Nogomet

Pun plijen gostiju, uspostavljen red u glupi B

Maja Giljanović • subota, 02.06.2007.

U skupini A gosti su ubilježili stopostotan učinak. U četiri susreta uzeli su isto toliko pobjeda. Tako nije bilo u skupini B gdje su Francuzi na svom travnjaku te Litavci u Kaunasu gostima uzeli bodove. Talijani su na Farskim otocima do posljednje sekunde strepili, no ipak slavili...

Skupina A

U prvoj utakmici dana reprezentativci posljednjeplasirane Armenije u Almatyju su zaskočili Kazahstan koji je, podsjetimo, u ožujku iznenađujuće s 2:1 porazio Srbiju. Gosti su do konca prvog dijela obezbijedili dva pogotka prednosti: u 31. Pjunikov Robert Arzumanian osigurava vodstvo dok je za 2:0 iz jedanaesterca dosuđenog nakon prekršaja nad Melkonianom precizan u 39. minuti još jedan igrač armenskog prvaka Sargis Hovsepyin. Do kraja vrlo istrzane utakmice dva poprilično slaba i nervozna protivnika Kazahstanci su uspjeli tek smanjiti; češki je sudac Kralovec još jednom pokazao na bijelu točku, a počasni je gol djelo Ruslana Baltijeva. Pobjedom na strani, Armenija je začelje ljestvice prepustila Azerbajdžanu, a u Erevanu u srijedu dočekuju lidere Poljake.

Prvoplasirani te od listopada neporaženi izabranici Lea Beenhakkera dosta su dugo držali svoje navijače na laganoj vatrici: na gostovanje u Baku su krenuli glasno najavljujući pohod na sva tri boda, a Azeri su poveli već u 6. minuti. Nefčijev Branimir Subašić je iskoristio neopreznost Poljaka u zadnjoj liniji te je manirom vrhunskog napadača mirno plasirao loptu pored Celticova . Dinijevim je igračima nevjerojatnu prednost od dva razlike u 13. minuti iz stopostotne prigode nakon još jednog obrambenog kiksa propustio donijeti Mamedov. Poljaci u cijelom prvom dijelu nisu stvorili nijednu suvisliju akciju, ali je rezolutniji ulaz u nastavak susreta rezultirao poravnanjem u 63. minuti. Euzebiusz Smolarek iz dortmundske je Borussije postigao svoj četvrti pogodak dosadašnjeg dijela kvalifikacija nakon savršeno preciznog nabačaja Krzynoweka iz slobodnog udarca. 31-godišnji veznjak Wolfsburga tri minute poslije osigurava preokret nakon kojeg domaćin više nije ozbiljnije priprijetio nemjerljivo kvalitetnijem protivniku, a točku na i je u 90. minuti postavio svojim drugim golom Jacek Krzynowek.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Reprezentativci Srbije su, pak, imperativno tražili pobjedu na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju. Susjedi na ljestvici - poravnati na 11 bodova - zaostaju za Poljacima velikih pet bodova, a gostujući je izbornik Javier Clemente unatoč pili naopako i riječima: "Pobjedama u sljedećih sedam susreta bi bez obzira na eventualni današnji poraz izborili siguran plasman na Euro" znao koliku bi težinu imala pobjeda na strani osobito nakon debakla u Kazahstanu prije tri mjeseca. Srbima je dodatno opterećenje predstavljalo sjećanje na katastrofu otprije četiri godine (3:0), ali je savršen ulaz u susret te gol na samom startu u 2. minuti donio prijeko potrebnu mirnoću. Odličan centaršut Dragutinovića u mrežu Jaaskelainena posprema Boško Janković, a Hodgsonovi pulenovi do kraja poluvremena ne pronalaza načina ugroziti vratara Stojkovića. Vidić i Krstajić su u zračnim duelima opetovano izlazili kao pobjednici u svom šesnaestercu, a Manchesterov je igrač umalo bio i strijelac; nakon kornera, međutim, finska obrana čisti sa same gol-linije. Najveću prigodu Finaca da poravnaju rezultat nakon udarca Tihinena zaustavlja prečka, a tri minute prije kraja stiže potez utakmice. Vitesseov Danko Lazović je s dvadesetak metara fintom poslao trojicu u jednom, a loptu u drugom pravcu. Nju, pak, prihvaća debitant Milan Jovanović i smireno je pored vratara Boltona sprovodi za konačnih 2:0.

Posljednju utakmicu skupine na Roi Baudoinu su odigrali petoplasirani Belgijanci te poravnati s Fincima i Srbima, drugoplasirani Portugalci. Scolari je u Bruxelles stigao po sva tri boda unatoč brojnim iznimno važnim izostancima: spomenimo tek kartoniranog Cristiana Ronalda te ozlijeđene Simaa i Carvalha. Standardno kombinatorna igra gostiju nije rezultirala izglednijim prilikama u prvom dijelu sve do 43. minute kada Nanni, najnovije otkriće Sir Alexa Fergusona, svladava vratara Stijnena. Standardov 19-godišnji Marouane Felliani u 54. poravnava, a osmijeh na lice Portugalaca u 63. minuti vraća Helder Postiga svojim jubilarnim desetim pogotkom (u 29 nastupa). Sljedeći korak na kojem kiks također nije opcija na rasporedu je u kolovozu, a gostuje se u Armeniji. Trećeplasiranim Srbima u istom terminu, pak, slijede Belgijanci.

