Rukomet

Zagreb čeka utorak, alternativa - Split

Bernard Jurišić • petak, 25.05.2007.

Priča oko gradnje Zagreb Arene još uvijek nije dobila epilog. Štoviše, stvari su se ponovno zakomplicirale. Gradsko poglavarstvo dalo je ultimativni rok odabranom izvođaču radova da prihvati ponuđene uvjete ili od gradnje neće biti ništa. Iz Poglavarstva spominju dva alternativna rješenja, no čini se da bi tada jedino rješenje za SP u Hrvatskoj bio - Split...

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je posljednju ponudu konzorciju kojeg čine tvrtke Ingra i Trigranit, odabrani izvođači radova za građenje Zagreb Arene. "Ne bude li do utorka postignut dogovor o izgradnji rukometne Arene, do kada Ingra i Trigranit trebaju decidirano odgovoriti na uvjete Grada, u srijedu ćemo govoriti o alternativnim rješenjima".

Dvije strane još uvijek se spore oko detalja koji zapravo i nemaju previše veze s dvoranom. Izvođači radova od Grada pokušavaju izvući što više glede popratnih objekata koji će služiti za "zarađivanje novca", koristeći činjenicu da vremenski rokovi pritišću i da Grad nema previše izbora. No, zagrebačko Poglavarstvo jasno je poručilo da neće pristati na nikakve ucjene.

Do utorka je rok u kojem se izvođač radova mora izjasniti ili će ugovori biti proslijeđeni u koš. Ovakvim raspletom izgubit će svi, a ponajviše izvođač radova koji će nedvojbeno biti javno obilježen "pohlepnim kapitalistom zbog kojeg je Hrvatska izgubila SP". Još značajnije od toga - jako će se zamjeriti politici, što u Hrvatskoj nije pametno ukoliko računate na velike poslove. A Ingra i Trigranit sigurno računaju.

Ovo je razlog za vjeru kako će se do utorka ipak postići dogovor, a građevinska operativa dobiti zapovijed da krene prema Laništu. Bandićeva tajnovita najava kako ima još dva alternativna rješenja u rukavu ipak su "blef" na kojeg izvođač radova neće tako lako pasti. Jer stvari su jasne - ne izgradi li Zagreb Arenu za 15.000 gledatelja, SP se neće igrati u Hrvatskoj.

Ili možda ipak hoće? Danas je naime odabran izvođač radova za izgradnju splitske Arene. Hrvatski konzorcij "Konstruktor, IGH i Dalekovod" u splitskoj Lori gradit će dvoranu za 12.000 ljudi.

Ukoliko naredni tjedan ne donese potpis ugovora u glavnom gradu, najrealnijom se čini opcija da se središte projekta SP 2009. iz Zagreba prebaci - u Split. Proširiti i održavati splitsku dvoranu za 15.000 umjesto za 12.000 gledatelja zasigurno je puno manji trošak od gubitka domaćinstva Svjetskog prvenstva. O obrazu i ugledu hrvatskog rukometa i sporta da i ne govorimo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!