Ostali sportovi

Raste legenda o Gebrselassiju

Maja Giljanović • četvrtak, 28.06.2007.

Ohrabren prošlomjesečnim uspješno položenim povratkom tartanu na mitingu u nizozemskom Hengelou, dvostruki olimpijski pobjednik te četverostruki svjetski prvak Haile Gebrselassie je na mitingu u češkoj Ostravi postavio nova dva svjetska rekorda...

34-godišnji Etiopljanin je, naime, na 46. izdanju Zlate Tetre u jednoj utrci oborio dva rezultata koja je još prije 16 godina oba ubilježio Meksikanac Arturo Barrios; 20 kilometara te rijetko trčanih sat vremena.

Dionicu od sat vremena je inače prvi put u povijesne knjige unijela legendarna češka lokomotiva pa je stoga više nego primjereno da je Gebrselassie upravo u domovini Emila Zatopeka pomjerio granice. Još je jednom ranije pokušao, 2002., ali su ga, svježeg nakon operacija, u 39. minuti osujetili grčevi: "Negdje na pola puta bio sam uvjeren da ću uspjeti, ali za rekord su najzaslužniji izvrsni gledatelji koji me nisu prestali bodriti svih 60 minuta", izjavio je skromni mali veliki Gebre.

23. te 24. svjetski rekordi koje je postavio stigli su nakon u sat vremena pretrčanih 21285 metara odnosno 184 metara više od Barriosa, a usputnih je 20 kilometara otrčao za 56:29.58 umalo punih pola minute brže od nekadašnjeg rekorda.

Osjećam se prekrasno, to je to - trčim da bi postavljao nove granice - i jednostavno sam presretan, rekao je dodavši da slijedi napad na četiri godine star rekord kojeg u maratonu drži Kenija Paul Tergat (2:04.55), a na 42 195 metara dugačkoj stazi Gebrselassie je dosad pobjeđivao u Berlinu (2:05.56), Fukuoki i Amsterdamu.

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti pobjedu olimpijske pobjednice te svjetske prvakinje Jelene Isinbajeve u skoku s motkom, Tatjana Lisenko je bacivši kladivo 77.71 metar postavila treći rezultat svih vremena, a Meseret Defar nije uspjela nepunih deset dana nakon u Oslu briljantno istrčanih 5000 metara postaviti još jedan svjetski rekord.

U muškoj je, pak, konkurenciji na istoj dionici Craig Mottram uhvatio na spavanju Tariku Bekelea, svjetski dvoranski prvak Reese Hoffa je slavio u bacanju kugle, vis je pripao Cipraninu Ioannouu (2.30) ispred olimpijskog pobjednika Holma (2.27) dok su razočaranja dana zasigurno svjetska prvakinja na 100 s preponama Michelle Perry te svjetski prvak na 400 s preponama Bershawn Jackson.

Perry je diskvalificirana zbog pogrešnog (drugog) starta dok se Jacksonu po prvi put u karijeri dogodio pad i to na posljednjoj prepreci koji je srećom prošao bez težih posljedica, ali ga je koštao sigurne pobjede (slavio je, pak, Južnoafrikanac Van Zyl).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!