Tenis

U iščekivanju classica

Branimir Korać • petak, 08.06.2007.

Jak otpor pružio je Nikolaj Davidenko Rogeru Federeru u polufinalu Roland Garrosa, ali nedostajao mu je onaj zadnji udarac. Federer je na kraju u tri seta prošao u finale, ali u sva tri seta Rus je imao prilike okrenuti stvari na svoju stranu. U velikom nedjeljnom finalu Roger Federer igrat će protiv svog najvećeg rivala Rafaela Nadala koji je bio prejak za Novaka Đokovića...

Ah taj neugodni Davidenko... Roger je ne tako davno istaknuo kako mu je Davidenko uz Nadala najnezgodniji protivnik, a vidjelo se zašto i u današnjem polufinalu Roland Garrosa. Doduše nedostajalo je Rusu više hrabrosti da potpuno zakomplicira meč, u nekoliko navrata vodio je Federera do preokreta i na kraju izgubio u tri seta.

Kada bi manje razmišljao o tome da ima break loptu ili set loptu, možda bi Davidenko i odveo meč u pet setova, a možda čak i dobio. Upravo je u trenucima kada je trebao "tek" dovršiti posao u setu, padao, a Federer takve stvari kažnjava s lakoćom.

Meč je servisom otvorio Federer i Davidenko je u tom prvom gemu nanizao čak pet break lopti. Tek petu je realizirao i došao do prednosti. Kod 4:2 imao je prvi set u rukama. Na servisu Federera imao je 0:40 i četiri prilike za dvostruki break, ali nije ih iskoristio i tu je izgubio set. Federer je već u slijedećem gemu napravio break, kod 6:5 to ponovio i uzeo set sa 7:5. Čak 11 break lopti imao je Rus u prvom setu, a tek jednu je iskoristio dok je Federer bio na savršenih 2/2.

Što se promijenilo u drugom setu? Ništa. Kod 4:4 Davidenko ima 30:40 i dolazi do servisa za set, ali ponovno se ruka trese, Federer spašava i set odlazi u tie-break. Unatoč niskom postotku ubačaja prvog servisa, Federer spijeva u tie-breaku sa 7:5 i bez izgubljenog poena na servisu doći do velikih 2:0 u setovima.

Tradicija je nastavljena i u trećem setu. I ovdje je Davidenko bio u prednosti, kod 2:1 je došao do breaka, a kod 5:3 servirao za set. Propustio je nekoliko set lopti i to je, naravno, kažnjeno. Federer vraća izgubljeni servis i u tie-breaku s 9:7 završava meč i prolazi u finale.

Više neforsiranih pogrešaka napravio je Rus, propustio više break prilika, imao manje winnera, statistika je bila posve na strani Federera, no statistika vara. Nije Švicarac "tako lako" prošao dalje. Davidenko je bio čvrst i opasan, ali ne i psihički dovoljno stabilan za veliko iznenađenje.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Gotovo sigurna oklada bila je da će u finalu igrati Federer i Nadal. Nakon Fedexa, Rafa se pobrinuo da se to i ostvari svladavši u fizički vrlo zahtjevnom i teškom meču Novaka Đokovića koji nije imao dovoljno snage za izdržati Nadalov ritam.

Nadal je bio taj koji je kontrolirao igru, puštao je Đokovića da napada i iz svojih klasičnih kontri stvarao mu ogromne probleme i tjerao ga u pogreške. Nakon gubitka drugog seta igra mladog tenisača iz Srbije potpuno se raspala i Nadal je lagano dovršio meč.

Đoković je u meč ušao vrlo nervozno i Nadal je brzo napravio dvostruki break. Španjolac je u prvom setu kod 5:2 servirao za set, ali Đoković tada ulazi u ritam i posve se vraća u meč te poravnava na 5:5. Međutim u ključnom trenutku nakon što je dostigao veliki zaostatak, ponovno gubi servis, a time i set.

U drugom setu bio je dovoljan jedan break, Đoković je imao prilika za preokrenuti set, ali nije ih iskoristio i to je platio gubitkom seta 6:4.

Kada je Nadal poveo 2-0, bilo je jasno da je meč gotov. Đoković na startu drugog seta dosta forsira, dva puta gubi servis i brzo je na 0:4. Iz ove situacije ne uspijeva se izvući i Nadal ipak očekivano ulazi u finale.

I završna statistika bila je posve na strani Nadala koji je napravio čak 20 neforsiranih pogrešaka manje i bolje realizirao ponuđene prilike. Ništa neočekivano...

Roland Garros, polufinale:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Nikolaj Davidenko (Rusija, 4) 7:5, 7:6(5), 7:6(7), Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Novak Đoković (Srbija, 6) 7:5, 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!