Tenis

Nadal: "Ne znam s kim igram"

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 11.06.2007.

Svi su očekivali da će se u finalu Roland Garrosa susresti Rafael Nadal i Roger Federer, a jednako tako očekivana je bila i pobjeda "kralja" zemlje, koji je u kvalitetnom meču još jednom svladao Švicarca. Nadal je tako još uvijek neporažen na pariškoj zemlji, nadajmo se da ovime njegova "zemljana" sezona nije okončana, te da ćemo ga vidjeti u Umagu...

Roger je propustio mnogo šansi u početku, previše: "Lako bi bilo reći - da nisam promašio toliko prilika, pobijedio bih. Davidenko je također propustio puno prilika i izgubio u tri seta. Uvijek morate gledati protivnika, a Rafael je vrlo težak na break loptama. Prvo moraš kreirati prilike, a zatim ih i iskoristiti. Ja svoje nisam u prvom setu, i to me vjerojatno koštalo u nastavku meča". Na kraju, statistika je pokazivala da je Federer iskoristio samo jednu od čak 17 prilika za break, uistinu poražavajuć podatak za švicarskog čarobnjaka.

Pobjednik nije ponudio velike riječi na svom ograničenom engleskom: "Naravno da sam vrlo sretan. Tri Grand Slam naslova su san za mene. Na početku sezone u Australiji nisam igrao dobro, teško je tada bilo zamisliti da ću osvojiti pet titula, tri turnira Masters serije i ovaj u Parizu. Vrlo sam zadovoljan svojom igrom, ne samo na zemlji, već i na tvrdoj podlozi prije toga".

U open eri pariškog Grand Slama jedino je Bjorn Borg uspio osvojiti četiri titule u nizu, Španjolac će taj rekord loviti sljedeće sezone. "Osvojiti Grand Slam je veoma važno za mene, ali još važnije je da imam osjećaj da napredujem u svom tenisu, da igram dobro. Znam, ako je tako, da ću imati šanse da osvojim još koju veliku titulu. Sljedeće godine kad se vratim ovdje svjestan sam da ću imati vrlo dobre šanse da budem poražen. Svake godine je drukčije, ali je uvijek veoma teško".

Federer je tako još uvijek u lovu na naslov, do kojeg niti njegov prethodnik Pete Sampras nije uspio stići: "Da sam kojim slučajem danas osvojio naslov, ne bi mi preostalo mnogo ciljeva u karijeri. Ovako sve ostaje otvoreno, i ako u budućnosti eventualno osvojim Pariz, bit će mnogo slađe. Nadam se da ću iimati još prilika, sigurno sam sposoban za trijumf ovdje". .

Nakon zemlje slijedi brzi prelazak na travu, već ovog tjedna Nadal će igrati u Queensu: "Bit će to težak turnir za mene. Usput ne znam niti s kim igram. Imam vrlo malo vremena, trebao bih stići tamo u ponedjeljak. Trenirat ću koliko mi tijelo dopusti, a trebao bih prije singla odigrati i meč parova s Felicianom Lopezom. Ukoliko ne otkaže nastup, Nadal će u 2. kolu igrati s Thomasom Johannsonom ili Juanom Martinom Del Potrom, dok četvrtfinale nudi potencijalni sraz s Ivanom Ljubičićem.

Roger se sigurno više raduje "zelenoj" podlozi, uostalom posljednji put je na travi izgubio gotovo prije pet godina kad ga je senzacionalno u 1. Kolu Wimbledona svladao tada golobradi Mario Ančić: "Vrlo sam uzbuđen zbog travnate sezone. Wimbledon, kada bih uspio tamo slaviti po peti put zaredom to bi bilo apsolutno nevjerojatno za mene". Za Federera također nema predaha, on će po tradiciji nastupiti u njemačkom Halleu na Gerry Weber Openu. Kao i u Wimbledonu, tamo je slavio četiri uzastopna naslova.

Roland Garros u globalu nije ponudio veliki tenis, dramu. Završnica turnira nije doživjela niti jedan triler, polufinala su riješena u tri seta, a i el Classico pomalo je razočarao. Unatoč hamburškoj "kvrgi" kralj zemlje ostaje čvrsto u sedlu. Sada dolazi dio sezone u kojem Federer obično dominira, no tko zna što mu je spremio Španjolac. Prošle sezone je pokazao velik napredak na travi, uostalom igrao je i finale Wimbledona. Može li Rafael "nokautirati" Rogera i u All England Clubu?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!