Nogomet

Pletikosa preuzeo primat, šesta pobjeda u nizu

Bernard Jurišić • nedjelja, 03.06.2007.

Nastupom u Tallinu, Stipe Pletikosa preskočio je dosadašnjeg vratarskog rekordera po broju nastupa za reprezentaciju, sadašnjeg izbornika U-21 reprezentacije Dražena Ladića...

Stipe Pletikosa novi je vratarski rekorder po broju nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. I po svemu sudeći na čelnom mjestu ostat će još dugo, jer njegovi konkurenti za mjesto prvog vratara reprezentacije još nisu ni počeli skupljati "kapice".

Nastup u Tallinnu bio je 60. utakmica Pletikose na vratima reprezentacije, čime je preskočio dosadašnjeg vratarskog rekordera Dražena Ladića, koji je za reprezentaciju nastupio 59 puta.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Vezane vijesti

Pletikosa će dugo ostati nedodirnut, jer uz činjenicu što ima tek 28 godina i što je čvrsto u sedlu kao prvi vratar reprezentacije, njegovi sadašnji "konkurenti" dosad su sakupili tek "mrvice". Službeno drugi vratar Vedran Runje tek jedan nastup, kao i Mario Galinović, a Marin Skender još ni jedan. Mlađi vratari tek trebaju zakucati na vrata A reprezentacije.

Pobjeda u Tallinu šesti je uzastopni puni uspjeh naše reprezentacije. Pobjednički niz traje od prošlog listopada i pobjede nad Andorom (7:0), a u međuvremenu su padali Englezi (2:0), Izraelci (4:3), Norvežani (2:1) i Makedonci (2:1).

Posljednji put Hrvatska je poražena prije gotovo godinu dana, u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva od Brazila (0:1). Nakon toga, nanizali smo 10 utakmica bez poraza, od čega sedam pobjeda i tri remija.

Vrijedi spomenuti i sjajan golgeterski učinak Eduarda da Silve. Eduardo je sa šest pogodaka iz šest utakmica jedan od najboljih strijelaca ovih kvalifikacija. U Tallinnu je postigao svoj ukupno osmi pogodak za reprezentaciju, čime se popeo već na šesto mjesto ljestvice najboljih hrvatskih reprezentativnih strijelaca u povijesti.

Za osam pogodaka u dresu reprezentacije trebalo mu je samo 13 nastupa, što je sjajan doseg. Rekord drži "najveći od najvećih". Najboljem strijelcu hrvatske nacionalne momčadi u njezinoj povijesti, Davoru Šukeru, za osam pogodaka trebalo je samo osam nastupa. "Šukerman" ih je u 69 nastupa postigao čak 45.

Održi li Da Silva ovako visok prosjek, brzo bi mogao "razgrnuti" sve prepreke ispred sebe i doći na široku čistinu gdje će samo Šukeru gledati u leđa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!