Ostali sportovi

Pokreću se Olimpijske igre mladih

Maja Giljanović • petak, 06.07.2007.

Međunarodni olimpijski komitet odlučio se po prvi put nakon 1924. godine i osnutka Zimskih olimpijskih igara pokrenuti novo natjecanje; Olimpijske igre namijenjene sportašima između 14 i 18 godina...

Prve Ljetne igre će se održati 2010. godine, a za domaćinstvo koje će se dodijeliti u veljači sljedeće godine kandidiraju Moskva, Singapur, Gvatemala te Hamburg. Zimske će, pak, biti održane dvije godine kasnije, a grad-domaćin bit će odlučen u siječnju 2009. godine.

Predsjednik MOK-a Jacques Rogge odluku donesenu na 119. zasjedanju proteklih dana održanom u Gvatemali je objasnio: "Krajnje je vrijeme da se poduzmu mjere protiv sve veće tjelesne neaktivnosti mladih koji dane provode ispred TV ekrana i za kompjuterima. Sportski centri diljem svijeta sve češće zatvaraju svoja vrata, a mladima opasno prijeti epidemija pretilosti. Olimpijske igre su, nadamo se, prvi korak vraćanju privlačnosti sportu".

LJOI će brojiti 3200 sportaša (minimalno četiri po državi), ZOI 1000, a sportovi zastupljeni na Igrama bit će svi standardni olimpijski (smanjenog doduše broja disciplina) te nekoliko prilagođenih mladima. Provodit će se također antidoping-kontrole.

Rogge je naglasio da će se infrastruktura oslanjati na postojeću te da bi 30 milijuna dolara trebala biti krajnja granica troškova koju će pokriti Olimpijski odbor. Odlučno je opovrgnuo da će se Igre mladih na bilo kakav način poklapati s Univerzijadom, a budući su predviđene za kolovoz 2010. godine, uslijedit će dva mjeseca nakon Svjetskog nogometnog prvenstva pa ni s te strane ne bi smjelo biti problema.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!