Ostali sportovi

I Zabel priznao uzimanje dopinga

HINA • četvrtak, 24.05.2007.

Četverostruki osvajač "zelene" majice namijenjene najboljem sprinteru na "Tour de Franceu", njemački biciklist Erik Zabel priznao je kako je tijekom svog boravka u momčadi Deutsche Telekoma tijekom 90-ih godina koristio doping...

"Odlučio sam uzeti erythropoietin (EPO - krvni doping) uoči 'Toura' 1996. No, ubog negativnih nuspojava morao sam prestati", rekao je Zabel na tiskovnoj konferenciji nakon čega je kroz suze dodao:

"Lagao sam, žao mi je."

Uz Zabela, korištenje EPO-a sredinom 90-ih priznao je i Rolf Aldag, sadašnji sportski direktor u momčadi T-Mobile.

"Počeo sam koristiti EPO uoči 'Toura' 1995., te nastavio s tom praksom", kazao je Aldag.

Zabelovo i Aldagovo priznanje uslijedili su nakon što je u ponedjeljak njihov bivši momčadski kolega Bert Dietz u ponedjeljak u razgovoru za jednu njemačku televizijsku postaju izjavio kako je u momčadi Telekoma postojalo sustavno dopingiranje u razdoblju od 1994. do 1998. godine. Dietzove riječi potvrdio je još jedan vozač Telekoma iz tog razdoblja Christian Henn koji je sada sportski direktor u drugoj njemačkoj profesionalnoj biciklističkoj momčadi Gerolsteineru.

Prema Dietzovim riječima uzimanje dopinških sredstava kontrolirali su liječnici sa sveučilišta u Freiburgu.

Razdoblje u kojemu su biciklisti Telekoma bili dopingirani poklapa se s vremenom kada su vozači te momčadi osvajali "Tour de France" - Bjarne Riis 1996. i Jan Ullrich 1997.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!