će svakako obratiti pozornost i na Batistu, Žukauskasa i Nielsena koji mogu napraviti dosta "nereda" pod koševima.

S druge strane FMP također ima niz oružja kojim se može suprotstaviti Lietuvosu. Poznato je već da je riječ o momčadi koja ima niz igrača koji u svakom trenutku mogu iskočiti i riješiti utakmicu. Svakako su najopasniji Cvetković, Erceg, Labović i Rašić, no vrlo opasni mogu biti i Krstović, Teodosić te pod košem Samardžiski.

Vukoičić nikad stvari ne prepušta slučaju, riječ je o vrlo kvalitetnom i studioznom stručnjaku koji jako dobro proskautira protivnika, a drugačije sigurno neće biti niti u ovom dvoboju. Šanse u ovom dvoboju su sigurno 50:50 i teško je u dvije utakmice nekog postaviti za favorita jer je riječ o vrlo izjednačenim momčadima, a o prolazu će odlučivati detalji...

Uleb kup, polufinale:
Unics Kazan - Real Madrid 17:00
Lietuvos Rytas - FMP 17:45.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!