Košarka

Repeši neće biti lako

Branimir Korać • ponedjeljak, 23.04.2007.

132 dana ostala su do početka Europskog košarkaškog prvenstva u Španjolskoj. Sportnet.hr od danas započinje sa serijom tekstova u kojima će vas upoznavati sa Španjolskom, samim natjecanjem, povijesti, reprezentacijama i igračima. Ponedjeljak i petak bit će dani posvećeni Europskom prvenstvu, a prvi tekst posvećujemo hrvatskoj reprezentaciji danas...

U ovom tekstu napravit ćemo pregled dosadašnjeg dijela reprezentativnih kandidata za nastup u Španjolskoj. Tko će putovati u Španjolsku, vjerojatno niti sam izbornik Jasmin Repeša ne zna. Najveći su upitnici iznad dva naša ponajvažnija igrača Gordana Giričeka i Nikole Vujčića koji su ipak ostavili odškrinuta vrata i izbornik kao i javnost još uvijek vjeruju u pozitivan ishod razgovora.

Brojne ozljede važnih igrača davale su razloga za zabrinutost, ali neki su se već oporavili dok su neki na najboljem putu te vjerujemo kako će s te strane biti sve ipak u redu. Neke reprezentacije imaju već sad prekrižene glavne igrače zbog teških ozljeda, stoga trebamo biti zadovoljni što još uvijek nemamo takvih briga. Ti problemi s ozljedama i izostancima utjecali su i na formu, no u pripremnom razdoblju sve će se napraviti kako bi forma u Španjolskoj bila na vrhuncu.

Slika 2 od 2.
Foto: MINA

Nikola Vujčić (Maccabi): (Euroliga: 14.9 poena, 7.6 skokova, 3.9 asistencija, 1.1 osvojena lopta. Izrael: 13.1 poen, 5.3 skokova, 3.4 asistencije, 1.4 osvojena lopta, 1.4 blokada)
Vujčić u dosadašnjem dijelu sezone pokazao se kao apsolutno najvažniji igrač Maccabija. I u Euroligi i u izraelskom prvenstvu bio je nositelj igre, a u europskim kupovima potvrdio je i reputaciju jednog od najboljih i najsvestranijih visokih igrača Europe. Ozljede su ga ove sezone manje-više zaobilazile i njegov nastup bio bi veliki plus za hrvatsku reprezentaciju. Posebice dobro "Vujo" je gurao u prvom krugu Eurolige kada je došao i do jedinog ovosezonskog triple-doublea uvjerljivo odnio naslov najkorisnijeg igrača Eurolige.

Mario Kasun (Barcelona):(Euroliga: 11.9 poena, 4.3 skoka. Španjolska: 6.6 poena, 3.1 skok)
Ljetos je Kasun povukao pravi potez vrativši se u Europu iz NBA lige gdje je dobivao mrvice od minutaže. Ovu sezonu teško će moći proglasiti uspješnom. Prvo se mučio s prilagodbom na način suđenja i sustav trenera Ivanovića, a nakon toga je došla neugodna ozljeda koja ga je više od dva mjeseca udaljila s terena. Tek što se oporavio, zadobio je novu ozljedu ahilove tetive i tek ulazi u trenažni ritam. Ono što je igrao u prvom dijelu sezone, bilo je dosta promjenjivo. U Euroligi je pružio nekoliko odličnih partija dok je u španjolskom prvenstvu iz utakmice u utakmicu imao velikih problema s brzim skupljanjem osobnih pogrešaka i imao vrlo malu minutažu. Međutim "Kas" je najbolje predstave pružao upravo u dresu reprezentacije i ukoliko bude zdrav, mogao bi se Španjolcima pokazati u pravom svjetlu. U svakom slučaju siguran putnik za Španjolsku.

Andrija Žižić (Olympiakos): (Euroliga: 12.2 poena, 5.2 skokova, 1.0 asistencija. Grčka: 7.6 poena, 4.8 skokova)
Dolaskom Pinija Gershona na klupu Olympiakosa, Andrija Žižić se preporodio. Gershon mu je od početka vjerovao, a "Žiža" mu je to na najbolji mogući način vraćao, posebice u Euroligi. U kombinaciji sa Scooniejem Pennom, Žižić je bio nerješiva enigma za protivničke obrane i tijekom cijele europske sezone pokazivao pravu vrijednost. No tako dobre igre nije pružao i u grčkom prvenstvu gdje je izostajao euroligaški doprinos, ali dolaskom doigravanja i jačih utakmica i Žižićeva forma će rasti. Poznato je da je naš centar najbolje utakmice igrao upravo protiv najjačih protivnika. Također siguran putnik za Španjolsku.

