Tenis

Dan za iznenađenja

Ivor Krapac • petak, 29.06.2007.

Fernando Gonzalez, James Blake, Martina Hingis i Ana Čakvetadze bili su glavne vijesti petog dana ovogodišnjeg Wimbledona. A kad su igrači i igračice iz svjetskog vrha glavne vijesti dana na Grand Slam turniru, to, jasno, nije dobra vijest za njih...

Prvi meč dana na središnjem terenu donio je veliki triler i podjednako veliku pobjedu Janka Tipsarevića, kojeg smo ne tako davno mogli pratiti na terenima Mladosti na putu do osvajanja Unique Zagreb Opena. Srpski tenisač je već tada naznačio da je u vrlo dobroj formi, u sličnom stilu nastavio je i u Roland Garrosu (u drugom kolu skinuo Marata Safina, u trećem izgubio od Tommyja Robreda), da bi se ovog petka istaknuo izbacivanjem wimbledonskog petog nositelja Fernanda Gonzaleza, koji je pao u uzbudljivih pet setova.

Završilo je sa 6:3, 3:6, 6:3, 4:6 i 8:6, a 23-godišnji Beograđanin je na putu do pobjede okrenuo zaostatak od 5:2 u odlučujućem setu, spasivši usput i meč-loptu na servisu u 12. gemu petog. Gonzalez mu je tada pomogao bekhend-sliceom u mrežu, no Tipsarević je nakon pobjede istaknuo da nije razbijao glavu tom meč-loptom: "Ne, znao sam da, ako počnem razmišljati o meč-lopti i misliti da nema šansi da on promaši bekhend-slice s crte, postoji velika opasnost da odigram pod opterećenjem na tom poenu. Nisam odigrao jako agresivno, ali mislim da je to bilo pametno, i on je proveo četiri sata na terenu, i on je trebao uzeti posljednji poen... Na moju sreću, promašio je taj zbilja laki slice na meč-lopti."

Vezane vijesti

Spašena meč-lopta bila je i uz dodir sreće, no drugi srpski reket znao ju je iskoristiti. Nakon poravnanja na 6:6, u 13. gemu petog seta došao je do ključnog breaka i odmah potom odservirao za pobjedu koju će posebno pamtiti - svoju prvu nad nekim Top 10 igračem (Gonzalez je šesti na svijetu), ujedno vrijednu prvog proboja u osminu finala nekog Grand Slam turnira. I to baš na središnjem terenu Wimbledona, koji mu je, kao i mnogim drugima, bio san dok je počinjao s tenisom...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Devetopostavljeni James Blake ostao je praznih ruku u susretu s tenisačem koji je dosad prošao puno više nego Gonzalezov krvnik. Juan Carlos Ferrero bio je prvi na svijetu, osvojio Roland Garros, igrao finale US Opena... No, od tih vremena je već prošlo dosta, a ovo je ipak trava i turnir na kojem je Španjolac samo dvaput bio u četvrtom kolu, prije četiri i dvije sezone. Ferreru su neparne godine očito plodne u Wimbledonu, ova potvrđuje pravilo - Blake je danas bio nedovoljno konstantan da bi izbjegao pad u četiri seta, s 3:6, 6:3, 6:3 i 7:6(4).

Desetak dana zbilja može napraviti razliku. Ferrero je uoči Wimbledona na travi Hertogenboscha u prvom kolu izgubio od Carlosa Berlocqa, nakon čega bi mu malo tko davao izgleda da će na istoj (ili barem sličnoj) podlozi dobiti i puno manje ugledne igrače od Blakea. Ipak, dogodilo se.

Poslastica dana trajala je dva seta. Roger Federer je u prvom potpuno dominirao protiv Marata Safina, u preostala dva se Rus popravio i pružio puno jači otpor, ali do seta svejedno nije mogao - prvi na svijetu prošao je svoj prvi jači ovogodišnji wimbledonski izazov sa 6:1, 6:4 i 7:6(4).

