Tenis

Ostvarenje sna Pakistanca Qureshija

Maja Giljanović • srijeda, 27.06.2007.

27-godišnji Aisam ul-Haq Qureshi proteklih dana živi pod stalnim pritiskom zaludjelih azijskih novinara i navijača nakon što se kroz kvalifikacije plasirao u glavni ždrijeb All England Cluba...

279. igrač svijeta je, naime, nakon pobjeda nad Španjolcem Riuz-Cadenasom, Poljakom Michalom Przysieznyjem te četvrtim nositeljem Frankom Dancevicem nakon pune 31 godine postao prvi Pakistanac u Wimbledonu. Prethodno je Haroonu Rahimu dvaput zaredom (1975., 1976.) uspjelo izboriti drugo kolo, a Qureshi je do svijetle točke dosadašnje karijere stigao eliminiravši u prvom kolu Britanca Lee Childsa (6:3, 6:4, 7:6).

"Osjećaj je nevjerojatan - čini mi se da drugačije ne bi bilo niti da kojim slučajem osvojim Wimbledon. Ostvario sam svoj san snova. Pokušavao sam prethodne tri godine i ništa, ali sam od prvog dana siječnja svaki dan za poticaj ispisivao riječi: Igrat ću Wimbledon i ništa me ne može spriječiti i tako 100 puta na dan. Isplatilo se. Tu sam!", izjavio je oduševljeni Qureshi opkoljen razdraganom gomilom navijača.

Da je na pravom putu dao je naslutiti nastup u Halleu prije dva tjedna gdje je u prvom kolu kao kvalifikant u dva seta šokirao petog nositelja, Francuza Richarda Gasqueta. Sljedeća prepreka u Londonu mu je, pak, ćudljivi Marat Safin, a s obzirom na dobro poznatu rezervu koju Rus osjeća prema travi Wimbledona, tko zna gdje je Qureshijev kraj.

Pakistanac je inače unatrag nekoliko sezona također dospio na naslovnice svjetskih medija nakon što se 2002. u paru udružio s Izraelcem Amirom Hadadom (prošli do trećeg kola Wimbledona) te ga je ATP nagradio trofejem za humanost i promicanje tolerancije tijekom najžešćih židovsko-arapskih sukoba na Bliskom istoku 2002. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!