Tenis

I Roland Garros popustio

Maja Giljanović • subota, 17.03.2007.

Posljednji bastion neravnopravnosti među Grand Slamovima, Roland Garros, objavili su organizatori, ove će sezone izjednačiti novčane nagrade tenisača i tenisačica...

Parižani su preostali jedini veliki koji se nisu odlučili na taj korak nakon što je i uvijek tradicionalni All England Club popusio u veljači ove godine. Situacija se, međutim, promijenila, a predsjednik Francuskog teniskog saveza Chriastian Bimes je izjavio: "Realizacija ovog hvalevrijednog projekta je započela još 2005. Prvi je korak bilo lanjsko dodijeljivanje jednakog iznosa muškim i ženskim osvajačima titula, a danas eto mogu objaviti da će podjednako biti plaćeni svi, od pobjednika do poraženih u prvim kolima turnira".

Igračice, logično, mahom pozdravljaju odluku čelnika French Opena s oduševljenjem. Amelie Mauresmo, primjerice, kaže: "Kao Francuskinja ponosna sam da se Roland Garros odlučio na ovaj korak. Sjajna je to vijest ne samo za ženski tenis te sport nego i za žene uopće".

Šesterostruka osvajačica Pariza, Steffi Graf, pak, smatra da organizatori: "Šalju glasnu poruku ravnopravnosti mladim djevojkama, budućim zvijezdama tenisa. S godinama je Roland Garros radio na otklanjanju razlika, a konačno izjednačavanje novčanog fonda, jasan je signal svima".

S druge strane, većina je tenisača također pro podjednako debelih čekova (Murray, Fish). Jedini se zapravo pobunio Nijemac Tommy Haas koji smatra da je konkurencija u muškom tenisu nemjerljivo žešća te uz to tenisači na Grand Slamovima igraju na tri dobivena seta.

Povratka, međutim, nema te će Roland Garros 2007. godine podjednakim iznosima nagraditi sve, i tenisače i tenisačice, uz napomenu da je nagradni fond uvećan za sedam posto i ukupno iznosi 15.26 milijuna eura. Pobjednicima će pripasti lijepa, okrugla svota od milijun eura svakome.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!