Košarka

Pravi kapetan za uspjeh

Bruno Blumenschein • petak, 25.05.2007.

Da se kojim slučajem dodjeljuje nagrada za "košarkaša bez dlake na jeziku" titula bi bez konkurencije pripala Nikši Prkačinu. Kapetan reprezentacije u kvalifikacijama niti sa 32 godine ne odbija poziv za pripreme, a leđa i koljena zasigurno ne bole sve manje...

Nakon više od 15 godina u košarci, Nikša Prkačin je skupio dovoljno iskustva da može reći sve svakome, a da se nitko ne naljuti. Jer ovaj 32-godišnji Dubrovčanin je prošao košarkaško odrastanje od Splita do Efes Pilsena, a nakon brojnih prepirki i dosuđenih tehničkih na parketu, prebacio se u ulogu iskusnog centra koji će u pravom trenutku napraviti pravi potez i pomoći svojoj momčadi.

Slika 1 od 1.
Foto: MINA

Do tog trenutka je trebalo puno mlika izist, od prekršaja u napadu, do prevođenja lopte u Pioniru kada je Zoran Planinić odigrao ponajbolju utakmicu u dresu Cibone. Ipak, ne dolazi se u Efes Pilsen pogreškama, a dominaciju u reketu je najbolje pokazao u odlučujućoj utakmici prošlogodišnje Eurolige kada je u Zagrebu sam pobijedio "svoje" vukove i odveo tursku momčad u četvrtfinale Europe.

Da nije bilo supruge Katarine tko zna bi li Nikša ostao u društvu Josipa Sesara ili bi otišao u Istanbul, gdje je dobio igračku zrelost. Jedan od najvećih udaraca u karijeri je bila ozljeda kuma, Mateja Mamića, kada je "dobri duh" reprezentacije, kako ga Prkačin voli nazvati, zaključio igračku karijeru. Od tad je hrvatski centar nešto ozbiljniji, ali je humor prebacio u pozitivne kritike: " Vujo i Gira, koji su prošli odustajanja reprezentativaca dok im klupska karijera traje još pet sezona, nemaju po mojem mišljenju pravo napraviti istu stvar Roku, Popu, Planiniću, ili, ako hoćete i - meni.".

I u trenucima kada je rekao da je "košarka mučenje, a da se vaterpolo igra za užitak", Prkačin je napominjao kako je "čast igrati za reprezentaciju". Zato je već od Splita zadobio naklonost navijača koji su znali prepoznati Nikšino srce koje se nikad ne predaje i uvijek daje sve od sebe. I dok leđa i koljeno "ubijaju" dolazak 20. srpnja nije upitan. "Na prvom sam danu priprema, to je valjda jasno.", nedvosmislen je Prka.

Slika 2 od 3.
Foto: MINA

Trebalo se naraditi do trenutka kada je jedna reprezentativna pozivnica uvijek naslovljena na Prkačina. Međutim, izbornik Jasmin Repeša ga poznaje. Još iz Cibone zna što Prkačin može ponuditi, bio je i sa Cibonom među osam najboljih u Europi. Kako Repeša zna njega, zna i Nikša Jaska. "Da samo znate što nam radi ovaj naš trener Jasmin Repeša!? Ubija nas, doslovno ubija! U usporedbi s ovim što radimo na treninzima, oni treninzi Zmage Sagadina su - rekreacija!", rekao je u zagrebačko vrijeme Prkačin, kada su treninzi Zmage Sagadina bili vrhunac napora.

Kako će još jednom propustiti dubrovačku Divlju ligu, momčad Copacabane će morati još jednom bez njega. Međutim, i to će biti zaboravljeno ako Hrvatska u Španjolskoj napravi pravi rezultat, a Prkačin bi mogao biti veliki dio uspjeha. Ne očekuje se od kapetana veliki statistički udio, ali iskustvo u reketu i odlučujućim trenucima bi moglo odnijeti prevagu na hrvatsku stranu. Na poziciji krilnog centra bi leđnom igrom mogao s Nikolom Vujčićem tvoriti "pakleni" centarski par. Obojica ima odličan osjećaj za proigravanje suigrača, a individualna kvaliteta protivniku ne dopušta opuštanje.

Ima li mlađih? Definitivno. Ima li boljih? "Dao Bog da se pojavimo na na reprezentativnim pripremama 20. srpnja i da me ti klinci srede na treninzima. No nekako sumnjam...", ponudio je svoj odgovor Prkačin i tako na najbolji način najavio pripreme i Eurobasket. Iskustvo i srce Prkačina bi mogli biti veliki plus Hrvatskoj, a onda "u ribe". S medaljom oko vrata...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!