Federeru je ovo bila 51. uzastopna pobjeda na travi, a 31. uzastopna u Wimbledonu (četiri naslova u nizu). I dalje pamtimo Marija Ančića i njegov prolaz protiv Fed-Exa u wimbledonskom prvom kolu 2002., od tada prvi na svijetu na ovoj podlozi zna samo za uspjehe...

Andy Roddick također je slavio u tri seta. Trećepostavljeni Amerikanac prošao je sa 6:3, 6:4 i 7:6(2) protiv ljevorukog Španjolca Fernanda Verdasca, uz prave muke samo u trećem setu, u kojem je okrenuo zaostatak od 5:3.

Relativno miran ženski dan uzdrmale su Michaella Krajicek i Laura Granville. Nizozemka je sa 7:6(8), 6:7(5) i 6:2 šokirala osmu nositeljicu Anu Čakvetadze, prošlotjednu pobjednicu Hertogenboscha, koja će iz poraza ponajviše pamtiti propuštenu priliku u prvom setu, za kojeg je i servirala. U drugom se vratila, no u trećem nije imala ozbiljniju šansu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Martina Hingis se u prvom kolu mučila s domaćom Naomi Cavaday i već tada naznačila da su problem s kukom i stanka zbog ozljede ipak ostavili traga. Potvrda je stigla s današnjih uvjerljivih 6:4 i 6:2 u korist 26-godišnje Amerikanke Granville, koja je, tako, Martini nanijela rani odlazak iz ždrijeba na 10. obljetnicu njenog prvog (i jedinog) osvajanja Wimbledona. Inače, ovaj meč se igrao na terenu broj dva, "groblju prvaka".

Jelena Janković je u tri seta (5:7, 7:6(4), 6:2) prošla potencijalnu minu u obliku Čehinje Lucie Šafarove, dok su Justine Henin i Serena Williams prošetale svoje suparnice. Henin je sa 6:1 i 6:3 prošla Jelenu Vesninu, a Serena nije dala nikakvu šansu Milagros Sequeri (6:1, 6:0). U kategoriju manjih iznenađenja spada glatka pobjeda Marion Bartoli nad Shahar Peer, Francuskinja je sa 6:3 i 6:2 pokazala da je opasna na travi...

Tenisači, treće kolo: Federer (Švicarska, 1) - Safin (Rusija, 26) 6:1, 6:4, 7:6(4), Haas (Njemačka, 13) - Tursunov (Rusija, 21) 1:6, 6:4, 7:6(5), 6:4, Ferrero (Španjolska, 20) - J. Blake (SAD, 9) 3:6, 6:3, 6:3, 7:6(4), Tipsarević (Srbija) - Gonzalez (Čile, 5) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6, Roddick (SAD, 3) - Verdasco (Španjolska) 6:3, 6:4, 7:6(2), Mathieu (Francuska) - Ljubičić (Hrvatska, 15) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3, Gasquet (Francuska, 12) - Roger-Vasselin (Francuska, Q) 6:3, 6:4, 6:2, Tsonga (Francuska, WC) - F. Lopez (Španjolska) 6:3, 7:6(4), 6:3.

Tenisačice, treće kolo: Henin (Belgija, 1) - Vesnina (Rusija) 6:1, 6:3, Schnyder (Švicarska, 15) - A. Bondarenko (Ukrajina, 24) 6:4, 3:6, 8:6, Hantuchova (Slovačka, 10) - Srebotnik (Slovenija, 19) 2:6, 6:3, 6:4, S. Williams (SAD, 7) - Sequera (Venezuela) 6:1, 6:0, Janković (Srbija, 3) - Šafarova (Češka, 25) 5:7, 7:6(4), 6:2, Bartoli (Francuska, 18) - Peer (Izrael, 16) 6:3, 6:2, Granville (SAD) - Hingis (Švicarska, 9) 6:4, 6:2, Krajicek (Nizozemska, 31) - Čakvetadze (Rusija, 8) 7:6(8), 6:7(5), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!