Marko Banić (Lagun Aro Bilbao): (Španjolska: 6.6 poena, 3.9 skokova)
Samozatajni Zadranin skuplja iskustvo u jakoj španjolskoj ACB ligi u ne pretjerano jakom Lagun Aru iz Bilbaoa. Ove sezone Banić se izborio za povjerenje trenera i igra prosječno dvadesetak minuta po susretu, a izborio je i 14 nastupa u startnoj petorci. Uoči sezone nametnuo se izborniku Repeši vrlo dobrim igrama u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i sigurno je jedan od onih koji računaju na put u Španjolsku.

Dalibor Bagarić (Akasvayu Girona): (Fiba Eurokup: 6.9 poena, 3.2 skoka. Španjolska: 5.8 poena, 3.4 skoka)
Neodrađene pripreme u cijelosti, promjena kluba, problemi s ozljedama - sve je to utjecalo na sezonu Dalibora Bagarića. Girona je ove sezone složila vrlo jaku ekipu i trener Pešić puno je očekivao od Dalibora. Međutim problemi s leđima natjerali su ga na stanku, no po povratku ipak mu je forma u usponu. Obrambeni dio nikad nije bio upitan, "Bagara" je tu odličan, no napadački Gironi još uvijek nije dao ono što se od njega očekuje. Nadamo se kako će ljetošnji nesporazumi s izbornikom Repešom biti izglađeni i kako će Bagarić biti među kandidatima za Španjolsku.

Krešimir Lončar (Lokomotiv Rostov): (Fiba Eurokup: 13.8 poena, 6.4 skokova, 1.3 osvojena lopta. Rusija: 13.4 poena, 5.7 skokova, 1.3 asistencija)
Još jedan igrač koji je ljetos napravio odličan potez promjenom kluba. Lončar je iz Ukrajine preselio u vrlo jaku rusku ligu i ubrzo se nametnuo kao glavni igrač Lokomotiva iz Rostova. U jakoj konkurenciji u ruskoj ligi pokazao je sav svoj napredak proteklih godina, a posebice dobro igrao je protiv najjačih ruskih momčadi. Lokomotiv je upravo ponajviše njemu zahvaljujući najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone. Prijašnji izbornici nisu osjećali potrebu zvati Lončara, ali sjajne igre ove sezone teško da su promaknule Repeši i Lončara možemo sa sigurnošću očekivati na reprezentativnom okupljanju.

Bruno Šundov (Etosa Alicante): (Španjolska: 10.3 poena, 5.1 skok)
Veliki napredak ove sezone pokazao je i Bruno Šundov, još jedan centar koji kandidira za nastup u Španjolskoj. Šundov je prošle sezone prolazio kroz razdoblje adaptacije nakon povratka iz NBA lige, a ove sezone jedan je od glavnih igrača Alicantea. U odnosu na prošlu sezonu Šundov ubacuje gotovo četiri poena više po susretu, smanjio je broj osobnih pogrešaka i prilagodio se europskom načinu igre. Njegova visina u reketu plus je svakoj momčadi i on je također u mislima izbornika naše reprezentacije.

Slika 3 od 4.
Foto: MINA

Zoran Planinić (Tau Ceramica): (Euroliga: 9.1 poena, 2.8 skokova, 4.1 asistencija, 1.4 osvojene lopte. Španjolska: 10.0 poena, 2.8 skokova, 2.9 asistencije, 1.4 osvojene lopte)
Zoran Planinić još je jedan povratnik iz NBA lige i neuspjele avanture u američkoj profesionalnoj ligi. "Planina" se lako i brzo adaptirao na način igre koji je njegovala momčad Velimira Perasovića, ali ozljeda šake na duže vrijeme ga je izbacila van parketa, proigrao je Pablo Prigioni i naš razigravač izgubio je mjesto u startnoj petorci. Međutim Planinić odlično odrađuje minutažu koju mu novi trener Maljković daje i za njega nema straha, Planinić će biti pravi u Španjolskoj.

