Zimski sportovi

Kanađani rutinski, Finci nakon kaznenih udaraca

Branko Barić • četvrtak, 10.05.2007.

Današnji dan na Svjetskom prvenstvu u Moskvi ponudio je dvije sasvim različite četvrtfinalne utakmice. Rutinsko odrađivanje posla Kanađana protiv Švicaraca i možda najbolju utakmicu na turniru, u kojoj su Finci tek nakon kaznenih udaraca svladali Amerikance...

Švicarci nisu imali snage ponoviti Torino 2006. kad su u četvrtfinalu šokirali najveću hokejašku naciju s 2:0. Ovog puta su se uspijevali držati jednu trećinu, iako je i tad bilo jasno da su ima šanse minimalne. Unatoč velikoj dominaciji Kanađana (18:8 u udarcima na gol), samo je Lombardi uspio poentirati u prvoj trećini. Briljirao je Švicarski vratar Hiller, ali jasno je bilo da tako neće moći cijelu utakmicu.

Mayers je tek sredinom druge trećine zabio za odvajanje na dva pogotka razlike, ali je ubrzo del Pietro smanjio i bar nakratko vratio nadu svojoj ekipi. Nash ipak prije odmora vraća na ugodnijih 3:1.

Nije se igralo pretjerano lijepo i kvalitetno, Kanađani su ostavili dojam da igraju baš onoliko koliko treba za miran prolazak u polufinale. Dok su svi već razmišljali o novom velikom obračunu Kanade i Švedske u subotu, Lombardi i Weber svojim su pogocima dovršili posao i postavili konačnih 5:1.

Ako već nismo imali u čemu uživati u prvoj utakmici dana, Amerikanci i Finci su nam zato priuštili pravu hokejašku poslasticu. Utakmica u kojoj je Finska četiri puta vodila, a SAD četiri puta nalazio način da uzvrati, morala je biti odlučena tek kaznenim udarcima.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Finci su prvi put poveli u 18. minuti prve trećine golom Ruutua. Tempo je od samog početka bio izrazito visok, obje ekipe su klizale odlično i već nakon prve trećine je bilo očito da ćemo gledati sjajnu utakmicu. Ali druga trećina je premašila sva očekivanja... Nakon samo 48 sekundi igre Petersen je s igračem manje izjednačio na 1:1. Četiri minute nakon toga ponovo zabijaju Finci preko Saravoa, ali Arnason im ne dopušta da predugo slave pogodivši za 2:2 nakon lijepe asistencije Kessela.

Vratar SAD-a Grahame je najzaslužniji što Finci i treći put dolaze u vodstvo. Njegova velika pogreška započela je akciju koju je pogotkom zaključio Viuhkola. Kiša pogadaka tu ne prestaje, do kraje trećine Stempniak zabija za 3:3, a Kallio za novo finsko vodstvo. Svi koji su gledali utakmicu ostali su iznenađeni kad se oglasila sirena za kraj preioda; dvadeset minuta čiste igre prošlo je u treptaj oka. Ako je netko slučajno i trepnuo, vjerojatno je propustio barem jedan gol i nekoliko sjajnih akcija...

I treća dionica se igrala u istom tempu, ali ovog puta samo s jednim pogotkom. Naravno da su Amerikanci i ovog puta našli način da se vrate u utakmicu, strijelac novog izjednačujućeg pogotka bio je Hutchinson. Dvije minute prije kraja zastao je dah finskim navijačima. Na ledu je ostao ležati Nummelin, jedan od njihovih glavnih igrača, i bilo je očito da neće moći pomoći svojoj ekipi u nastavku utakmice.

Produžetak je donio novih deset minuta vrhunskog hokeja, ali ne i pobjednika ovog susreta, pa smo prvi put na ovom prvenstvu svjedočili izvođenju kaznenih udaraca. Niti jednoj ekipi nisu bila dosta po 3 pokušaja da svladaju vratare, Grahame i Lehtonen su svaki put fantastično reagirali. Nastavljeno je daljnjim raspucavanjem, a seriju promašaja prekinuo je Lehtinen i tako odveo Finsku u veliko polufinale gdje ih čeka zahuktala reprezentacija Rusije.

Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale: Kanada – Švicarska 5:1 (1:0, 2:1, 2:0), Finska – SAD 5:4 (1:0, 3:3, 0:1, 0:0, 1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!