Ostali sportovi

Rekordi padali u Dohi

Branimir Korać, Maja Giljanović • petak, 11.05.2007.

S velikog atletskog mitinga u Dohi stižu odlične vijesti. Ivana Brkljačić i Blanka Vlašić ostvarile su odlične rezultate. Brkljačić je ponovno rušila hrvatski rekord u bacanju kladiva dok je Blanka uvjerljivo slavila u skoku u vis s novim hrvatskim rekordom na otvorenom...

Najprije je Ivana Brkljačić drugi put u nepunih tjedan dana oborila hrvatski rekord. Nakon Osake, 23-godišnja je Zagrepčanka (s prebivalištem u Mađarskoj) inspirirana iznimno jakom konkurencijom za preko dva metra premašila prošlotjednih 72.15. Novi hrvatski rekord u bacanju kladiva iznosi više nego dojmljivih 74.62 metra (inače peti najbolji rezultat dosadašnjeg tijeka sezone), a zanimljivo je da je Ivana kao glavni cilj sezone postavila 69.50 (norma za SP u Osaki krajem kolovoza te OI u Pekingu sljedećeg ljeta). Pobijedila je, pak, olimpijska pobjednica iz Sydneyja 2000., Poljakinja Kamila Skalimowska sa 76.83 nadmašivši svjetsku prvakinju (vodeću ove godine sa 77.30) Tatjanu Lisenko na 75.75 metara.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

U 18 sati je započela nevjerojatna priča Blanke Vlašić. Splićanka je inače u Dohu stigla iz punog treninga te je očekivala dobar rezultat unatoč manjim zdravstvenim tegobama. Prošlogodišnje drugo mjesto (iza Kajse Bergqvist sa 197 centimetara) je, međutim, obilato premašeno. Sitan je problemčić bivša dvostruka juniorska svjetska prvakinja imala na 185 rušeći jednom letvicu, ali je potom uslijedilo obaranje svih zadanih visina iz prvog pokušaja do pobjedničkih 204 centimetara odnosno novog Blankinog te hrvatskog rekorda na otvorenom (203 centimetra). Uslijedio je pokušaj obaranja magičnog rekorda Stefke Kostadinove, ali za 210 je centimetara ipak nedostajalo malo svježine. U superjakoj konkurenciji potpuno deklasirane protivnice su se zadovoljile visinama ispod dva metra. Drugoplasirana je sa 198 ostala favorizirana svjetska prvakinja Belgijanka Tia Hellebaut dok je na trećoj poziciji s preskočenih 196 centimetara ostala Španjolka Ruth Beitia.

Posljednja je nastupila Danijela Grgić, treća hrvatska predstavnica (po prvi put u povijesti mitinga ovakve jakosti hrvatska je atletika zastupljena sa tri sportašice na startnim listama) koja je na 400 metara zauzela osmo mjesto. Nakon podija (52.30) u Senegalu na Grand Prix mitingu, štićenica trenera Katalinića (koji inače najavljuje napad na okruglih 50 sekundi nakon potpuno odrađenih priprema) je otrčala 53.10. Pobijedila je Amerikanka Allyson Felix (50.40) ispred Senegalke Amy Thiam (50.99) te Jamajčanke Shericke Williams (51.12).

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Svjetska se atletska krema inače okupila večeras na pravim ljetnim vrućinama Dohe tražeći rezultate koji već tradicionalno služe kao svojevrsni putokaz za nastavak sezone, a osobito su bitni ove godine kad slijedi Japan (25. kolovoz - 2. rujan).

Brza se utrka očekivala na stotki s obzirom da je lani (danas osramoćeni i izopćeni) Justin Gatlin izjednačio svjetski rekord (9.77). ali na za po mnogima najzanimljivijih 100 metara iznenađenje je priredio Trinidađanin Darrel Brown koji je sa sporih 10.13 iznenadio olimpijskog pobjednika te europskog prvaka odnosno Shawna Crawforda i Francisa Obikwelua. Dok se ljuti dvojac međusobno pratio, konkurencija je prozujala pokraj te je drugo mjesto ispred Amerikanca pripalo Michaelu Frateru (10.19) s Jamajke, a Portugalac je ostao peti (10.24). Kuriozitet je i nastup daljaša Dwighta Phillipsa koji se na nagovor velikana sprinta i dalja Carla Lewisa ozbiljno priprema za pokušaj doublea sljedećeg ljeta u Pekingu. Olimpijski je pobjednik s 10.34 zauzeo sedmu poziciju.

Crawford zadovoljštinu nije pronašao ni na dvostruko dužoj dionici na kojoj je sa 20.24 slavio Jamajčanin Christopher Williams dok je Amerikanac sa 20.59 tijesno na cilj stigao drugi ispred iznenađenja utrke, Gambijca Jaysume Saidyja. Sjajan su okršaj, pak, na 1500 metara imala dvojica Kenijaca koje je razdijelilo tek 25 stotinki. Pobjedu je odnio Augustine Choge (3:31.73) dok je na drugom mjestu ostao Kipses Simotwo. Čak četverostruko slavlje Kenijci su si osigurali na 3000 metara koje je s uvjerljivih 7:33.06 odnio Eliud Kipchoge ispred Jonasa Cheruiyota. Div (kako građom tako još i više rezultatima) Virgilius Alekna ni nakon kompletiranja svih naslova (OI, SP, EP) nije se zasitio kraljice sportova. Litvanac je sa 68.51 (preko četiri metra) nadmašio drugoplasiranog Piotra Malachowskog. Očekivano je u koplju slavio olimpijski zlatni Andreas Thorkildsen (86.39), a na bacalištu na kojem je lani po prvi put u karijeri prebacio 90 metara (ostavivši legendarnog Železnija na drugom mjestu) pobijedio je ispred Vadimsa Vasilevksiskog dok je Sergej Makarov podbacio te natjecanje završio na četvrtom mjestu (sa skromnih 82.48).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!