Skupina A:
Kazahstan - Armenija 1:2, Finska - Srbija 0:2, Azerbajdžan - Poljska 1:3, Belgija - Portugal 1:2.

Za zagrijavanje u skupini B prvi su na teren u Kaunasu izašli susjedi na ljestvici, šesta Litva te mjesto više plasirani Gruzijci. Gosti su se posljednja dva i pol mjeseca otkako se Šota Arveladze oprostio nakon poraza u Škotskoj privikavali na život bez Alkmaarovog topnika koji se u dosadašnjih šest susreta pet puta upisao među strijelce. Utakmica je odigrana u poprilično usporenom ritmu, a jedinu prigodu vrijednu spomena u prvom dijelu je pripremio Schalkeov Levan Kobiashvili. Odlično je, međutim, reagirao 24-godišnji vratar moskovskog Dinama Židrunas Karčemarskas. Pogodak vrijedan tri boda kojim su Litvanci preskočili izabranike Klausa Toppmollera postigao je u 78. minuti Saulius Mikoliunas. Liubinskas je pogodio s izmjenom jer je Heartsov 23-godišnjak ušao nepunih 10 minuta ranije umjesto neprimjetnog Morinasa.

Oduševljenje je tjednima drmalo Torshavn u kojem su posljednjeplasirani Farski otoci ugostili Talijane; mlado i staro se na dan utakmice šetalo ulicama u dresovima azzurra pozdravljajući svjetske prvake u nadi da se neće ponoviti primjerice 5:0 poraz od Francuza ili još gorih šest od Srba (2001. godine). Donadonijeve je igrače na pravi put usmjerio, a tko drugi, Fillipo Inzaghi. Veza europskih klupskih prvaka: Pirlo - Pippo iskoristila je u 13. minuti početnu impresioniranost momčadi koja je u dosadašnjih sedam utakmica nije dakako upisala ni boda. Do kraja prvog dijela izgledne su prigode (po dvije) propustili Rocchi te Del Piero, strijelac 27 pogodaka koji lovi 35 Gigija Rive. U trećoj minuti drugog poluvremena ubačaj Diane Inzaghi ponovno sprovodi u mrežu vratara Mikkelsona. Nekoliko je potom poluprigoda upropastio Lucarelli, a kazna na sveopću radost stiže u 77. minuti. Rogri Jacobsen tzv. Inzaghi Farskih Otoka hladnokrvno svladava najboljeg vratara svijeta Gianluigi Buffona. 28-godišnji napadač Torshavna je, naime, najbolji strijelaca domaćina s osam postignutih golova u 43 utakmice. Do isteka 90. rezultat se, ipak, nije mijenjao iako Talijanima zasigurno nije bilo svejedno u drugoj minuti nadoknade i pokušaja Holsta kojeg Juveov čuvar mreže sigurno zaustavlja.

Pred 78 000 navijača na Saint-Denisu Francuzi su se bez većih poteškoća razračunali s oslabljenim Ukrajincima; Blohin, naime, nije mogao računati s udarnim napadačkim tandemom Ševčenko - Rebrov. S druge strane Domenech je morao bez Henryja, Vieire te Sagnola, ali svjetsko srebro iz Njemačke ipak ima daleko širu klupu. Gosti su prvi te praktički posljednji put zapijetili Coupetu preko Kaliničenka u 14. minuti, a potom su terenom zagospodarili do večeras trećeplasirani Francuzi. Prijetili su redom Malouda, Nasri (kojeg s punim pravom nazivaju novim Zidaneom), Ribery te Anelka, ali se rezultat nije mijenjao. Sve do 59. minute i trenutka inspiracije Marseillevog Francka Riberyja koji stani-pa-gledaj driblingom svladava vratara Šovkovskog. U 71. Anelka sebi za ženidbu sljedećeg tjedna poklanja prekrasan volej kojeg (izvrsno, inače, raspoloženi) čuvar mreže Dynamo Kijeva ispraća tek pogledom. Okruglih 3:0 i drugi gol igrača utakmice Riberyja sprečava stativa 32-godišnjaka. Sljedeći susret prvoplasirani les Bleus igraju također kod kuće - u Auxerreu protiv Gruzije dok Talijani (13 odnosno dva boda manje) idu na noge Litvancima. Poravnatim, pak, s Ukrajincima koji odmaraju, Škotima (po 12 bodova) slijedi put na Ovčje Otoke.

Skupina B:
Litva - Gruzija 1:0, Farski otoci - Italija 1:2, Francuska - Ukrajina 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!