Košarka

Klupa (i suci) osvajaju naslove

Bruno Blumenschein • utorak, 05.06.2007.

Niti finale hrvatskog prvenstva nije uspjelo poništiti tezu kako naslove osvaja kvalitetniji učinak s klupe. U hrvatskom slučaju treba još dodati i naklonost sudaca, ali toga je bilo i toga će uvijek biti. Ovog puta samo dvije tehničke pogreške, naelektrizirana atmosfera i izjednačenih 1-1 prije povratka u Zagreb...

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Za željeno izjednačenje u finalu prvenstva Hrvatske, zadarski stručni stožer je odlučio reprizirati prvu utakmicu. Nakon 20 minuta u kojima je Cibona imala pokretljiv napad, s rezonskim rješenjima, kako na "čovjeka" tako i na zonsku obranu, Zadar je u drugom poluvremenu izašao s puno više energije i želje, što je bilo dovoljno za preokrenuti minus deset protiv nerazumljivo opuštenih vukova.

Nakon što je u prvoj utakmici s klupe ušao Brent Wright i ubacio 20 poena, Zadar je svog Wrighta imao u Juri Laliću i Pankracije Baraću. Lalić je uspješno zavladao reketima, umanjio još jednu odličnu predstavu Lukše Andrića i nervozu Todora Gečevskog. Trener Zadra Aco Petrović bi zaista što prije trebao poraditi s makedonskim centrom na kontroliranju nervoze i reakcija tijekom susreta. Da su suci vidjeli dva udaranja laktom Andrića, od strane popularnog Geca, stožerni igrač Zadra bi prije isteka 40 minuta završio u svlačionici.

Uz dvoboje na centarskim pozicijama, Jakov Vladović i Davor Kus su "školski" pokazali koliko znači uloga organizatora igre. Dok je Riječanin u dresu zagrebačke momčadi dijelio asistencije i bio motor svoje momčadi, Bariša Krasić i Marin Rozić su iskorištavali otvorene šuteve za kažnjavanje nepokretne zadarske obrane. Buđenje Vladovića donosi i preokret, a nakon dvije trice i ukradene lopte, razigrao je svoje suigrače te donio rezultatski preokret.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Nažalost po Zadrane, jedan od razigranih suigrača nije bio Carl English. Kanađanin se "dogovorio" s Chrisom Warrenom, s druge strane, te su obojica propustili zadarsku utakmicu. Zadar je to odlično nadoknadio Baraćem, a Cibonin odgovor (Rozić) je funkcionirao samo u prvom dijelu. Uz Warrena, Ciboni je nedostajao i brzi vlak Andrewa Wisniewskog, koji je pružio manje od očekivanog, odnosno potrebnog za još jedan uspjeh u Jazinama.

Trenerski dio susreta bi se mogao okarakterizirati također po poluvremenima. Kada je Cibona u prve dvije četvrtine brzim protokom lopte uspješno širila zadarsku zonu, a pick'n'rollom zadarsku obranu "1 na 1", Dražen Anzulović je uspio iskoristiti sporije zadarske centre. Tu bi prvo pitanje za Acu Petrovića bilo- zašto u niti jednoj utakmici nije pokušao s niskom četvorkom, kao što bi bili Perinčić ili Johnson?

S druge strane, sve energičniji Zadar i raspoložene Lalića i Gečevskog, Dražen Anzulović kao da je zaboravio pokušati zaustaviti zonskom obranom. Kada je Wright zaredao s pogreškama u napadu, brojnim izgubljenim loptama i ispadanjem u obrani, gdje je bio Lukša Andrić? Također zaboravljen, na klupi.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Što može ponuditi treća utakmica? Novi pokušaj Cibone da pretrči Zadar, koji uporno igra s dva teška centra, a koji su u prvom poluvremenu "pali" na ispitu i skoka i trčanja. Koja je onda prednost dva centra? Zadar će pak tražiti puno ubojitijeg Englisha, koji je osim promašaja s crte za slobodna bacanja i nervoze obranom Kusa, ponudio loš izbor šuta i način igre. Kanađanin je predobar igrač da se ne bi pokušao prilagoditi igri, dosad to nije napravio. Nakon potpuno flegmatičnog pristupa u prvoj utakmici, Ivan Tomas je ispao iz rotacije u drugom susretu, dok je Zadru nedostajao učinak Roka Stipčevića.

I za kraj, bilo bi lijepo kada bi suci spojili prva poluvremena iz obje utakmice u jednu cijelu, treću utakmicu. Smiješno je gledati kako se u Zagrebu ne priznaje koš Stipčeviću, kao što je u Zadru smiješno gledati da se Andriću kod minus pet sudi prekršaj na Laliću, pri prekršaju zadarskog centra u napadu. Brent Wright očito ima pravo na jokera "Ne sudi mi korake", a English na "Ne gledaj dok radim prekršaj u napadu". Niti to kome treba, niti donosi poboljšanje hrvatske košarke. Ako je problem u pozornosti, pokrenut ćemo akciju da se o sucima piše u danima između utakmica, barem to nije problem...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!