Nogomet

Finila bajka četvrtoligaša

Maja Giljanović • srijeda, 18.04.2007.

Gotovo nerješivom zagonetkom u polufinalu Kupa pokazala se za četvrtu momčad u poretku francuskog prvenstva amaterska družina Montceau-les-Mines...

Pred 16.000 navijača na obližnjem stadionu u Guegnonu, četvrtoligaš je ugostio Perrinove igrače tražeći put ka finalu i ponavljanju Calaisovog podviga kojem je isto pošlo za rukom 2000. godine (poraz od Nantesa). Montceau je do najvećeg uspjeha u povijesti kluba stigao elimimiravši deset protivnika (tri su kluba pala nakon jedanaesteraca), a putem su nadvisili Lens (tada drugu momčad prvenstva) te Bordeaux.

Koliko god su se igrači hrabrili uoči dvoboja jer u kupu je uistinu sve moguće, teško je bilo zamisliti da će i Sochaux dozvoliti iznenađenje. Tim više što se radi o jednoj izuzetno iskusnoj momčadi prekaljenih nogometaša koji su, primjerice, dok im se protivnik potucao niželigaškim stadionima, upisivali nastupe protiv Intera ili Borussije iz Dortmunda u sklopu europskih natjecanja (Isabey, Pedretti). U obzir treba uzeti i prošlotjedni prvenstveni poraz na gostovanju kod Lillea (2:0) u kojem su se glavne snage pomalo štedjele za izazov u Kupu.

Mali se Montceau predstavio u sjajnom izdanju, čvrste obrane te je prvo poluvrijeme okončano nulom, a od prigoda vrijedi izdvojiti tek 33. minutu i pokušaj Graxa i dobar udarac Leroya pet minuta potom. U nastavku sličan scenarij, međutim, kako se bližio finiš utakmice favorit je naočigled postajao sve nervozniji. 82. će minutu Cortambert pamtiti do kraja života; 23-godišnji vezist, naime, pogađa prečku Richertova gola.

Tri minute sudačke nadoknade su odigrane i momčadi su bile spremne na produžetke, a neizvjesnost jedanaesteraca je već u 95. otklonio najbolji igrač susreta Grax nakon prekrasne individualne akcije (elegantno prešavši trojicu protivnika) dok je pobjedu u 111. potvrdio Leroy na milimetarski točno proigravanje Quercije. Za Montceau je počasni pogodak propustio upisati u tragičar Cortambert u 115., a minutu prije isteka drugog produžetka još jedan okvir gola pogađa Aid.

Junačka predstava Montceaua, ali Sochaux točne 70 godina nakon osvajanja svog prvog (i jedinog) naslova pobjednika Kupa (protiv Strasbourga) rezervirao je svoju kartu za 12. svibanj i Stade de France na kojem će mu se suprotstaviti pobjednik susreta na Velodromeu, Marseille - Nantes.

Francuski kup, polufinale:
Montceau-les-Mines(4) - Sochaux 0:0 (0:2 produžeci).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!