Ostali sportovi

Gerdemann herojski do pobjede

Maja Giljanović • subota, 14.07.2007.

24-godišnji Nijemac Linus Gerdemann pobjednik je sedme, 197.5 kilometara dugačke etape između Bourg en Bressea i Le Grand Bornarda. Usprkos dehidraciji i grčevima, Nijemac je praktički na izmaku snaga slavio u prvoj alpskoj etapi ovogodišnjeg Tour de Francea...

T-Mobileov vozač, poznat po gorljivoj borbi protiv pošasti dopinga i jedan od najglasnijih zagovornika doživotnog progona prevaranata iz sporta toliko ogrezlog u manipulaciju zabranjenim kemijskim sredstvima, etapu koju je obilježio bijeg 15-orice preuzeo je u svoje ruke prešavši u napad 10 kilometara prije cilja uspješno svladanim usponom prve kategorije na zloglasni la Colombiere.

"Ovo je bez sumnje najljepši dan u mom životu. Nisam vjerovao da mogu sve do nekih 300 metara od cilja; da je, međutim, potrajalo još upola toliko, srušio bih se", presretan je nekadašnji U-23 prvak Njemačke.

Sedmu etapu su, inače, uspjeli započeti (ali i dovršiti) ozlijeđeni Astanini Aleksandar Vinokurov i Erik Zabel. Kazahstanac, jedan od glavnih favorita prije nesretnog pada, na cilj je stigao 39. s tri i pol minute zaostatka, dok je njemačka legenda s gotovo 20 minuta sporijim vremenom osvojila 103. mjesto. S druge strane, treći u poretku sprintera te peti ukupno Oscar Gomez odustao je od utrke zbog nesnosnih bolova u leđima.

S gotovo 23 minute je, pak, ciljem prošao dosadašnji vodeći u ukupnom poretku Fabian Cancellara. Njegovu maillot jaune je, jednako kao i vodstvo u poretku mladih vozača, preuzeo upravo Gerdemann, dok je na drugo mjesto izbio Španjolac Intxaurraga, a treći je sunarodnjak mu De La Fuente.

Sutrašnja osma etapa duga je 165 kilometara, iznimno je zahtjevna te se, među ostalim, sastoji od tri uspona prve kategorije od kojih će 5.5 postotni uspon do Tignesa otkriti najspremnije da se okite laskavim naslovom pobjednika ovogodišnjeg Toura.

Rezultati:
1.Gerdemann (Njemačka, T-Mobile) 4:53.13
2.Intxaurraga (Španjolska, Euskaltel) +0.40
3.De La Fuente (Španjolska, Saunier Duval) +1.39

Poredak:
1.Gerdemann (Njemačka, T-Mobile) 34:43.40
2.Intxaurraga (Španjolska, Euskaltel) +1.24
3.De La Fuente (Španjolska, Saunier Duval) +2.45

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!