Košarka

Cibona - Split CO: Poljubac sreće i Warrena

Ivor Krapac • srijeda, 30.05.2007.

Polufinalna serija Cibone i Splita CO nije mogla imati uzbudljiviju završnicu. Odluka je pala tek u posljednjoj sekundi, a vaga je ovog puta pretegnula na Ciboninu stranu, uz tricu Chrisa Warrena za prolaz u finale i borbu sa Zadrom za naslov prvaka. Presudni trenutak zbio se i uz dosta sreće obzirom da Warren, kako je otkrio trener Dražen Anzulović, nije ni trebao dobiti i pucati posljednju loptu...

Ipak, prinudno rješenje ispalo je najbolje moguće za domaću momčad. Nakon izvođenja sa strane, Panamac se otkrio, primio loptu i iz dosta teške pozicije zabio tricu koja je potopila Splićane. Prethodno su se "žuti" vratili u potpuni egal dalekometnom bombom Larryja Ayusa, koji je osam sekundi do kraja s više od osam metara pogodio za poravnanje na 84:84.

Bila je to "točka na i" utakmice koja je većim dijelom protekla u Ciboninom vodstvu, no ni u jednom trenutku dovoljno velikom da se Splićani ne bi imali priliku vratiti.

"Žuti" su svoje najbolje razdoblje imali na otvaranju. Odličan ulazak Ericka Barkleyja (10 poena, dvije trice) bio je ključan za rano održavanje u egalu, a dalekometni ubačaji Damjana Rudeža i Larryja Ayusa pripomogli su da se gosti u osmoj minuti odvoje do 23:16.

Najraspoloženiji Cibonin čovjek u startnih deset minuta bio je kapetan Davor Kus, koji je s osam poena držao domaće u prvom dijelu početne četvrtine, a ulazak s klupe i napadačko priključivanje Brenta Wrighta donijeli su "cibosima" smanjenje minusa na 26:22 na kraju prve dionice.

Wright je nastavio u istom stilu i u drugoj četvrtini, s četiri poena ispod obruča i pogotkom s poludistance u Ciboninom poravnanju na 36:36 u 16. minuti. Do kraja prvog poluvremena više nije bilo većih rezultatskih odmaka, a šest Kusovih poena u posljednju minutu i pol omogućilo je Ciboni da stigne do vodstva od 48:45 uoči treće četvrtine.

Drugo poluvrijeme započeto je s domaćom serijom od 7:0 za odlazak do 55:45 u 22. minuti, što je bilo maksimalno vodstvo na bilo kojoj strani u večerašnjoj utakmici. A to, pak, dovoljno govori o izjednačenosti susreta... Splićani nisu posustajali, u jednom trenutku su Ayusovim košem smanjili na samo 66:62, da bi pred kraj četvrtine novih pet Kusovih poena odvelo Cibonu do vodstva od 71:64 uoči završnih deset minuta.

U posljednjoj dionici "cibosi" nikako nisu nalazili pravo rješenje za zonu koju im je smjestio Slobodan Subotić, iako nije nedostajalo prilika da je probijaju. Bilo je potpuno otvorenih šuteva jer, jasno, "žuti" nisu stigli pokriti baš sve, bilo je i zicera na polaganju, ali bez realizacije... Splićani su na ulasku u završnu četvrtinu tricama Barkleyja i Ayusa smanjili na samo 71:70, a u nastavku su domaću napadačku "sušu" mogli iskoristiti i bolje, no dugo razdoblje bez koša iz igre na bilo kojoj strani ostavilo ih je u utrci za Ciboninom prednošću sve do uzbudljive završnice.

Treba dodati da su "žuti" već u prvoj polovici posljednje četvrtine ostali bez startnog centra Andrije Stipanovića, koji je u 34. minuti morao iz igre s pet osobnih, a njegov izostanak ispod obruča omogućio je domaćima dosta napadačkih skokova i drugih napada. Iako se trudio, Jure Lozančić, koji je zamijenio Stipanovića, ipak nije bio taj...

Završni triler nagoviješten je s dva Ayusova pogođena slobodna za smanjenje na 80:79 minutu i pol do kraja, a nastavio se serijom novih slobodnih na obje strane, uz mirnu ruku Andrića, Barkleyja i Kusa sve do 84:81 za Cibonu 15 sekundi prije zadnje sirene. Nakon toga dogodio se Ayuso, a nakon toga i na kraju svega, i Warren s odlučujućom tricom.

Netko je ipak morao pobijediti, iako je šteta da ovakva utakmica nije dobila dodatnih pet minuta. Cibona je ovog puta izbjegla nesretan kraj, a glavni junaci bili su Kus (27 poena, 15/15 iz slobodnih bacanja), Wright (16 poena, 10 skokova) i Andrić (12 poena). Naravno, i Chris Warren, kojem je završna trica bila jedina na utakmici, a ukupno je prikupio devet poena i šest skokova. U "žutom" sastavu izdvojili su se Barkley s 25 i Ayuso s 23 poena, no Portorikanac pamti i bolje šuterske večeri. Imao je samo 7/19 iz igre, uz 4/10 za tricu.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!