Tenis

Kralj Roger!

Ivor Krapac • nedjelja, 08.07.2007.

Roger Federer ispisao je još jednu stranicu svojih wimbledonskih uspjeha. Prvi tenisač svijeta slavio je u pet setova današnjeg velikog finala protiv Rafaela Nadala i priključio se Björnu Borgu s pet uzastopnih naslova na travi londonskog Grand Slam turnira...

Rafael Nadal pritiskao je koliko je mogao, odigrao odlična četiri seta i jedan dio petog - ali ni to nije bilo dovoljno protiv novog i starog wimbledonskog vladara. Prvi tenisač svijeta dokazao je dominaciju na travi pobjedom u pet teških setova, sa 7:6(7), 4:6, 7:6(3), 2:6 i 6:2, potvrdivši da je na ovoj podlozi i dalje ispred svih ostalih.

Posljednji poraz na travnatim terenima Federer je doživio još 2002. u prvom kolu ovog turnira protiv Marija Ančića, a od tada je ubilježio 54 uzastopne pobjede, 34 u nizu u Wimbledonu. Tako to izgleda protiv današnje konkurencije, a nije loše ni u onoj povijesnoj - Federer se danas priključio Borgu s pet uzastopnih wimbledonskih naslova, nakon što je Šveđaninu to uspjelo od 1976. do '80. godine.

Vezane vijesti

Repriza prošlogodišnjeg finala donijela je još veću borbu nego lani, kad je Nadal pao u četiri seta. Od Federera se i moglo očekivati da će ponovno biti dobar, no ljevoruki Španjolac demonstrirao je da je bolji nego prošle godine, još agresivniji i opasniji na travi. Da mu s druge strane mreže nije bio wimbledonski kralj, teško je očekivati da danas predvečer ne bi pozirao fotoreporterima s trofejem u rukama.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dvoboj najboljih na svijetu otvoren je ranim Federerovim breakom i odlaskom do 3:0. No, Nadal je odmah naznačio da je spremniji nego prije 12 mjeseci na istom mjestu, kad je izgubio prvi set sa 6:0. Ekspresno je anulirao break zaostatka i poravnao na 3:3, da bi u završnici seta pao tek u izjednačenom tie-breaku, kojeg je Švicarac prelomio s puno muke.

Federer je imao sve u svojim rukama nakon dva mini-breaka za vodstvo od 5:2, no Španjolac je u nastavku prvo nadoknadio jedan servis-poen minusa, a potom preživio i tri uzastopne set-lopte pri zaostatku od 6:3. Posebno zanimljiva bila je ona treća, na Švicarčevom servisu kod 6:5, kad se Nadal izvukao zatraženim "okom sokolovim" nakon što je, pokazalo se, pogrešno dosuđeno da je njegov bekhend završio van terena. Poen se morao ponoviti, Španjolac ga je dobio, da bi malo kasnije ipak pao uz bekhend u mrežu na servis-poenu kod 7:7. Federer je na set-lopti kod 8:7 napao i završio posao neobranjivim bekhend-volejem.

U drugom setu sve je riješeno na servisu prvog tenisača svijeta u desetom gemu, pri Nadalovom vodstvu od 5:4. Kao i u tie-breaku prvog, i ovdje je važnu ulogu imalo "oko sokolovo". Federer je zatražio, pa odustao od pregleda snimke kod 15:15, nakon Španjolčevog prolaza bekhend-dijagonalom u padu koji je, pokazalo se, pogrešno dosuđen kao dobar. Umjesto promjene te odluke i vodstva od 30:15, Švicarac se našao u zaostatku od 15:30, a potom promašio forhend i pomogao suparniku do dvije uzastopne set-lopte. Iz te rupe nije bilo povratka.

Federer se vratio na pobjedničku stazu dobivenim tie-breakom trećeg seta, u kojem je ostavio Nadala na samo tri osvojena poena. Prije toga, Švicarac je najveće prijetnje u svojim servis-gemovima izdržao kako se set bližio kraju. Pri zaostatku od 5:4 držao je nakon 40:0, pa 40:40, a dva gema kasnije bilo je 15:30, uz promašeni izgledni Nadalov forhend koji bi mu donio dvije vezane set-lopte.

Ljevoruki Španjolac ponovno se morao čupati nakon seta zaostatka, a vrlo brzo pokazao je da se ne namjerava predati. U četvrtom setu krenuo je punom parom, uz break u prvom i trećem gemu i bijeg do nedostižnih 4:0. Do kraja seta nije ga usporio ni problem s desnim koljenom i potkoljenicom zbog kojeg je pri vodstvu od 4:1 zatražio pomoć fizioterapeuta i medicinski time-out.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Slično četvrtom, Nadal je i u petom setu započeo opasnije od suparnika, no, za razliku od prethodnog seta, nije iskoristio prilike koje je imao. U trećem gemu Federer se izvukao na servisu nakon 15:40, dva gema kasnije ponovno, a posebno opasno bilo je kod 30:40 u trećem i 15:40 u petom gemu. Kod 1:1 i 30:40 Nadal je izbacio izglednu forhend-paralelu, a kod 2:2 i 15:40 Fed-Ex se spasio riskantnim drugim servisom kojeg Španjolac nije uspio kontrolirati bekhendom.

Nadal nije mogao do breaka i ubrzo je dočekao kaznu. Prvi na svijetu je pri vodstvu od 3:2 odigrao u svom uobičajenom wimbledonskom stilu, zabio dva forhenda, a za kraj i još jedan nakon izvrsnog bekhend-slicea i uz break za 4:2 praktički prelomio meč u svoju korist. Ostalo je bila samo formalnost, drugi na svijetu se više nije mogao vratiti.

Na kraju, i jedan i drugi zaslužili su čestitku i veliki naklon. Federer zbog potvrde onog na što smo već navikli s njegova četiri prethodna pohoda na krunu londonskog Grand Slam turnira, a Nadal za dokazivanje da je sve veća prijetnja i na Federeru omiljenoj travi. Bliže nego itko drugi u pobjedničkim wimbledonskim godinama prvog na svijetu...

Tenisači, finale: Federer (Švicarska, 1) - Nadal (Španjolska, 2) 7:6(7), 4:6, 7:6(3), 2:6, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!