Zimski sportovi

Ukrajinci i Austrijanci u borbu za ostanak

Branimir Korać • utorak, 01.05.2007.

Susretima trećeg kola završeno je natjecanje u skupinama B i D na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu. Iako su u obje skupine igrani derbiji između kandidata za naslov, pozornost su budila i preostala dva susreta koja su izravno odlučivala o putnicima u borbu za ostanak u elitnom društvu...

Skupina B

Austrija i Bjelorusija igrali su ključan dvoboj za izbjegavanje posljednjeg mjesta u skupini B, a time i borbe za ostanak u elitnom društvu. Bjelorusi su ušli kao lagani favoriti u susret i na ledu pokazali da su bolja reprezentacija. Prvi powerplay već u četvrtoj minuti utakmice Glebov pretvara u pogodak i vodstvo Bjelorusa. U samoj završnici prve trećine padaju još dva pogotka. Prvo Dudik podiže na 2:0, a onda Lakos smanjuje na 2:1. Tek što je počela druga trećina Lakos svojim drugim golom poravnava na 2:2, ali u nastavku meča Bjelorusi su konkretniji i odlaze do pobjede. Ugarov, Antonenko i Kulakov postižu još tri pogotka i Bjelorusi uvjerljivo slave. Svakako treba pohvaliti i bjeloruskog vratara Andreja Mezina koji je potvrdio kvalitetu obranivši niz teških udaraca.

Česi su u vrlo zanimljivom susretu nanijeli prvi poraz Amerikancima svladavši ih 4:3. Oba izbornika izvela su na led najjače postave od samog početka, a na prvi gol čekalo se sve do 17. minute kada Časlava na dodavanje Vybornyja dovodi Čehe u vodstvo. Amerikanci su imali priličnih problema protiv brzih Čeha, ali unatoč tome Europljani se nisu uspjeli odvojiti. U 25. minuti Suter poravnava na 1:1, a u završnici druge trećine Irgl vraća Česima prednost. Kada je u 48. minuti Tenkrat podigao na 3:1 za Češku, činilo se kako su Amerikanci potpisali kapitulaciju, međutim Larose i Hutchinson u minutu i pol na pet minuta do kraja susreta poravnavaju na 3:3. Ipak su Česi bili ti koji su na kraju slavili. Jaroslav Bednar na 70 sekundi do kraja susreta pogađa mrežu Grahamea i donosi Česima pobjedu. U posljednju minutu Amerikanci su ušli bez vratara, ali nije im pomoglo.

Rezultati trećeg kola:
Austrija - Bjelorusija 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Češka - SAD 4:3 (1:0, 1:1, 2:2).

Poredak nakon trećeg kola:
1. Češka 3 3 0 0 18:6 9
2. SAD 3 2 0 1 14:7 6
3. Bjelorusija 3 1 0 2 8:15 3
4. Austrija 3 0 0 3 5:17 0.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Skupina D

U identičnoj situaciji kao Austrija i Bjelorusija, našli su se u Danska i Ukrajina. Također je posljednji dvoboj odlučivao o putniku u borbu za ostanak, a pobjedu s tijesnih 4:3 odnijeli su Danci. Iako su na kraju imali i više udaraca na gol, bili možda i opasniji, Ukrajinci su poraženi. Danci su poveli već nakon 90 sekundi igre pogotkom Starkova da bi uzvratio Materukin u osmoj minuti. Međutim Pander i Staal koriste slabe reakcije ukrajinske obrane i podižu na 3:1za Dansku. U ovoj trećini Ukrajinci preko Matvičuka tek smanjuju na 3:2. U drugih 20 minuta igralo se daleko lošije, no i u takvoj igri Danska preko Staala podiže na 4:2. U posljednjoj trećini Ukrajina ide na sve ili ništa, rade pravu opsadu Hirschovog gola, ali izuzev smanjujućeg gola Salnikova u 53. minuti ne uspijevaju ozbiljnije zaprijetiti.

Rusi su potvrdili ulogu jednog od glavnih favorita za naslov osvojivši prvo mjesto u skupini pobjedom nad Finskom 5:4. Od samog početka susreta Rusi su bili bolja ekipa i poveli već u sedmoj minuti preko Kulemina dok im je u igri bio tek treći napad. Tuomo Ruutu poravnava nakon 12 minuta igre, ali u završnici trećine ipak domaćin preko Zaripova dolazi do vodstva. U drugoj trećini stiže rješenje utakmice. Rusi preko Morozova i Gončara bježe na 4:1 što Finci više nisu mogli uhvatiti. Istina, u posljednjih 20 minuta zaprijetili su, prvo smanjili preko Hentunena i Lehtinena na 4:3, a zatim i Nummelina na 5:4 šest minuta do kraja, ali Košečkin je dobro čuvao svoja vrata i sačuvao rusku prednost. Peti gol za Ruse postigao je Sčastlivij.

Rezultati trećeg kola:
Danska - Ukrajina 4:3 (3:2, 1:0, 0:1)
Rusija - Finska 5:4 (2:1, 2:0, 1:3)

Poredak nakon trećeg kola:
1. Rusija 3 3 0 0 22:5 9
2. Finska 3 2 0 1 15:7 6
3. Danska 3 1 0 2 7:18 3
4. Ukrajina 3 0 0 3 4:17 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!