Nogomet

Uzbudljiva završnica za nogometne sladokusce

Hrvoje Rafaelić • nedjelja, 22.04.2007.

Posljednje kolo nizozemske lige odlučit će budućeg nacionalnog prvaka. Prve tri momčadi ulaze u završnicu sa istim brojem bodova budući da je PSV remizirao, a Ajax i AZ su uspjeli upisati nova tri boda. Pošto u sustavu s tri kluba sa istim brojem bodova odlučuje gol razlika, trenutno se u najboljoj poziciji nalazi AZ Alkmaar. PSV, koji je do ovoga kola dominirao prvenstvom, mogao bi na kraju završiti treći...

Najbolji asistent nizozemske lige, hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, sudjelovao je u porazu svoje momčadi na gostovanju kod AZ Alkmaara, koji se ovom pobjedom približio mogućoj dvostrukoj kruni jer se još u srijedu plasirao u finale Kupa. Domaćin je poveo u, za goste, nesretnoj 13. minuti preko Cziommera, da bi vodstvo udvostručio pred sam kraj poluvremena golom Šote Arveladzea. Heerenveen se u igru vraća u 72. minuti preko prvog strijelca lige Afonsa Alvesa, ali mogući preokret onemogućava svojim drugim golom Cziommer.

Amsterdam Arena vidjela je sedam golova u dvoboju Ajaxa i Sparte. Domaćin je napunio mrežu gostiju iz Rotterdama i tako sebi osigurao korak sa PSV-om i AZ-om u borbi za naslov prvaka. Već u 21. minuti su vodili 3:0 dva golovima Sneijdera i jednim Huntelaara, da bi gosti u samo deset minuta doveli Ajaxovu pobjedu u pitanje. U 37. su smanjili preko Bouaouzana, a u 47. na 3:2 smanjuje Moreno Freira. Nadu u povratak Sparte prekinuo je Perez iz jedanaesterca, a konačnu potvrdu pobjede donio je golom u 82. minuti Rumunj Mitea.

PSV je sve do 86. minute imao tri boda "u džepu", a onda je njihovu prednosti od dva boda u posljednjem kolu prvenstva ugasio branič domaće momčadi Alje Schut. PSV je odlično započeo utakmicu te je već u 10. minuti poveo preko Afellaya. Terensku nadmoć i nekoliko opasnih kontri nisu iskoristili i onda je uslijedila kazna pred sam kraj susreta.

U izravnom dvoboju klubova sa dna ljestvice koji se bore za ostanak u ligi, Heracles je na domaćem terenu svladao Excelsior sa 3:2. Iako su gosti poveli preko Brabera u 32. minuti, domaćin sa tri gola u nizu (58. Bridji, 79. Friend, 81. da Silva) preokreće rezultat u svoju korist. Počasni gol za goste postiže Slory u 90. minuti susreta.

U zadnjem kolu prvenstva AZ Alkmaar gostuje kod Excelsiora, Ajax putuje kod Willema II, dok je PSV domaćin Vitesseu.

Eredivisie liga, 22. travanj 2007., 33. kolo: Feyenoord - NEC 1:1, Ajax - Sparta 5:2, Utrecht - PSV 1:1, AZ Alkmaar - Heerenveen 3:1, Vitesse - Twente 1:1, Heracles - Excelsior 3:2, RKC - Willem II 1:1, NAC Breda - Roda JC 0:2, Den Haag - Groningen 0:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!