Nogomet

Turci pali na Koševu, "šestica" Nijemaca

Ivana Spahija • subota, 02.06.2007.

Susreti C skupine kvalifikacija za Euro 2008. donijeli su promjenu na čelu ljestvice te neočekivanu pobjedu selekcije BIH nad do sada vodećom reprezentacijom Turske. U ogledima D skupine, Njemačka je sa šest pogodaka deklasirala San Marino, a Velšani su doživjeli dva oproštaja u svojoj reprezentaciji...

Skupina C

Nakon iznenađujuće pobjede nad Norveškom, reprezentacija Bosne i Hercegovine krenula je po novo iznenađenje, koje je dočekala već u današnjem susretu. Izabranici Fuada Muzurovića su u vrlo uzbudljivoj utakmici na prepunom stadionu na Koševu uspjeli svladati Tursku rezultatom 3:2. Prvi su u vodstvo došli gosti, zahvaljujući pogotku njihova kapetana Hakana Sukura u 13. minuti susreta. Domaćini su uzvratili u 27. minuti, a rezultat je na 1:1 svojim pogotkom poravnao Zlatan Muslimović.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Turcima je taj pogodak bio povod za nova opsjedanja šesnaesterca domaćina, a to im se isplatilo u 39. minuti susreta. Sabri Sarioglu je pospremio loptu u mrežu Guše i doveo goste u vodstvo od 2:1. Ipak, domaćini su pri kraju prvog dijela uspjeli doći do izjednačenja, u 45. minuti mrežu Rustua zatresao je Edin Džeko. U drugom poluvremenu bilo je nekoliko poluprilika za pogodak s obje strane, i kad se činilo da će ove dvije reprezentacije podijeliti bodove, put do mreže Turaka našao je Adnan Čustović u 89. minuti susreta. Bosna i Hercegovina je tako uzela sva tri boda iz ovog ogleda, koja im održavaju realnu nadu u plasman na Euro 2008.

Norveška je kod kuće bez većih poteškoća svladala Maltu rezultatom 4:0 i tako dodala nova tri boda na svoj konto. Nakon relativno slabog prvog poluvremena, domaćini su imali vodstvo od 1:0, zahvaljujući pogotku Haestada iz 31. minute. Drugo poluvrijeme ponudilo je bolju igru domaće momčadi, koja je do vodstva od 2:0 došla u 73. minuti, a za to je zaslužan bio Helstad. Šest minuta nakon toga, mrežu Maltežana zatresao je i Iversen, a točku na i stavio je Riise u 90. minuti susreta pogotkom za 4:0 i pobjedu Norveške koja je stavlja na treće mjesto na tablici.

Reprezentacija Grčke je preuzela prvo mjesto na tablici zahvaljujući domaćoj pobjedi nad Mađarskom, Grci su nakon samo pola sata igre riješili susret i poslali Mađare kući sa dva pogotka u njihovoj mreži. Pogoci Gekasa u 16., te Seitaridisa u 29. minuti, donijeli su slavlje domaćinima, koji su nakon današnje pobjede reprezentacije BIH nad Turskom preuzeli prvo mjesto od Turaka te sada imaju bod prednosti ispred turske momčadi. Reprezentacija BIH ima deset bodova, baš kao i selekcija Norveške.

Skupina C: BIH - Turska 3:2, Grčka - Mađarska 2:0, Norveška - Malta 4:0.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Skupina D

Wales je u susretu protiv Češke tražio pobjedu koja bi održala realne nade za njihov plasman na Europsko prvenstvo. Ipak, ove dvije reprezentacije podijelile su bodove u susretu bez pogodaka, ali sa mnoštvom prilika s obje strane. Zvijezda dana bio je Ryan Giggs, napadač Manchester Uniteda, kojemu je ovaj susret protiv Češke bio oproštajni susret od reprezentacije Walesa. Giggs se tako oprostio od Walesa, a Wales od Europskog prvenstva 2008. godine.

Utakmicu su bolje otvorili Velšani, u 13. minuti udarac Giggsa iz slobodnog udarca završio je iznad vratnice Cechova gola. Česi su ozbiljnije zaprijetili u 24. minuti kada je Polak uputio udarac sa 25 metara udaljenosti, koji je završio pokraj gola. Pet minuta nakon toga, "projektil" Rosickyja sa iste udaljenosti jedva je obranio Hennessey.

Drugo poluvrijeme također je bolje krenulo za domaćine, u 55. minuti Giggs je nakon dodavanja Koumasa gađao ravno u vratara Cecha, a isti je igrač desetak minuta kasnije bio u prilici dovesti Wales u vodstvo. Giggs je s lakoćom prošao cijelu obranu Češke, ali je njegov završni udarac zaustavio raspoloženi Cech. Susret je tako završen bez pogodaka i pobjednika, a nakon ove raspodjele bodova Češka se nalazi na drugom mjestu na tablici sa dva boda zaostatka za Njemačkom.

U susretu u kojem je glavna nepoznanica bila koliko će pogodaka Njemačka "uvaliti" San Marinu, domaćini su se poprilično iskazali te su goste kući ispratili sa čak šest pogodaka u njihovoj mreži. Prvo poluvrijeme nije bilo sjajno za Nijemce, nakon silnih promašaja, u 45. minuti susreta Kevin Kuranyi uspio je glavom poslati loptu u desni donji kut mreže gostiju i dovesti Njemačku u vodstvo.

U drugom dijelu je, laički rečeno, "pukla petarda". U 52. minuti Marcel Jansen se našao sam u šesnaestercu gostiju te je loptu pospremio u desni donji kut vratara Simoncinija za vodstvo domaćina od 2:0. Samo minutu nakon toga, Simoncini je srušio Kuranyija u šesnaestercu, a sudac je pokazao na bijelu točku, odakle je za 3:0 precizan bio Frings. Igra je mirovala punih deset minuta, a tada je Mario Gomez iz blizine pronašao put do mreže Simoncinija i donio Njemačkoj vodstvo od 4:0. Samo dvije minute nakon toga, u 65. minuti, Gomez se ponovno upisao u strijelce. Ovaj put mu je asistirao Jansen, a Gomez je ponovno iz blizine svladao Simoncinija. Gosti su mrežu uspjeli sačuvati netaknutu tek dvije minute, u 67. minuti mrežu im je nakon odlične asistencije Fringsa zatresao Fritz za konačnih 6:0 i njemačko cementiranje na prvom mjestu na tablici.

Skupina D: Njemačka - San Marino 6:0, Wales - Češka 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!