Košarka

Cibona - Zadar: Heya, heya Zadrani!

Bojan Poturica • subota, 09.06.2007.

Košarkaši Zadra kopirali su scenarij iz ligaškog susreta protiv Cibone u Zagrebu te su pobijedili momčad Dražena Anzulovića u trećem susretu finala Prvenstva Hrvatske i stigli do vodstva 2-1 u seriji. U utorak će u Jazinama imati priliku osvojiti naslov prvaka pred domaćim navijačima...

Recept je poznat. Ako želite pobijediti u Draženovom domu ove sezone, ne smijete dopustiti Ciboni da ima prednost u posljednje 3-4 minute. Morate se oduprijeti njihovim naletima tijekom susreta, i na kraju se održati u egalu. Panathinaikos je to jednom pokazao, ponovio je to i Partizan, a u regularnom dijelu A-1 Lige za prvaka, Zadar je učinio isto na krilima sjajnog Carla Englisha.

Vezane vijesti

Treći susret finala PH donio je pobjedu Zadra u Domu Dražena Petrovića, ali ovaj put Kanađanin nije zabio 30 koševa u drugom poluvremenu. "Imali smo 7-8 raspoloženih igrača i to je presudilo", reći će trener Zadrana Aco Petrović, čije je ime skandirano nakon velikog trijumfa košarkaša s juga. Imala je Cibona prednost 75:66 u zadnjoj četvrtini, ali je nakon toga sve stalo. Zadrani su preko nekoliko kontri stigli do egala, a nakon toga u Ciboni nije bilo raspoloženog pojedinca, ili bolje rečeno, pravog "ratnika" koji bi znao preuzeti odgovornost te se nositi protiv srčane momčadi s juga Hrvatske. Ništa novo za momčad iz Zagreba, a za protivnika samo potvrda da je kuhar sve pripremao po provjerenom receptu i na kraju uspješno dovršio jelo.

Aco Petrović je u susret startao s Rokom Stipčevićem umjesto Jakova Vladovića. Ipak, to nije pomoglo Zadru. Sve je počelo da bolje ne može za momčad Cibone. Utakmicu su otvorili s 10:0 i Zadar nije imao nikakve ideje u prvim minutama što napraviti protiv odličnog protivnika. U tom je razdoblju Bariša Krasić najavio da će imati svoj dan nakon što je zabio dvije trice.

Već u 3. minuti startni centar Cibone Lukša Andrić dobiva treću osobnu pogrešku. Pokazalo se to kao jedan od ključnih detalja u posljednjoj četvrtini. Nakon teške trice Englisha preko Kusa, Zadar je na 10:5. Domaćin nastavlja u stilu te ima 16:7 nakon slobodnih bacanja Chrisa Warrena. Trica Gečevskog i koš Čolaka započinju povratak gostiju koji pokazuju da su se probudili nakon početne "uspavanke". Nakon nove trice Englisha, prva četvrtina završava izjednačenim rezultatom 20:20.

Druga četvrtina ponudila je revolveraški obračun. U prve dvije minute druge dionice gledatelji su vidjeli čak 19 koševa. Zadar je nakon tog perioda imao minimalnu prednost 30:29. Cibonu je od težeg zaostatka spasio samo Bariša Krasić koji je postigao šest koševa u nizu. Pri 35:34 za Zadar dolazi do prvog iskaza nervoze. Čolak dobiva tehničku pogrešku nakon prigovaranja sucu, a Krasić rutinski realizira oba slobodna bacanja. Cibona ima vodstvo 39:37, a nakon što Zadar radi taktični prekršaj na Wisniewskom, English gura Mancea koji burno reagira te ga suci "nagrađuju" tehničkom pogreškom. English je na ovom susretu dobro izritirao i vrlo mirnog Davora Kusa i pitanje je kako sucima uvijek promaknu niski potezi Kanađanina.

Mance dvije minute prije kraja druge četvrtine pogađa tricu, a s druge strane odgovara Vladović za 46:45. Wright potom diže publiku na noge fenomenalnim zakucavanjem, a isti igrač u sljedećem napadu pogađa i jedno slobodno bacanje. Mance zabija za 51:45, a Lalić smanjuje na 51:47, što se pokazalo konačnim rezultatom prvog poluvremena.

U drugom dijelu Zadar započinje sa zonskom obranom i to se pokazalo kao dobra taktika za zaustavljanje domaće momčadi. "Nisam to napravio zato što sam genijalac, već zato što sam bio nemoćan. Primili smo 31 koš u drugoj četvrtini i nešto sam morao mijenjati", reći će Aco.

Cibona u trećoj četvrtini nakon pogotka Andrića ima vodstvo 66:55. Ipak, Zadar se nakon nekoliko odličnih poteza Englisha i Johnsona vraća na -3. Na kraju treće dionice Cibona ima vodstvo 68:64.

Warren skok-šutom otvara posljednju četvrtinu. Vladović smanjuje na 70:66, a Kus potom zabija tricu za +7. Nakon novog pogotka Warrena, Cibona dolazi do 75:66 sedam i pol minuta prije kraja. Izgledalo je da je "Zulina" momčad na najboljem putu da stigne do druge pobjede u finalu...

Jure Lalić zabija koš uz dodatno slobodno bacanje, a isti igrač pet minuta i 20 sekundi prije kraja blokira Barišu te iz polukontre zakucava preko Wrighta za -3. Wisniewski zabija jedno slobodno bacanje, a potom Barać iz lijevog kuta pogađa tricu. Četiri i pol minute do kraja... Cibona ima samo "pola koša" prednosti. Upravo ono što je Petrović i želio.

Krasić zabija za 80:77, a potom s druge strane Čolak smanjuje te iznuđuje peti prekršaj Andrića. Samo pola minute prije isključen je i Wright zbog petog prekršaja i Anzulović je prisiljen koristiti Martona Badera na poziciji centra. Čolak realizira slobodno bacanje za 80:80, a nakon što Cibona ne koristi napad, Barać na asistenciju Englisha donosi Zadru vodstvo. Bader nakon minute odmora izjednačuje, English ubacuje jedno slobodno bacanje, a dvije minute prije kraja Gečevski zabija tricu za 86:82. Cibona ponovno ne koristi svoj napad, a Čolak zabija za +6. Tada je bilo jasno da će Zadar slaviti.

U posljednjoj minuti Zadrani su rutinski realizirali slobodna bacanja nakon taktičkih prekršaja Cibone i na kraju zasluženo slavili 95:87. "Ako ste u egalu s Cibonom u posljednjih pet minuta, igra Cibone se raspadne", izjavio je Aco. Recept je poznat, zar ne "cibosi"?

English je vodio goste s 27 koševa i šest skokova. Čolak je dodao 15 poena i sedam skokova, a Lalić je zabio 14 koševa. U redovima Cibone, junački je odigrao Bariša Krasić (24 koša, 5 skokova). Kus je postigao 15 poena.

Zadar će u utorak pred prepunim Jazinama imati priliku osigurati titulu prvaka Hrvatske. Prema onome što su pokazali u posljednja dva susreta, veliki su izgledi da će se za tri dana odigrati posljednja ovosezonska utakmica iako Anzulović tvrdi: "Pokazali smo da možemo igrati u Zadru." Živi bili pa vidjeli.

Finale Prvenstva Hrvatske, 3. utakmica: Cibona - Zadar 87:95 (1-2)

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!