Ostali sportovi

Blanka druga u Oslu

Maja Giljanović • petak, 15.06.2007.

U prekrasnoj atmosferi rasprodanog Bislett stadiona u suncem okupanom Oslu otvorena je serija od šest mitinga milijun dolara vrijedne Zlatne lige, a ponajbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić je nastavila krasnu seriju izvrsnih rezultata...

S 204 centimetara preskočenih u Dohi (svibanj) te još dva preleta preko dva metra, Blanka je usprkos strašnoj konkurenciji – spomenimo tek Tiju Hellebaut, Jelenu Šlesarenko te Kajsu Bergqvist slovila za glavnu favoritkinju.

Splićanka večeras nije uspjela preskočiti čarobna dva metra, ali je upravo njen skok okončao natjecanje. Do samog je finiša, naime, 23-godišnjakinja bila u igri s olimpijskom pobjednicom iz Rusije. Dvostruka svjetska juniorska prvakinja je natjecanje započela na 185 centimetara koje je jednako kao i 190 te 193 preskakala za dobrih desetak centimetara. Na sljedećoj je visini, 196 blago dotakla letvicu, a na 198 ona se dobrano trese, ali svejedno ne pada te Blanka u tom trenutku dijeli prvo mjesto sa Šlesarenko. Bergqvist i Hellebaut su, pak, vrlo rano (193) naišle na poprilične poteškoće i jedino se Ruskinja činila istiskom konkurencijom hrvatskoj rekorderki. Na sljedećim visinama raspoloženom se dvojcu pridružila još i Ukrajinka Vita Palamar.

Letvica se potom podiže na okruglih 200 centimetara koje Šlesarenko preskače iz prve dok Blanka ruši te preostala dva pokušaja ostavlja za napad na 204 te izjednačenje osobnog rekorda. Prvi je pokušaj bio vrlo blizu, ali je tehnička greškica pri samom kraju skoka ju koštala četvrtog preskoka preko dva metra u jednako toliko pokušaja dok je u drugom (posljednjem zapravo) čini se nedostajalo svježine jer je već gornjim dijelom tijela sjela na letvicu.

Inače četiri sata natjecanja te 23 discipline donijele su cijeli niz sjajnih izvedbi među kojima se izdvaja svemirski svjetski rekord Meseret Defar. 23-godišnja je Etiopljanka za preko osam sekundi oborila vlastiti najbolji rezultat postavljen u New Yorku prošle godine. Sićušna je 40 kilograma teška Defar 5000 metara istrčala u vremenu 14:16.63 te se na najbolji mogući način potvrdila kao sigurna oklada za zlato na predstojećem SP-u u Osaki. U Helsinkiju prije dvije godine je inače zapela na srebru. Drugo je mjesto pripalo Kenijki Vivian Cheruiyot koja je također nadmašila nekadašnji rekord (14:24.53) istrčavši 14:22.51.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Od preostalih disciplina (uz vis) čije pobjednice ulaze u konkurenciju za podjelu milijuna (100, 400, 100 prepone, motka) vrijedi izdvojiti Sanyju Richards kao jedno od rijetkih gostovanja članova američke reprezentacije. Amerikance, naime, sljedećeg tjedna očekuju trialsi za popunu mjesta koja vode u Japan. Najbolja atletičarka protekle godine je 400 metara u svom tek drugom pojavljivanju nakon Eugenea gdje je istrčala 50.74 zabilježila vrijeme sezone pobjedivši sa 50.26 ispred Seneglake, svjetske prvakinje iz 2001. godine, Thiam. 100 metara je, pak, neočekivano, otišlo u ruke Stephanie Durst (11.22) dok je istu razdaljinu ali s preponama osvojila Michelle Perry (12.70) ispred Šveđanke Susanne Kallur. Motku je, posve očekivano, deklasiravši konkurenciju uzela Jelena Isinbajeva. Olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja te svjetska rekorderka je, doduše, zakašljucala na 4.60 metara, ali je nakon početne uspavanosti umalo preskočila 4.95 (zaustavila se ipak na 4.85, dovoljno za pobjedu nad drugoplasiranom Poljakinjom Monikom Pyrek.

U muškoj su konkurenciji (100, 110 prepone, 1500, koplje, troskok) slavili redom: Asafa Powell koji je s 9.94 istrčao rezultat sezone te se spustio za tri stotinke od vremena istrčanog na debiju u Beogradu. Jamajčaninu je ovo 27. put da je stotku istrčao ispod 10 sekundi u svojo još uvijek poprilično mladoj karijeri. Drugo je mjesto pripalo Portugalcu Francisu Obikweluu (10.06) dok je treći ciljem prošao Britanac Marlon Devonish (10.08). Olimpijski i europski prvak Christian Olsson sa 17.33 ostao je za dva centimetra prekratak iza Britanca, europskog dvoranskog pobjednika Phillipsa Idowua. Koplje je, pak, s 88.78 metara pripalo Fincu Teru Pitkamekiju ispred novopridošlice iz SAD-a Breauxa Greera (88.73) te domaćeg favorita Andreasa Thorkildsena inače olimpijskog pobjednika te europskog prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!