Ostali sportovi

Foreman uzburkao duhove prošlosti

Maja Giljanović • srijeda, 23.05.2007.

Dvostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji George Foreman na promociji je svoje knjige "Bog je u mom uglu" još jednom podigao prašinu optužbama protiv tadašnjeg trenera i menadžera Dicka Sadlera...

58-godišnjak, naime, tvrdi da mu je u ranim jutarnjim satima mitskog 30. listopada 1974. godine Sadler dao zatrovanu vodu koja je navodno rezultirala gubitkom pojasa od najvećeg, pokazat će se, ikad Muhammada Alija. Zairski Rumble in the Jungle, prva borba koju je organizirao kontroverzni Don King trebala je Aliju osigurati mjesto u povijesti kao prvom boksaču nakon Floyda Pattersona kojem je pošlo za rukom vratiti titulu te je nakon Joe Fraziera godinu ranije usprkos prognozama pred očima oduševljenog predsjednika Mobutua skinuo i Big Georgea nanijevši mu prvi poraz u karijeri ujedno jedini nokaut uopće (u osmoj rundi).

33 su godine prošle pa mnogima nije jasan Foremanov motiv ponovnog vraćanja u prošlost. Osobito jer je jedan od aktera - Sadler, s kojim se boksač razišao nakon borbe - umro koju godinu kasnije te će njegovo viđenje događaja zauvijek ostati neispričano. Foreman, pak, tvrdi da su u bočici vode bile rastopljene tablete za smirenje koje su ga umrtvile iako, dodaje, nipošto ne bi želio osporiti zasluženu pobjedu Alija.

"Aliju nisu trebali nikakvi trikovi: da smo se borili još dvadeset puta, svih dvadeset pobjeda bi bile njegove. Jednostavno je njegov stil bio savršena protuteža mom", naglasio je olimpijski zlatni s Igara u Mexico Cityju 1968. godine.

Kontoverze su ga, inače, pratile otkad je 1977. objavio umirovljenje; navodno je nakon poraza od Jimmy Younga u svlačionici doživio near-death experience odnosno Bog ga je, kaže, u zadnji tren spasio iz ralja smrti. Krenuo je u propovjedničke vode, a 1994. je kao 45-godišnjak postao najstariji svjetski prvak u povijesti pobjedom nad Michael Moorerom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!