Nogomet

Kako ponoviti Istanbul

Tomislav Pacak • utorak, 22.05.2007.

Igra momčadi Rafaela Beniteza možda mnoge neće oduševiti, no treba priznati da je španjolski strateg složio super uspješnu cjelinu, barem u Europi. Još uvijek ponosni na istanbulsku pobjedu, Redsi vjeruju da u Ateni mogu još jednom slomiti veliki Milan i po šesti puta donijeti titulu europskog prvaka na famozni Anfield...

O veličini atenskog finala suvišno je raspravljati, Liverpool i Milan po svemu su europski i svjetski nogometni vrh. Kroz silne godine uspjeha i trofeja, u svoje boje obukli su milijune navijača širom svijeta i iz godine u godinu se potvrđivali na najvećim pozornicama. Već sada legendardno istanbulsko finale čini ovaj dvoboj još zanimljivijim - može li se Milan osvetiti Liverpoolu za čudesan preokret prije dvije godine, ili će Redsi još jednom slomiti srca Talijana?

S jedne strane bit će najuspješnija europska momčad posljednjih 20 godina, momčad koja je u tih 20 godina čak osam puta dolazila do finala, pored veličina poput Reala, Barcelone, Manchestera, Juventusa, Bayerna, Ajaxa i drugih. Momčad predvođena kapetanom Paolom Maldinijem, koji će sutrašnjim nastupom izjednačiti rekord Realove legende Paca Genta s osam nastupa u finalu najprestižnijeg europskog natjecanja.

Vezane vijesti

S druge, pak, strane, stoji jednako veliki Liverpool koji se u svojim vitrinama može podičiti s pet europskih "kanti". Tko će napraviti novi korak prema Realu i njegovih devet titula?

Nakon briljantne predstave protiv Manchester Uniteda u polufinalu, Milan mnogi smatraju laganim favoritom, no malo je tko spreman podcijeniti Benitezove taktičke sposobnosti. Španjolac je dokazao u niz navrata da je majstor za kup natjecanja, njegov Liverpool puno uvjerljivije djeluje u Ligi prvaka nego u Premiershipu.

Liverpool je put do finala započeo još u pretkolu kada je Maccabi Haifa "riješena" tek s 3:2, da bi puno bolju formu Englezi pokazali u skupini gdje su dosta lako obračunali s PSV-om, Bordeauxom i Galatasarayom.

Pravi ispit je stigao u osmini finala, Liverpool je morao na megdan Barceloni, europskom i španjolskom prvaku i momčadi koju su, tada, mnogi smatrali velikim favoritom. Ipak, Crveni su uspjeli "ukrasti" pobjedu u Barceloni (2:1), a iako su kod kuće poraženi s 1:0, osigurali su plasman dalje, ali i priznanje nogometne Europe da su Barcelonu - nadigrali. PSV je bio lak zalogaj u četvrtfinalu, a čvrsti dvoboj protiv Chelseaja odlučen je kroz jedanaesterce. I sada je, na kraju puta, stigla konačna prepreka - iskusni i gomilom velikih utakmica prekaljeni Milan.

Englezi ne bježe od toga da ih čeka veliki protivnik, pa tako Zenden kaže: "Oni su fantastična momčad i imaju puno iskustva. Momčad su koja je igrala puno velikih utakmica i finala, a neki su igrali u nekoliko finala Lige prvaka. No, mi imamo mentalitet da se možemo nositi sa svime što 'bace na nas'"

Upravo je Zenden jedno od neriješenih pitanja u postavi Liverpoola; iako još nema ugovor za iduću sezonu, i iako u Premiershipu nije igrao važnu ulogu, Benitez vjeruje Zendenu u Ligi prvaka, a protiv Chelseaja je bio jedan od "motora" Liverpoola. Zbog ozljede gležnja je upitan za finale, no Benitez će do posljednjeg trenutka čekati da mu Nizozemac dokaže svoju spremnost.

Ne bude li ipak Zenden mogao "u vatru", poziciju lijevog veznog mogli bi preuzeti Mark Gonzalez, Harry Kewell ili eventualno Riise, u kojem bi slučaju Arbeaola zauzeo Norvežaninovo mjesto u obrani. Uz to, otvoreno je još pitanje drugog napadača uz Dirka Kuyta, a "pretedenti" su Peter Crouch i Craig Bellamy.

Velšanin je iskreno priznao da mu je ovo najveća utakmica u karijeri: "Ovo je trenutak za mene. Ako se dogodi da osvojimo naslov, onda sve što sam prije napravio, sve gluposti kroz koje sam prolazio, sve to postaje nevažno. Imat ću najveći mogući trofej u svom džepu i uvijek ću ga moći pokazati. Nisam glup da ne shvaćam da neću imati veću večer u karijeri od ove. Nema garancije da ću biti uključen u to, ali ciljam na to da budem u momčadi, iskoristim priliku i uživam u velikom finalu. Za to sam radio cijeli život."

Pritužbe da Liverpool ne igra atraktivno odbacio je Jamie Carragher, jedan od junaka istanbulskog finala: "Ljudi kažu da nismo velika momčad, ali učinili smo nešto posebno. Nevjerojatna prilika je doći u drugo europsko finale u tri godine, i namjeravamo to maksimalno iskoristiti."

Nakon što su prije dvije godine pobjedu izvojevali s bijele točke, u Liverpoolu nemaju ništa protiv jedanaesteraca ni ovoga puta. Xabi Alonso zna da je to jedna od Liverpoolovih prilika: "Voljeli bismo da utakmica ode do jedanaesteraca ako završi kao što je i onda završilo. Puno vježbamo jedanaesterce, važno je to raditi. Jerzy je bio dobar u Istanbulu, a Pepe je poznat u Španjolskoj po obranama penala. Puno se priprema i igrač koji puca trebao bi biti zabrinut."

Ono što Alonso nikako ne bi želio jest početak istanbulske utakmice: "Prije dvije godine primili smo gol u prvoj minuti i raspao nam se plan koji smo imali. To je značilo da imaju više prostora i Kaka je igrao odlično u prvom dijelu. Pokušat ćemo to ne dopustiti i ispuniti plan kako želimo."

Na kraju, u Liverpoolu se najviše uzdaju u sposobnosti trenera Beniteza da pripremi savršenu taktiku za moćni Milan. Rafa je, pak, svjestan da će na kraju odlučivati igrači, a on u svoje maksimalno vjeruje: "Igrači znaju da mogu učiniti sve i to vidim svaki dan na treningu. Nećemo odlučiti o prvom sastavu sve dok ne budemo morali, a imamo puno više opcija nego prije dvije godine."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!