Zimski sportovi

Rusi i Šveđani u polufinalu

Branko Barić • srijeda, 09.05.2007.

Danas su odigrani prvi četvrtfinalni susreti na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Iznenađenja nije bilo, u polufinale će Rusija i Švedska...

Iako su Rusi dosad uvjerljivo najviše pokazali na Svjetskom prvenstvu, Česi su se potajno nadali da će ih pritisak stvoren od strane javnosti na kraju ipak malo sputati u četvrtfinalu. Na njihovu žalost, to se nije desilo. Čak naprotiv, razigrani domaćini su na krilima sjajne publike ubilježili visoku pobjedu.

Rusi su osjetno dominirali od prve minute, ali nakon dvije trećine na semaforu je svijetlilo «samo» 1:0. Najzaslužniji za to bio je iskusni češki vratar Roman Čechmanek koji je cijelo to vrijeme držao svoju ekipu u igri. Pogodak za Ruse u prvoj trećini postigao je Andrej Markov na asistenciju Malkina i Frolova.

Ako su Česi u treću trećinu i ušli s nekom nadom s obzirom na rezultat, ta nada trajala je samo 23 sekunde. Toliko je trebalo Jevgeniju Malkinu da zabije svoj prvi gol na utakmici i poveća rusku prednost. Rusi jednostavno nisu dali disati protivnicima, natklizali su ih i nadigrali u svakom segmentu igre. Razlika u kvaliteti bila je očita i bilo je samo pitanje kojom će razlikom Rusi ispratiti Čehe doma. Radulov je povećao na 3:0, a onda Malkin pravom majstorijom u situaciji jedan na jedan vara Čechmaneka i zabija za konačnih 4:0. Uz sjajnog napadača Pittsburga, pohvaliti treba i Ruskog vratara Aleksandra Eremenka koji je s 27 obrana održao svoju mrežu netaknutom.

Velika partija Rusa koji su ovom prilikom svima pokazali da se vrlo dobro nose s pritiskom i da su spremni nakon 21 godine čekanja podariti svojoj naciji toliko željeni naslov svjetskog prvaka. U polufinalu čekaju pobjednika susreta između SAD-a i Finske.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon izrazito zanimljivog i atraktivnog četvrtfinalnog obračuna Šveđana i Slovaka, Skandinavci su apsolutno zasluženo izborili mjesto u polufinalu. Slovaci su poveli već u trećoj minuti golom Hosse s igračem više. Warg donosi izjednačenje u osmoj minuti, ali niti minutu nakon toga Kapus vraća Slovake u vodstvo.

Šveđani kao da ubacuju u brzinu više u drugoj trećini i sjajnom igrom okreću na 4:2. Raspoloženi Hedstrom zabio je dva pogotka, a još jednog je dodao Martensson. Iako je Branko Radivojević smanjio početkom treće dionice na 4:3, Šveđani nisu više ni u jednom trenutku ispuštali kontrolu nad utakmicom. Martensson, svojim drugim pogotkom na utakmici, i Johansson potopili su sve nade Slovaka. Do kraja se samo još Kukumbreg uspio upisati u listu strijelaca, a Hedstrom je kompletirao svoj hat-trick pogotkom u praznu mrežu dvije minute prije kraja, za konačnih 7:4.

Sutra su igraju preostale dvije četvrtfinalne utakmice. U 14:15 po našem vremenu na led će Kanada i Švicarska, a u 18:15 SAD i Finska.

Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale: Rusija – Češka 4:0 (1:0, 0:0, 3:0), Švedska – Slovačka 7:4 (1:2, 3:0, 3:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!