Nogomet

Preko prvaka do opstanka, Kranjčaru poništen pogodak

Marin Vuković • nedjelja, 13.05.2007.

West Ham je napravio podvig i pobjedom na Old Traffordu nad slavljenikom i novim prvakom Engleske osigurao opstanak u Premiershipu. Putnik u niži rang bit će Sheffield United koji je na svom travnjaku u izravnoj borbi za prvoligaški status poražen od Wigana. Nakon velikih uzbuđenja i promjena rezultata, mjesta koja vode u Kup Uefe zadržali su Everton, Tottenham i Bolton, a Niki Kranjčaru poništen je pogodak koji bi Portsmouth odveo u Europu...

U sezoni u kojoj je Manchester United osvojio naslov prvaka ostat će zabilježene samo dvije momčadi koje su oba puta svladale momčad s Old Trafforda. I dok ne čudi da je jedna od tih momčadi londonski Arsenal, poprilično je iznenađenje da je dvije pobjede nad novim prvakom ubilježio i West Ham.

Iako je za susret protiv West Hama najavljivao izvesti najjači mogući sastav, kako bi sačuvao regularnost borbe za opstanak, Alex Ferguson nije mogao protiv prijateljstva s Alanom Curbishleyjem. Od prve minute na klupi je ostavio Cristiana Ronalda, Paula Scholesa, Ryana Giggsa i Nemanju Vidića, a Rija Ferdinanda nije bilo niti među pričuvama.

Vezane vijesti

Niti u u takvom sastavu United nije imao problema s gostima iz Londona. Dominirao je prvim poluvremenom i do posljednje minute prije odmora imao 14 udaraca prema vratima nasuprot samo dva West Hama, ali se na odmor ipak otišlo prednošću gostiju. Čovjekom odluke još se jednom pokazao Argentinac Carlos Tevez koji je u drugoj minuti sudačke nadoknade poslao loptu ispod Van Der Sara za 0:1 West Hama.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U drugom poluvremenu Ferguson je ubacio u igru Ronalda, Giggsa i Scholesa, ali niti oni nisu pomogli Unitedu da preokrene rezultat. West Ham je na kraju minimalnom pobjedom izborio opstanak u Premiershipu i nije niti morao čekati ishod utakmice u Sheffieldu.

A u Sheffieldu se vodio pravi mali rat kojega je na kraju izgubio domaći United i sljedeće sezone vratit će se u Championship, dok ćemo i iduće godine u Premiershipu gledati Wigan. Gosti su poveli u 14. minuti golom Paula Scharnera, ali je to vodstvo poništeno pogotkom Jona Steada sedam minuta prije odmora.

U samoj završnici prvog dijela Phil Jagielka radi glupost i u vlastitom šesnaestercu igra rukom. Iz jedanaesterca je precizan David Unsworth i donosi Wiganu ključne bodove. Posljednjih petnaestak minuta utakmice gosti su se grčevito branili nakon isključenja Leeja McCullocha, ali su uspjeli zaustaviti brojčano nadmoćni Sheffield United i osigurati opstanak u Premiershipu.

Osim borbe za opstanak, neizvjesno je bilo i u susretima koji su odlučivali o plasmanu od petog do sedmog mjesta, koja sljedeće sezone jamče nastup u Kupu Uefe. Nakon vrlo interesantnih dvoboja ta su tri mjesta ostala u posjedu momčadi koje su ih držale i prije ovoga kola.

Jedno od tih mjesta mogao je uhvatiti i Portsmouth da sudac Graham Poll u svojoj posljednjoj utakmici u Premeirshipu nije poništio pogodak našeg Nike Kranjčara, i to nakon konzultacija s pomoćnim sucem. Nakon što je vratar Poom obranio udarac LuaLue, naš se reprezentativac našao na pravom mjestu i pospremio loptu u mrežu. Suci su ipak zajedničkim snagama procijenili da se radi o zaleđu i poništili pogodak. Arsenal je također mogao do pobjede da je Julio Baptista uspio realizirati jedanaesterac u 39. minuti, ali njegov udarac obranio je David James.

