Tenis

Đoković i Moya prozujali u četvrtfinale

Maja Giljanović • ponedjeljak, 04.06.2007.

Jutro devetog dana Roland Garrosa proteklo je u iščekivanju najzanimljivijeg susreta dosadašnjeg dijela turnira između neporaženog u Parizu Rafaela Nadala te nabrijanog Lleytona Hewitta, a svoj su posao u međuvremenu bez greške odradili Đoković i Moya...

Kao predjelo su organizatori gledateljima na Phillipe Chatrieru ponudili izvrsnog Srbina Novaka Đokovića protiv Fernanda Verdasca. Šesti je igrač svijeta nakon prekjučerašnjih popriličnih poteškoća protiv Patiencea u dvoboj s Španjolcem od samog starta krenuo autoritativno. Tri godine stariji Madriđanin je, inače, bio prvi u stotki (51.) rangirani protivnik Đokoviću koji se s ranijim ipak nedoraslim protivnicima mogao (i trebao) lakše razračunati (Giraldo je ispraćen s 3:0, Recouderc je ušićario jedan, a Patience čak dva seta).

Verdascov je, pak, put k najboljem rezultatu karijere u Parizu, dosad je, naime, najdalje dostigao lani - do drugog kola, uključio pobjedu u prvom kolu protiv Haehnela, a potom su pala dva nositelja: 21. Rus Tursunov te 12. sunarodnjak Ferrer.

Dvojac se dvaput ranije sastajao, a oba je puta slavio upravo Verdasco, posljednji put lani u Hamburgu s uvjerljivih 2:0. Da jednak ishod neće biti u osmini finala drugog Grand Slama sezone dalo je naslutiti samo otvaranje meča u kojem je osvajač tri ATP naslova ove godine (Adelaide, Miami, Estoril) na startu pokazao tko je postavljen za šestog nositelja. Đoković je, zanimljivo, učestalo igrao na protivnikovu (daleko opasniju) forhend stranu, ali Španjolac nije pronalazio rješenje kako mu stati na kraj. Rani break je Đoković rutinski održao do kraja prvog seta, a jednako (ako ne i snažnije) je nastavio u drugom. U nepunih 15 minuta osigurao je dvostruki break te unatoč jednom izgubljenom servisu nakon 1:35 sata došao do vodstva od 2:0 u setovima.

Treći su set obilježile nebrojene prigode za oduzimanje protivnikovog servisa obojice igrača, ali dvadesetak ih je otišlo u nepovrat da bi Đoković u tie-breaku stisnuo gas te osigurao četvrtfinalni dvoboj protiv boljeg iz susreta Andrejev/Baghdatis.

Istovremeno su se na Suzanne Lenglenu sastala dvojica najstarijih igrača preostalih u ždrijebu - 23. nositelj Carlos Moya te krvnik našeg Karlovića Jonas Bjorkman.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Leteći je Šveđanin izvrsno krenuo u susret breaknuvši Španjolca na samom otvaranju da bi pobjednik iz 1998. uzvratio nadoknadivši zaostatak od 5:2 te pri rezultatu 6:5 servirao za set. Bjorkman, međutim, agresivnom igrom prema naprijed forsirajući Moyin bekend ponovno 26. igraču ATP oduzima početni udarac te do odluke stiže u trinaestoj igri. Moya je predao inicijativu nespretnom dvostrukom pogreškom, ali je nizom od tri poena u završnici preokrenuo rezultat u svoju korist. Na ruku mu je išla i pariška mreža prebacivši na set-loptu prasicu na Bjorkmanovu stranu.

Dvojica su se inače dosad susrela osam puta s tim da je posljednji meč bio još prije četiri godine. Moya je drugu pobjedu u nizu proslavio u švedskom Bastadu (2:0), a sveukupno su uoči Pariza bili izjednačeni na 4:4. U rugom je setu Moya smanjio broj neprisiljenih pogrešaka (u prvom ih je napravio dvostruko više od Bjorkmana) te sredinom seta osigurao break. Drugu je set-loptu pretvorio u 2:0 vodstvo u nepunih 100 minuta igre.

U trećem se 39. igrač svijeta nakon tretirane ozljede ramena držao do samog finiša da bi na koncu pokleknuo te ostao tek u kombinaciji braniti prošle godine s Bjelorusom Mirnjijem osvojeni naslov u konkurenciji parova. Moya je, pak, učinio svoj dio posla kako bi se u posljednjih osam sučelila dvojica iz Palma de Mallorce (slijedi, naime, bolji iz susreta suotočana mu Nadala i Hewitta).

Osmina finala:
Đoković (Srbija, 6) - Verdasco (Španjolska) 6:3, 6:3, 7:6(1); Moya (Španjolska, 23) - Bjorkman (Švedska) 7:6(5), 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!