Nogomet

Englezi lagani favoriti, Valencia i Roma spremno čekaju

Hrvoje Rafaelić • utorak, 03.04.2007.

Iako će Chelsea i Manchester United ući kao favoriti u dvoboje četvrtfinala Lige prvaka, svoje protivnike ne smiju nikako podcijeniti. Čvrsti talijanski nogomet mogao bi zadati velike probleme Fergusonovim bebama, dok bi poletna i brza Valencia mogla prouzročiti mnogo problema Mourinhovim zvijezdama...

Roma - Manchester United

Nakon što su u osmini finala izbacili francuski Lyon, Roma na Olimpicu dočekuje trenutno vodeću momčad Premiershipa, Manchester United. Nakon sjajne pobjede od 2:0 u gostima kod Lyona, Roma se po prvi put još od davne 1984. godine plasirala u četvrtfinale Lige prvaka. Nakon što su prekinuli niz od 18 pobjeda Lyona zaredom na Gerlandu, talijanski predstavnik očekuje da bi mogao iznenaditi i Manchester United.

Na Olimpicu ne nedostaje samopouzdanja. Kapetan, te alfa i omega rimske momčadi, Francesco Totti već je početkom tjedna najavio da bi Sir Alex Ferguson lako mogao zapamtiti baš njegovo ime. Roma je nepobjediva u do sada devet europskih utakmica na svom terenu. United je izgubio dvije i pobijedio u dvije utakmice u gostima ove godine. Manchesteru niti tradicija ne ide u korist kada putuje u Italiju. U 11 utakmica čak su se osam puta vraćali poraženi. United do sada nikada nije gostovao na Olimpicu, ali ne gube nadu jer u svojim redovima trenutno imaju jednog od ponajboljih svjetskih igrača Cristiana Ronalda, koji u svakom trenutku može odlučiti utakmicu.

Manchester se nakon sezone 2002./2003. prvi put plasirao u četvrtfinale Lige prvaka. Starosjedioci poput Giggsa, Scholesa i Garry Nevilla nadaju se da bi se mogla ostvariti legendarna 1999. godina kada su osvojili nacionalno prvenstvo, Ligu prvaka i FA kup. Po najnovijim informacijama, na klupu Uniteda sjesti će i francuski napadač Louis Saha, što bi trebalo uljepšati Fergusonov dan jer mu prvo ime u napadu Wayne Ronney u zadnje vrijeme ne zabija tako često. Nedostajati će Park Ji-Sung, koji je na zadnjem treningu zadobio ozljedu koljena. Nevilla, Vidića i Silvestrea ionako nema već duže vrijeme.

Romi će nedostajati samo David Pizzaro, dok bi Rumunj Christian Chivu trebao zauzeti njegovu poziciju. Crveni vragovi će u dvoboj sa Romom ući kao lagani favoriti iako se domaćin sigurno neće olako predati.

Chelsea - Valencia

Dvoboj Chelsea i Valencije ujedno je i dvoboj trenutno "aktivnih" strijelaca Lige prvaka, uz Milanovog Brazilca Kake. Didier Drogba na engleskoj te Fernando Morientes na španjolskoj strani, pokušati će, osim postizanja vlastitog rekorda (trenutno obojica po pet golova), donijeti prednost svojoj momčadi uoći uzvrata.

Chelsea će svoju taktiku bazirati na jakom defanzivnom bloku i pokušaju da na uzvrat otiđe bez primljenog gola. U posljednjih devet europskih utakmica na Stamford Bridgeu, sedam puta nisu primili gol. Valencia će pokušat zaustaviti Engleze u trećem uzastopnom pokušaju da uhvate polufinale Lige prvaka.

Nakon velike tučnjave sa igračima Intera u osmini finala, gosti iz Španjolske pokušati će na terenu pokazati da su dostojni sudionik četvrtfinala najekskluzivnijeg europskog klupskog natjecanja. Valencia svoju dominaciju vidi u brzim kontrama i odličnoj momčadskoj igri, dok Chelsea u posljednje vrijeme najviše ovisi o potezu pojedinca, a to ne bi trebao biti problem pošto ih u svojim redovima imaju i previše. Ballack, Drogba, Ševčenko, Lampard i Robben su igrači koji samo jednim potezom mogu odvesti utakmicu u sasvim drugom smjeru.

Šišmiši svoju priliku vide u tome što je breme favorita na Chelsejevoj strani stoga u utakmicu mogu ući, iako neće, opušteniji nego svoji protivnici. Valencia , kako bi neki rekli, ima manje toga za izgubiti. Jose Mourinho sa Chelsejem je izraziti favorit, što najviše odgovara upravo njihovom protivniku. Valencia se dobro brani, a posebno je impresivna u brzom protoku lopte te u samo nekoliko dodira iz obrane se transformira u ubitačnu kontru.

Veliku nepriliku za Valenciju mogao bi predstavljati izostanak Fernanda Morientesa, koji će prema zadnjim najavama susret morati početi s klupe za pričuve zbog ozljede (moguće je da niti ne nastupi). Napad Španjolaca trebao bi predvoditi trenutno jedan od najtraženijih europskih napadača David Villa. Kod Chelseja nedostajati će Robben i engleski reprezentativac Joe Cole.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!