Ostali sportovi

London spreman dočekuje La Grand Boucle

Maja Giljanović • petak, 06.07.2007.

94. izdanje najveće biciklističke utrke Tour de Francea starta sutrašnjim 7.9-kilometarskim prologom ulicama Londona u trećem prekokanalskom gostovanju od utemeljenja 1903. godine...

Dosad su, naime, vozači gostovali u Plymouthu 1974. te Doveru, Brightonu i Portsmouthu 1994., a London je spreman, kako kaže gradonačelnik Ken Livingstone, na najveći sportski događaj uoči Olimpijskih igara 2012. godine. Angažirano je preko 5000 zaštitara kako bi se otklonila ikakva naznaka nesigurnosti gledatelja, a sve u vidu osujećenih terorističkih napada u Britaniji proteklog tjedna.

Ovogodišnji će Tour zbog svima znanih problema s dopingom otpočeti na pomalo neobičan način; direktor (u odlasku) LeBlanc je prošlogodišnjem pobjedniku Floydu Landisu oduzeo naslov te će se 189-ici vozača (na provizornoj start-listi inače bez Vladimira Miholjevića u momčadi Liquigasa) podijeliti dresovi od broja 11.

Novi direktor Prudhomme je, pak, naglasio: "Ne smijemo dopustiti da glupost jednog sportaša baci ljagu na cijeli sport. Borit ćemo se da pokažemo svijetu da biciklizam pobjeđuje pošast i da će Tour ostati čist od skandala". Zaboravlja, međutim, da nije u pitanju samo Amerikanac: ovogodišnji pobjednik Gira Danilo Di Luca je pod istragom UCI-ja dok prošlogodišnji Ivan Basso služi dvogodišnju suspenziju. Sudbina jednog od favorita za zelenu majicu najboljeg sprintera ovogodišnjeg Toura Alessandro Petacchi je također u rukama Talijanskog olimpijskog saveza te mu prijeti godina dana prisilnog odmora.

Na stranu turbulentan uvod, londonski Grand Depart će sutra otvoriti 3547 kilometara dugačku odiseju čiji su glavni favoriti Kazahstanac Aleksandar Vinokurov, Nijemac Alexandre Kloden, španjolski dvojac Valverde/Sastre te Amerikanac Levi Leipheimer. Na programu je inače 20 etapa od kojih je 11 ravničarskih, sedam planinskih te dva kronometra s tim da su dva dana predviđena za više nego zasluženi odmor. Kroz La Manche će se karavana preseliti u Francusku, preko Alpa će se skoknuti do Belgije, nakon Azurne obale i Pirineja gostuje se u Španjolskoj da bi 29. srpnja uslijedio trijumfalan ulaz na parišku Elizejsku poljanu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!