Ostali sportovi

Blanka i Rim se vole

Maja Giljanović • petak, 13.07.2007.

Pred 40 000 gledatelja na mitskom Olimpicu na trećem mitingu Zlatne lige Blanka Vlašić je nakon pobjede prošlog tjedna u Parizu osvojila i rimsku Golden Galu...

23-godišnja je Splićanka stigla na jedan od svojih omiljenih mitinga najavljujući borbu prvo na pobjedu, a potom na rezultat kojima bi obranila prošle godine osvojen naslov pobjednice (200 centimetara). Nekadašnja je dvostruka svjetska juniorska prvakinja uoči puta izjavila: "Rim zaista zauzima posebno mjesto; odgovara mi klima, ljudi, grad kao grad je predivan, stadion, podloga, publika...sve".

Na Olimpicu je inače velika Bugarka Stefka Kostadinova 1987. postavila svjetski rekord; još uvijek nedostižnih 209 centimetara. Blankin je otac Joško također naglasio: "Očekujemo dobar nastup, Blanka voli Rim i ne sumnjam da će probirljivoj publici pružiti razloga za pljesak".

Najbolja se hrvatska atletičarka prvi put na startu pojavila na 185 centimetara koje je jednako kao i 190 , 195 te 198 centimetara preskočila iz prvog pokušaja tehnički besprijekornim skokovima. U međuvremenu je europska prvakinja, Belgijka Tia Hellebaut zapela već na 185, a s obzirom da se Ruskinja Jelena Šlesarenko nakon gubitka šanse za nastavak utrke za milijun dolara nakon poraza na Saint Denisu povukla pripremati se za Svjetsko prvenstvo, glavnu je konkurenciju hrvatskoj rekorderki predstavljala Šveđanka Kajsa Bergqvist.

Bergqvist se, međutim, pomučila preskočivši 198 tek iz trećeg pokušaja dok se na sljedećem podizanju letvice preskokom ponovno iz trećeg pridružila Blanki koja je zadržala prvu poziciju uspješno preskočivši zadanu visinu u drugom skoku. Uslijedio je savršen let preko 202 koji su, pak, ostali nedostižni svjetskoj prvakinji i to je bilo to: Splićanka je nakon osigurane pobjede izabrala podignuti letvicu za četiri centimetra, ali je 206 centimetra još uvijek predaleko.

No čini se ne zadugo jer vodeća visašica sezone napreduje iz tjedna u tjedan. Šteta samo nesretnog Osla i jedinog poraza u godini jer bi osim savršenog skora (ovako je upisano sedam pobjeda na osam mitinga) Blanka bila i više nego ozbiljni konkurent za podjelu jack pota.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!