Nogomet

Brutalne scene na Olimpicu

Maja Giljanović • četvrtak, 05.04.2007.

Strahovanja od mogućih navijačkih nereda uoči prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka između Rome i Manchestera pokazala su se opravdanima, međutim, nisu ih spriječila već smo, naprotiv, svjedočili nemilosrdnom razračunavanju specijalnih postrojbi talijanske policije s navijačima engleskog kluba...

Pod punim oklopima, pendrecima i suzavcem, Talijani su navalili na goloruke navijače. Jednog su specijalca kamere uhvatile kako po glavi 10 puta doslovce zakucava već posrnulog čovjeka. Lica oblivenih krvlju te ošamućene, Engleze su policajci dokrajčili nakon obračuna koji su započeli ranije jučer u različitim dijelovima Rima. Ratoborni Romini Ultrasi proboli su nekolicinu, 18 ih je zbog različitih ozljeda sprovedeno u bolnicu od kojih su dvojica zadržana na liječenju.

Unutar Olimpica, oko 4000 navijača je sat vremena uoči početnog sučevog zvižduka zasulo raznoraznim predmetima, a strasti su uzavrele po Scholesovu isključenju u 35. te kulminirale Taddeijevim golom za vodstvo Rome u 44. minuti.

Reakcijom specijalaca Englezi su mahom ogorčeni. David Platt, bivši kapetan engleske reprezentacije (danas komentator, svojevrsna verzija Igora Štimca): "Nema opravdanja ovakvim postupcima talijanske policije. Jedno je priječiti nerede, nešto sasvim drugo, pak, izazivati ih".

UEFA je sinoć najavila hitno pokretanje istrage te rasvjetljavanje cijele situacije. Glasnogovornik William Gaillard tako kaže: "Čekamo izvještaj delegata utakmice. Disciplinska komisija će ujedno pregledati TV snimku te utvrditi što se uistinu dogodilo".

Romi i Manchesteru nakon incidenta, jasno je, prijete disciplinske mjere. Rimljanima ako se ustanovi da nisu omogućili maksimalne mjere sigurnosti za preko 80000 navijača dok Engleze očekuju sankcije ukoliko njihove navijače proglase krivima za provociranje (pretjerane) policijske reakcije. Manchester je na piku nakon nereda u Lensu (osmina finala protiv Lillea) za koje su kažnjeni s 6300 funti dok je olakotna okolnost za Romu da se talijanski stadioni ne nalaze u klupskom nego gradskom vlasništvu te za red i mir unutar Olimpica zakonski odgovara policija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!