Roko Leni Ukić (Barcelona): (Euroliga: 5.1 poen, 1.3 skok, 2.0 asistencije. Španjolska: 5.9 poena, 1.5 skok, 1.9 asistencija)
Roko u Barceloni nema ulogu strijelca već se posve podredio momčadi. Ukić je brzo stekao povjerenje Ivanovića i prva je zamjena slovenskom razigravaču Jaki Lakoviču koji je ipak više individualno nastrojen tako da ima "jače" brojeve. Međutim naš play odlično odrađuje svoj dio posla. U posljednjim susretima pokazao je i dijelić svog repertoara odlučivši susret s Joventutom e preuzevši na sebe odluku kada su se svi skrivali protiv Unicaje. Roko je u Barceloni dodatno podigao igru u obrani dok za napadački učinak ne brinemo. Nije on zaboravio "igrati" košarku.

Marko Popović (Žalgiris): (Euroliga: 15.1 poen, 4.9 asistencija, 1.4 osvojena lopta. Baltička liga: 14.1 poen, 2.0 skoka, 3.1 asistencija, 1.3 osvojena lopta)
Još jedan igrač koji je imao velikih problema s ozljedama ove sezone. Popović je tako zbog ozljede propustio posljednjih sedam susreta u Euroligi te dobar dio sezone u Baltičkoj ligi međutim vratio se na parket i ponovno uzeo ulogu vođe Žalgirisa. Na žalost Žalgiris ove sezone izuzev njega i Tanoke Bearda nema igrača najviše klase i nije mogao pokazati sve što zna. "Pop" je igrač velikog srca, u reprezentaciji je uvijek davao sve od sebe i u Španjolskoj će biti vrlo važna karika naše reprezentacije.

Damir Markota (Milwaukee Bucks): (NBA: 1.7 poen, 1.1 skoka. NBDL (Tulsa): 10.4 poena, 4.8 skokova, 1.8 asistencija)
Niz naših igrača vratilo se iz NBA lige, a "Šveđo" je nakon drafta ipak posustao pred zovom profesionalne košarke. Markota je u Bucksima bio u ulozi prolaznika u svojoj prvoj sezoni i tek je u posljednjem susretu dobio značajniju minutažu protiv Cavsa. Dio sezone proveo je na "posudbi" u Tulsi gdje je igrao vrlo dobro. U Bucksima Markota je dosta dobio na masi i snazi i bit će zanimljivo u kakvom će stanju doći na pripreme reprezentacije. Ovo sigurno nije "onaj" Markota iz Cibone, sigurno je da mu fali utakmica, no fizički bi se trebao vratiti daleko jači. Možda će upravo on biti ta četvorka koju hrvatska košarka već dugo sanja.

Marko Tomas (Real Madrid): (Uleb kup: 6.1 poen, 3.1 skok, 1.1 asistencija. Španjolska: 5.1 poen, 2.0 skoka)
Iako brojevi to ne pokazuju, Marko Tomas postaje sve važniji čovjek Reala. Marko se polako transformira u ono što je bio Matej Mamić, opasni šuter sjajne obrane, i našoj reprezentaciji bit će izuzetno važan u Španjolskoj posebice ako Gordan Giriček ne bude nastupao. Nedostatak krila u našoj reprezentaciji je očit i na Tomasu će biti veliki teret, a da ga može nositi pokazao je u Realu. Iako mu brojevi nisu sjajni, Marko pokazuje daleko više na parketu nego što to statistika pokazuje.

Gordan Giriček (Utah Jazz): (NBA: 7.8 poena, 2.1 skok, 1.0 asistencija)
Još jedna sezona u tihom ratu s Jerryjem Sloanom teče za Gordana Giričeka. Sloan uporno ne vjeruje Giričeku, često ga nepotrebno izvlači iz igre i ruši mu samopouzdanje. Međutim obzirom na konkurenciji u Jazzu ove sezone, "Gira" za minutažu mora dvostruko pokazivati u odnosu na ostale. Još uvijek nije posve rasčistio da li će igrati na Europskom prvenstvu ili ne. Naravno da će njegovo neigranje biti ogroman hendikep posebice jer može pokriti kvalitetno poziciju trojke koja nam predstavlja veliki problem. Izjava "nikad ne reci nikad" dala je svima nadu kako će "Gira" ipak pristati na nastup u Španjolskoj.

Slika 1 od 1.
Foto: MINA

Nikola Prkačin (Efes Pilsen): (Euroliga: 6.6 poena, 3.9 skokova, 1.3 asistencija, 1.0 osvojena lopta. Turska: 4.5 poena, 2.4 skoka, 1.2 asistencije)
I u poznim godinama "Prka" igra dobru košarku. Kapetan Efes Pilsena i jedan od kapetana naše reprezentacije u turskom velikanu ulazi s klupe i vrlo korektno odrađuje svoj dio posla. Trener Mahmuti u njega ima veliko povjerenja i Prkačin mu to vraća. Europsko prvenstvo u Španjolskoj moglo bi mu biti posljednje veliko natjecanje u reprezentativnom dresu.

