Tenis

Nadal nemilosrdno s Hewittom

Maja Giljanović • ponedjeljak, 04.06.2007.

Dugo iščekivani meč još otkako je izašao ždrijeb Roland Garrosa završio je po brzom postupku jer se drugi igrač svijeta Rafael Nadal iskobeljao u finišu trećeg seta protiv sve opasnijeg nekadašnjeg prvog igrača ...

U dvoboju dvojice dvostrukih Grand Slam pobjednika Australac nije pronašao načina ozbiljnije zaprijetiti kralju prašine iako je tek jedan od četvorice igrača koji protiv dvostrukog pobjednika u Parizu ima pozitivan skor. Ostali su, pak, Blake, Hrbaty te Berdych. U prvom setu je Nadal za nepunih 15 minuta dvaput Hewittu oduzeo servis te poveo s 4:0. Pri rezultatu 5:2 Hewitt uzvraća breakom da bi potom, međutim, dvjema neprisiljenim pogreškama te dvostrukom servis greškom darovao Nadalu treći break seta.

Drugi je, apk, set okončan za 35 minuta, a Nadal ga je u svoju korist okrenuo pri vodstvu 2:1 zabivši triput neobranjive njemu karakteristične inside-out forhende. Hewitt jest prikazao čvršću igru, ali još uvijek nedovoljno dobru da ugrozi niz neporaženog ikad u Roland Garrosu (17 uzastopnih pobjeda).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Treći je set bio daleko najizjednačeniji te je 16. igrač ATP liste pokazao kako je nedavno u polufinalu Hamburga odveo Nadala do 7:5 u trećem setu. Hewitt se rastrčao i agresivnom igrom držao meč u egalu. Neutralni navijači gladni drame i dobrog tenisa nadali su se da će Australac smoći snage peti put u karijeri nadoknaditi zaostatak od 2:0 u setovima (posljednji put u drugom kolu protiv Gaudija). Prigodu po prvi put doći do vodstva Hewitt propušta na samom startu seta, a čini se da je pogriješio ne zaustavivši igru jer je forhend Nadala na break loptu gotovo sigurno bio predug. U samoj je završnici seta Nadal izborio break, ali se osvajač Las Vegasa ove sezone ne predaje te uzvraća za odluku u trinaestom gemu. Dvojac je triput dosad igrao tie-breakove, a sva je tri osvojio upravo Hewitt, međutim, četvrti set je 26-godišnjak prokockao dvaput loše lobavši pet godina mlađeg (upravo je jučer proslavio 21 rođendan) Nadala.

Na koncu ipak rutinska 3:0 pobjeda drugog nad 14. nositeljem za 2:20 sata igre i izboren četvrtfinalni okršaj sa svojevrsnim mentorom Carlosom Moyom (inače sugrađaninom iz Palma de Mallorce).

U posljednjem susretu dana Igor Andrejev je stigao do najboljeg rezultata u Parizu nadmašivši osminu finala iz 2004. godine. Sezona prožeta frustracijama nakon dugotrajnog oporavka po operaciji koljena zbog koje se s 24. mjesta sunovratio na 125. te tek jedno četvrtfinale (Vina del Mar) obilato je naplaćena na Roland Garrosu; Rus je, naime, nakon trećeg nositelja Roddicka u prvom kolu te tradicionalnoneugodnih Massua i Mathieua sredio i Cipranina Marcosa Baghdatisa.

16. je nositelj dvaput u prvom setu oduzeo 24-godišnjaku servis te je prvi set glatko riješio u svoju korist. Tih prvih 40 minuta igre bilo je, međutim, sve što mu je raspoloženi i snažan kao bik Andrejev dozvolio odigrati. U drugom je setu projurio iskoristivši tri od četiri break lopte te poravnavši s uvjerljivih 6:1 stanje u setovima.

Treći je razornim forhendima i izrsnim servisom (snažnim, ali doziranim te nadasve preciznim) preokrenuo meč u svoju korist. Dvaput je oduzeo protivnikov početni udarac te nakon 45 minuta igre uz manje neprisiljenih pogrešaka poveo s 2:1. Četvrti se od samog starta činio formalnošću jer najslabije rangirani igrač među preostalom osmoricom s rutinskih je 6:4 okončao susret te ubilježio svoju prvu pobjedu (u prvom međusobnom susreta) nad poprilično nemoćnim ljubimcem tribina. Sljedeća je prepreka drugom (uz Davidenka) Rusu u četvrtfinalu i jedinom nepostavljenom igraču među najboljih osam, šesti nositelj Srbin Đoković.

Osmina finala:
Nadal (Španjolska, 2) - Hewitt (Australija, 14) 6:3, 6:3, 7:6(5), Andrejev (Rusija) - Baghdatis (Cipar, 16) 2:6, 6:1, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!