Tenis

Srpsko finale ili broj jedan protiv broja dva?

Kristian Hohnjec • četvrtak, 07.06.2007.

Današnjim polufinalom tenisačica ulazimo u završnu fazu koja bi konačno trebala ponuditi vrhunski tenis i pravu bitku za trofej. Program počinje u 14.00 h po našem vremenu, a saznat ćemo je li moguće prvo srpsko finale jednog Grand Slama ili će u borbu za naslov dvije vodeće tenisačice na WTA ljestvici...

Roland Garros nije ponudio mnogo ove godine, barem ne dosad. Prvi tjedan nije pružio veliku priču, izostala je senzacija, a i teško se sjetiti nekog „maratonskog“ meča koji je oduševio gledatelje u Parizu.

Četvrtfinale je također bilo lagano razočarenje, u muškom djelu tek je Tommy Robredo uspio uzeti set Rogeru Federeru dok je kod ljepšeg spola jedini meč u tri seta bio onaj Ane Ivanović i Svetlane Kuznjecove. Pravu bitku za trofej i vrhunski tenis trebala bi ponuditi današnja ženska polufinala.

Maria Šarapova(2) – Ana Ivanović(7)

Šarapova ulazi u susret kao lagana favoritkinja, iako recentni rezultati na zemljanoj podlozi govore u korist sve popularnije Srpkinje. Ipak Maria iza sebe ima dva osvojena Grand Slam turnira, dok će na drugoj strani mreže biti protivnica kojoj je ovo najveći uspjeh u karijeri. Obje se smatraju “udaračicama” s tim da je lopta Ruskinje brža i čvrsća, dok Ivanović ima malo mekšu ruku i bolji “touch”.

Veliku ulogu će igrati konzistentnost s osnovne linije. Ivanović je prije imala dosta neforsiranih pogrešaka u izmjeni, međutim u zadnjih nekoliko tjedana mnogo je stabilnija. Prednost za Ruskinju je definitivno u udarcima iz trka gdje je ona puno bolja od protivnice. Iako je Ana dosta napredovala u kretanju još uvijek je nešto slabija u defanzivnoj fazi, pogotovo na backhand strani.

Premda se općenito servis smarta velikim oružjem Šarapove, zbog manjih problema koje već duže vrijeme ima s ramenom onemogućena je servirati punim intenzitetom. Ivanović je realizirala 71% svojih prvis servisa u turniru, što potvrđuje tezu da je i njezin početni udarac moćno oružje.

prijašnji susreti:
Linz 2006. . Šarapova 7:6 7:5
Tokyo 2007. - Ivanović 6:1 0:1 predaja

prognoza: Šarapova u dva tijesna seta

Justine Henin(1) – Jelena Janković(4)

Dok je s komercijane strane meč između Sharapove i Ivanović potentniji, drugi dvoboj bi zapravo trebao ponuditi sve najbolje što danas ženski tenis ima pošto se susreću dvije vjerojatno najkompletnije igračice na touru. Justine i Jelena odigrale su već 3 sjajna meča ove sezone, a pobjednica je na kraju uvijek bila Belgijka koja je slavila s identičnih 6:4 u trećem setu.

Justine Henin nije pokazivala veliku formu na startu turnira, međutim kako je vrijeme odmicalo tako je braniteljica naslova bila sve impresivnija i u dosadašnjih 5 mečeva nije ispustila niti set. Janković je također bila vrlo uvjerljiva, a set joj je otela tek Venus Williams u 3. kolu. Obje tenisačice posjeduju odličnu tehniku i podjednako su opasne s obje strane, međutim mnogo bolje snalaženje na mreži Henin daje dodatnu dimenziju njenoj igri.

Pošto je Henin slavila u svih pet ogleda protiv Janković, može se reći da Srpkinja već ima kompleks. U njihovom posljednjem meču odigranom prije mjesec dana Jelena je imala vodstvo 4:0 u trećem setu, samo da bi Henin dobila 6 gemova zaredom. Bit će zanimljivo vidjeti može li Janković, koja ima uvjerljivo najviše osvojenih bodova u 2007. godini, konačno u 6. dvoboju protiv Henin uzeti nešto više od seta.

prijašnji susreti:
Berlin 2007. Henin 3:6 6:4 6:4
Warsawa 2007. Henin 7:5 2:6 6:4
Doha 2007. Henin 6:7 6:2 6:4
US Open 2006. Henin 4:6 6:4 6:0
Charleston 2005. Henin 5:7 6:4 6:3

prognoza: Henin u tri epska seta

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!