Nogomet

Werder uljez u španjolskom društvu

Branimir Korać • četvrtak, 12.04.2007.

Ligu prvaka ove sezone obilježili su Englezi koji u polufinalu imaju tri predstavnika, a Kup Uefa pripada Španjolcima. Sva tri predstavnika prošla su među četiri najbolja kao neporaženi u četvrtfinalnim dvobojima...

Werder - AZ Alkmaar

Bajka AZ Alkmaara u ovosezonskom izdanju Kupa Uefe prekinuta je u Bremenu. Werder je odigrao odličnu utakmicu i nakon 0:0 u prvom susretu u Nizozemskoj, u Njemačkoj slavio 4:1 te ipak zasluženo prošao u polufinale.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Od samog početka susreta Werder je krenuo vrlo agresivno prema golu Watermana i u 16. minuti doša do vodstva. Odličnu akciju odigrali su Brazilac Diego i povratnik u momčad Tim Borowski, a njemački reprezentativac dovodi momčad iz Bremena u vodstvo. Nije se Werder povukao nakon postignutog gola već je i dalje napadao, ali u 32. minuti obrana radi pogrešku i Wiese mora po loptu u mrežu. Opasni Dembele nije shvaćen ozbiljno i s 25 metara opalio je po lopti koja je završila u mreži. Nije taj gol srušio moral Nijemaca i do poluvremena ponovno su u vodstvu. Ponovno sjajno proigrava Diego, ovaj put izbacuje Hunta koji idealno daje loptu Kloseu koji prekida golgeterski post i donosi Werderu 2:1.

U drugom dijelu očekivala se ofenziva Alkmaara, ali Werderov vezni red odradio je odličan posao i nije prepustio Nizozemcima konce igre. Sve je riješeno u 62. minuti kada Diego ponovno odrađuje veliki dio posla, odlično ubacuje na prvu vratnicu gdje Klose krasno reagira i glavom pogađa za 3:1. Alkmaar se tada "raspao" i Werder je u završnici i četvrti put pogodio mrežu Watermana, a ovaj put Diego nije bio asistent već strijelac. Ulogu je zamijenio s Kloseom koji ga je lijepo poslužio. Jurica Vranješ odigrao je odlično svih 90 minuta u dresu Werdera.

Werder - AZ Alkmaar 4:1 (Borowski 16', Klose 36', 62', Diego 82'/Dembele 32') - prva utakmica 0:0.


Osasuna - Bayer

Osasuna je 90 posto posla napravila u prvom susretu kada je svladala u Leverkusenu Bayer s visokih 3:0. Nisu se "apotekari" previše zanosili da bi mogli napraviti čudesan preokret, ali opet postojala je mala nada da bi u nekom "ludom" raspletu došli do ranog vodstva i kasnije do prolaza. Poraz od Bochuma 4:1 na BayAreni natjerao je gostujućeg trenera na nekoliko promjena u prvih 11, a jedan od onih koji su preselili na klupu bio je i naš Marko Babić.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nije Babić dugo sjedio na klupi, u 42. minuti već je uveden u igru umjesto Barnette. Bilo je vrlo teško večeras igrati u Pamploni, jak vjetar, kiša i težak travnjak ometali su organiziranje bilo kakve suvislije akcije. Bayer je bio bolja momčad u prvih sat vremena, posebno dobro igrao je veteran Bernd Schneider, ali nije bilo pogodaka. I onda u 62. minuti domaćin dolazi do vodstva. Izvana je dobro pucao Soldado, ove sezone vrlo nesigurni Adler odbio je loptu, ali samo do Juanlu Gomeza koji pogađa za ukupnih nedostižnih 4:0. Pogodak Osasune značio je definitivnu potvrdu prolaza u polufinale nakon čega se i utakmica smirila i akteri su jedva čekali posljednji zvižduk Petera Fröjdfelta.

Osasuna - Bayer 1:0 (Juanlu Gomez 62') - prva utakmica 3:0.


Tottenham - Sevilla

Branitelj naslova Sevilla igrat će u polufinalu. Sjajno otvaranje utakmice u Londonu protiv Tottenhama donijelo im je prolaz u polufinale, a svakako dio premija "morat" će "pokloniti" Malbranqueu i Zokori koji su kumovali ranim golovima Seville.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U trećoj minuti Sevilla je povela. Poulsen je u gužvi pred golom Robinsona usmjerio loptu prema vratima, a Malbranque ju je pokušao izbiti, no krivo ju je zahvatio i volej je umjesto na 40-50 metara od vrata završio u njima. Još se Tottenham nije ni oporavio od ranog šoka, a Sevilla je u osmoj minuti vodila 2:0. Krasno dvostruko proigravanje odigrali su Kanoute i Keržakov, Kanoute je prošao pokraj Zokore kao da ga nema i u situaciji jedan na jedan s Robinsonom nije pogriješio.

Ranih 2:0 pogubno je djelovalo na Tottenham koji se do kraja poluvremena nije oporavio. Nisu Englezi stvorili konkretnu prijetnju, a s druge strane obrana je puštala na sve strane i Tottenham je mogao biti sretan tek s 2:0 vodstvom Seville.

U drugom dijelu situacija na terenu značajno se promijenila. Spursi su krenuli na sve ili ništa, Sevilla se povukla i to joj se umalo osvetilo u zadnjih pola sata. Prvo u 66. minuti Jermaine Defoe dobro reagira u gužvi pred golom pričuvnog vratara Cobenha koji je na gol stao umjesto ozlijeđenog Palopa, a minutu kasnije na 2:2 poravnava Aaron Lennon. Tottenham je dobio nadu u mogući preokret, ali do kraja susreta pokazali su previše nervoze i nepovezanih napada da bi ozbiljnije ugrozili Sevillu. U završnici susreta ostali su i bez Tainija koji je nervozu platio crvenim kartonom.

Tottenham - Sevilla 2:2 (Defoe 66', Lennon 67'/Malbranque 3' ag, Kanoute 8') - prva utakmica 1:2.


Benfica - Espanyol

Iako u Lisabonu u susretu Benfice i Espanyola nije bilo pogodaka, viđena je vrlo kvalitetna utakmica. Domaćin je odigrao dobru utakmicu, kontrolirao stanje na travnjaku najvećim dijelom susreta, ali u završnici je nedostajalo mirnoće.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Espanyol je dobro krenuo u utakmicu i iz nekoliko kontranapada ozbiljno ugrozio Quima. Benfica je držala loptu i imala igru, ali samo do 20 metara od gostujućeg gola gdje su dosta griješili i Espanyol je lako razvijao kontru. U toj ranoj fazi susreta prvi strijelac Kupa Uefe Walter Pandiani našao se u sjajnoj prilici, ali opasan udarac zaustavila je - vratnica.

Nakon pola sata igre Benfica postaje sve konkretnija i sve ozbiljnije prijeti vratima Espanyola, no završnice nema. Posebno "vatreno" pred golom Espanyola bilo je u posljednjih 20 minuta susreta kada su niz prilika propustili Simao, Rui Costa, Mantorras...

Benfica - Espanyol 0:0 - prva utakmica 2:3.

Parovi polufinala:
Sevilla - Osasuna, Espanyol - Werder.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!