Košarka

Repeša: "Vujčićev razlog nije opravdan"

Bruno Blumenschein • petak, 29.06.2007.

Hrvatski izbornik Jasmin Repeša obznanio je na konferenciji za novinare popis reprezentativaca, koji će 20. srpnja krenuti na pripreme za nastup na Eurobasketu. Na popisu od 24 imena jedino je pravo iznenađenje što je Repeša uvrstio i Nikolu Vujčića, koji se u četvrtak izjasnio kako neće igrati na ovom EP-u. U Španjolsku će putovati 12 igrača...

"Ulazimo u jedno jako zahtjevno ljeto s Europskim prvenstvom u Španjolskoj, koje će biti ujednačenije neko ikada dosad jer najmanje osam-devet ekipa dolazi s identičnim ambicijama, a one su napraviti sve da se ostvari Peking. Sve reprezentacije dolazi s pravom na takve ambicije, a na kraju će odlučiti tko će napraviti bolje pripreme, tko će imati više sreće i tko će imati pozitivniju atmosferu u i oko reprezentacije. Znamo da će biti teško, ali ako budemo vjerovali i dobro radili, onda će biti puno lakše.", otvorio je konferenciju za novinare izbornik Repeše.

Popis 24 reprezentativca

Organizatori igre: Roko Ukić, Zoran Planinić, Marko Popović, Davor Kus, Jakov Vladović.

Bekovi: Gordan Giriček, Marko Tomas, Mario Stojić, Marino Baždarić, Branimir Longin, Damir Miljković, Marin Rozić.

Centri: Nikša Prkačin, Marko Banić, Mario Kasun, Andrija Žižić, Dalibor Bagarić, Ante Tomić, Damir Markota, Lukša Andrić, Stanko Barać, Jure Lalić, Drago Pašalić, Nikola Vujčić.

Prvi pogled na popis reprezentativaca otkriva i ime Nikole Vujčića, koji je na istom mjestu prije manje od 24 sata, objavio kako neće igrati u Španjolskoj. Kako to da ga je izbornik ipak uvrstio? "Vujčić je na popisu iz opravdanoga razloga jer je Vujčić potreban ovoj reprezentaciji i to danas, a ne sutra ili prekustra. Mislim pri tome na ovaj plan, koji je sastavljen, a ne za planove koji idu slijedeće ili godinu iza. Razlog navedeni da ne može prisustvovati ovim pripremama radi eventualnih priprema za NBA sezonu, ne za ovu, nego slijedeću, za mene nije valjan."

Osim kod imena Nikole Vujčića, upitnik stoji i nad Gordanom Giričekom, ali Repeša je pokazao puno razumijevanja: "Uvažavam sve ono što je opravdano i objektivno. Tu smo da o svemu diskutiramo i da za sve nađemo kompromise i rješenja. Razlučio bih slučajeve Giričeka i Vujčića, s obojicom sam razgovarao. Najmanji je problem hoće li netko napraviti jedan trening ili propustiti ga, ključna stvar je da postoji prava želja da se pomogne reprezentaciji i ja sam je kod Giričeka vidio i to u velikoj mjeri."

Još jednom se Jasko osvrnuo na Vujčićevo "ne" kada je povukao paralelu s vlastitim klupskim angažmanom: "Za mene, kao čovjeka koji ima ozbiljan klub i koji će biti dijelom žrtva moga posla u reprezentaciji, kao što je bio i prošle godine, razlozi koje je naveo Vujo nemaju nikakvog smisla."

Slika 1 od 2.
Foto: Bojan Poturica

Ipak, reprezentaciju čini više od 20 igrača, od kojih su neki iskazali sumnju u nastup na Eurobasketu. Kako Repeša gleda na njih? "Nema nikoga tko se nećka. Dapače, da sam znao da svi jedva čekaju okupljanje možda bih okupljanje zakazao i nešto ranije, međutim, jedna je novost od prošle godine. I to bih preko medija dodatno apelirao da od ponedjeljka trebaju početi s individualnim pripremama kako bi u Crikvenicu došli s kvalitetnom bazom i da možemo početi kvalitetno raditi. Nemamo pravo izgubiti niti jedan od ovih 40 dana jer je netko bio neprofesionalan i nije brinuo o svom tijelu.".

Koga su ozljede zaustavile da ne bude na popisu reprezentativaca? "S Nicevićem sam razgovarao prošle sezone i on ima objektivan razlog jer ima problema s koljenima. Igrač koji je prošle sezone dosta vremena proveo s reprezentacijom, a sada je ozlijeđen je Goran Vrbanc. Osim njega tu je i Krešo Lončar, kojeg sam dosta pratio tijekom sezone, ali nažalost, obojica su u rehabilitacijskom procesu i neće se stići oporaviti u dogledno vrijeme.", konkretan je bio Repeša, dok je na pitanje o Bruni Šundovu odgovorio protupitanjem: "Koga bi vi izbacili s ovog popisa od 24 igrača?.

Izbornik Repeša je optimističnim pogledom na Španjolsku vratio dijelom izgubljeni pozitivni stav o reprezentaciji, ali je isto tako naglasio kako će se u Crikvenici raditi vrlo naporno i kako je reprezentaciji potrebna pozitivna atmosfera. Osim otvorenog kritičkog stava prema Nikoli Vujčiću, Repeša je pokazao kako će izaći svakome u susret tko ima objektivnih prepreka i problema, ali da neće tolerirati manjak volje i želje da se pomogne reprezentaciji.

Isto tako, obznanio je kako će se popis najvjerojatnije kratiti u danima prije prve prozivke 20. srpnja, a da očekuje od svih reprezentativaca da njemu, ali i međusobno, pokažu tko zaslužuje biti među 12 izabranih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!