Tko će kuda?

Liga prvaka (izravno):
- Manchester United
- Chelsea

Liga prvaka (pretkolo):
- Liverpool
- Arsenal

Kup UEFA:
- Tottenham
- Everton
- Bolton

Ispadaju:
- Sheffield United
- Charlton
- Watford

Novi prvoligaši:
- Sunderland
- Birmingham
- Pobjednik doigravanja između Derby Countyja, West Bromwicha, Wolverhamptona i Southamptona

Tottenham ništa nije prepustio slučaju te je pobjeom nad Manchester Cityjem od 2:1 izborio plasman na peto mjesto. Svoj 200. nastup u dresu Spursa proslavio je Robbie Keane vodećim pogotkom u desetoj minuti susreta, a na 2:0 povisio je Dimitar Berbatov nakon pola sata igre. Konačnih 2:1 postavio je Emile Mpenza pet minuta prije odmora.

Odmah iza Tottenhama smjestio se Everton koji je nadahnutom predstavom na Stamford Bridgeu oteo bod Chelseaju. Poveli su gosti iz Liverpoola u 50. minuti pogotkom Jamesa Vaughana, ali je Chelsea od poraza spasio Didier Drogba sedam minuta kasnije. To je 63. uzastopna utakmica Chelsaja bez poraza na Stamford Bridgeu, čime su izjednačili rekord Liverpoola, a na rušenje tog rekorda morat će čekati sljedeću sezonu.

Posljednje mjesto koje vodi u Kup Uefe ugrabio je Bolton, koji je na svom stadionu odigrao 2:2 s Aston Villom. Wanderersi su dvaput vodili, golovima Garyja Speeda i Kevina Daviesa, ali se Villa vraćala preko Gardnera i Moorea.

Readingu je samo za jedan bod izmaklo europsko natjecanje, a još su prošle godine trčali travnjacima Championshipa. Na gostovanju kod Blackburna odigrali su 3:3 nakon što su Roversi triput dolazili u vodstvo.

Liverpool se jedanaestercem u posljednjoj minuti i pogotkom Harryja Kewella spasio poraza od Charltona, koji je tako propustio priliku da se pobjedom na Anfieldu oprosti od Premiershipa. Gosti su poveli već u drugoj minuti golom Matta Hollanda, a sat vremena kasnije izjednačio je Xabi Alonso. Darren Bent ponovno donosi prednost Charltonu u 71. minuti, ali u posljednjim trenucima domaći izjednačuju s bijele točke.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ovu utakmicu inače je obilježio i oproštaj Robbieja Fowlera od Anfielda, od sljedeće sezone ova će legenda Redsa morati potražiti novi angažman. Za ovu priliku ponio je kapetansku traku i zamijenjen je uz ovacije u 88. minuti, samo par minute prije dosuđenog jedanaesterca za Liverpool. Da je ostao, vjerojatno bi se oprostio i pogotkom.

Osim Fowlera, svoj oproštaj s Anfieldom trebao je imati i Jerzy Dudek, ali je prema službenom priopćenju bio ozlijeđen. Lako je moguće da Rafael Beniteznije zaboravio Dudekov istup u novinama u kojima je samoga sebe nazvao "Benitezovim robom", pa ga za posljednju utakmicu Liverpoola u ovoj sezoni nije uopće uvrstio u momčad.

Watford se od Premiershipa oprostio remijem s Newcastleom 1:1, dok je Middlesbrough u utakmici bez natjecateljskog naboja zaključio sezonu pobjedom nad Fulhamom od 3:1.

Premiership, 38. kolo, 13.05.2007:
Blackburn - Reading 3:3, Bolton - Aston Villa 2:2, Chelsea - Everton 1:1, Liverpool - Charlton 2:2, Manchester United - West Ham 0:1, Middlesbrough - Fulham 3:1, Portsmouth - Arsenal 0:0, Sheffield United - Wigan 1:2, Tottenham - Manchester City 2:1, Watford - Newcastle 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!