Davor Kus (Cibona): (Euroliga: 13.6 poena, 2.0 skoka, 3.1 asistencija, 1.1 osvojena lopta. NLB liga: 14.6 poena, 1.6 skokova, 2.1 asistencija. A-1 liga: 11.4 poena, 4.0 asistencije, 1.0 osvojena lopta)
Cibona ove sezone nije briljirala, ali Davor Kus odigrao je ponajbolju sezonu u karijeri. Kapetan momčadi bio je i vođa ekipe i u niz susreta čovjek odluke. Odlične prezentacije u Ciboninom dresu nisu promaknule izborniku Repeši koji ga drži na širem popisu reprezentativaca. Obzirom da nismo toliko "bogati" na vanjskim pozicijama, ne bi bilo čudno da se Kus nađe i među putnicima u Španjolsku.

Sandro Nicević (Le Mans): (Euroliga: 11.9 poena, 5.6 skokova, 1.5 asistencija, 1.3 blokade. Francuska: 11.6 poena, 5.2 skokova)
Tijekom cijele sezone Sandro Nicević u Le Mansu prikazuje vrlo dobre igre i nameće se izborniku Repeši. Pod koševima imamo i previše kandidata, ali Nicević će možda ipak biti na pripremama i onda nije nemoguće da se nametne. Pokazao je u Euroligi ove sezone kako može igrati bez problema i s najjačim centrima Europe i još jedan je dobitak ove sezone.

Branimir Longin (Caja San Fernando): (Španjolska: 7.8 poena, 2.5 skoka)
U jakoj konkurenciji u Caja San Fernandu Branimir Longin igra konstantno dobro. Nije riječ o jednom od igrača koji bi u Španjolskoj trebali igrati 25-30 minuta, ali Longin ako bude pozvan od strane izbornika, može ispuniti zadaće i napadački i obrambeno. U Španjolskoj je napredovao i kompletniji je igrač nego što je bio kada je napustio Cibonu.

Marino Baždarić (ViveMenorca): (Španjolska: 11.4 poena, 2.3 skoka, 1.8 asistencija)
Baždarić je trebao biti član reprezentacije i na Europskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori, ali zaustavila ga je ozljeda. Nakon toga dugo je lutao i ove sezone skrasio se u borcu za ostanak u društvu ACB ligaša ViveMenorci. U Menorci Baždarić je nakon početnih problema i faze prilagodbe brzo preuzeo ulogu prve opcije u napadu uz jakog Chrisa Mossa. Što sezona više odmiče, to Baždarić igra bolje i sigurno je među kandidatima za Španjolsku.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Mario Stojić (ViveMenorca): (Španjolska: 10.1 poen, 2.5 skoka, 2.1 asistencija)
Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ime Marija Stojića osvane na popisu Jasmina Repeše. O njegovom pozivanju dosta bi mogla ovisiti situacija oko Gordana Giričeka jer je Stojić prava trojka koja bi bila od velike pomoći Tomasu. Kao i Tomas, igra sjajno u obrambenoj fazi, ali prelaskom u Menorcu popravlja i napadački dio igre te polako počinje podsjećati na rane dane iz Zagreba kada je bio pravi klasni strijelac.

Osim navedenih igrača, sigurno da nade u pozivnicu polažu i Hrvoje Perić, Ante Tomić, Jure Lalić i Lukša Andrić. Sve su to mladi igrači pred kojima je budućnost. Perić je svoje šanse kompromitirao vrlo slabom sezonom, Lalić je dosta napredovao, ali nije još to to, Andrić igra previše promjenjivo i tek se od Tomića može nešto više očekivati. Tomić će vjerojatno biti pozvan na okupljanje reprezentacije, no obzirom na brojnost i kvalitetu koju imamo u reketu, vrlo teško će vidjeti Španjolsku. Jedino ako Repeša odluči voditi ga zbog skupljanja iskustva.

U svakom slučaju Jasmina Repešu očekuje težak posao. Kandidata je i više nego dovoljno i Hrvatska će u Španjolskoj svakako imati respektabilnu reprezentaciju. Pristankom Vujčića i Giričeka dobit ćemo i dodatnu kvalitetu i svakako biti jedan od glavnih kandidata za medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!