Ostali sportovi

Neukusan napad na paraolimpijca Pistoriusa

Maja Giljanović • ponedjeljak, 16.07.2007.

Hladno vrijeme i pljusak uništili su nade organizatora Norwich Union Grand Prixa u Sheffieldu i bučne najave o napadu Tysona Gaya na svjetski rekord Asafe Powella, a još uvijek neimenovanom čelniku IAAF-a prijeti masna kazna...

Sprinterski kralj SAD-a, međutim, nije uspio ni zagrijati mišiće, a da od rekorda neće biti ništa bio je svjestan još od ranih jutarnjih sati. Kiša je, naime, nemilice lijevala, a ni konkurencija u vidu Marlona Devonisha, Shawna Crawforda i indisponiranog Francisa Obikwelua nije bila naročita inspirativna. Gay je prvu stotku od trialsa prije tri tjedna osvojio s jednim od najsporijih pobjedničkih vremena sezone - 10.13. Ne sumnjamo ipak da će obračun u Osaki za šest tjedana ponuditi istinski spektakl.

Kiša je utjecala i na slabe rezultate na bacalištima odnosno zaletištima: motka je primjerice pripala Hookeru s preskočenih 5.65, Kajsa Bergqvist se u odsustvu naše Blanke dokopala pobjede s prosječnih 195, Wilson je sa 17.19 slavio u troskoku, a spomena vrijedan rezultat je Arvidssonovih 84.74 kojima je u koplju pobijedio olimpijskog pobjednika Andreasa Thorkildsena.

Neprikosnoveni su u preponama bili Liu Xiang te Michelle Perry; kineski je olimpijski i svjetski prvak s 13.23 slavio ispred Wilsona dok su razočaravajuću večer imali treći odnosno četvrti Moore i Robles (13.35 i 13.37), a Amerikanka je nakon pobjede u Rimu niti 48 sati ranije na posljednjoj prepreci nadvisila Lolo Jones (12.78).

Wallace Spearmon je 200 metara istrčao za respektabilnih 20.08 u posljednjih 50 metara slomivši Useina Bolta, a svjetska prvakinja Allyson Felix je uvjerljivo slavila ispred 400-metrašice Sanye Richards koja u Japanu lovi iskupljenje za kiks na prvenstvu SAD-a u svojoj udarnoj disciplini. Rezultat večeri je bez sumnje došao na 3000 metara. Olimpijski i svjetski prvak na 10 000 metara je vrtio milo za drago za neočekivani poraz od Australca u završnici sezone lani. Etiopljanin je posljednji krug istrčao za 58 sekundi i u vremenu 7:26.69 sedmom inače u povijesti najbržem rezultatu slavio s preko 30 metara prednosti nad konkurencijom.

Miting je okončan utrkom na 400 metara koja se od bučno najavljivanog spektakla pretvorila u antiklimaks večeri: olimpijski i svjetski prvak Jeremy Wariner je poskliznuvši se na startu odustao od utrke koju je s vremenom 45.25 osvojio Angelo Taylor, ali skandal je tek uslijedio - tzv. blade runner odnosno paraolimpijac Oscar Pistorius koji pokušava od IAAF-a dobiti odobrenje za nastup u Pekingu na "pravim" Olimpijskim igrama, nakon diskvalifikacije zbog upada u susjednu stazu, obrušio se na jednog od čelnika Međunarodnog atletskog saveza koji je, navodno, protiv Južnoafrikanca, a argument mu je "pustimo li njega, nekom sljedećem će pasti na pamet na leđa si privezati rakete na mlazni pogon".

IAAF je pokrenuo istragu o ovom uistinu sramotnom komentaru dok se Pistorius nada (i dobiva je) nepodijeljenoj podršci kolega atletičara. Ne bi li se oprala, IAAF će po svemu sudeći dati 20-godišnjaku zeleno svjetlo ukoliko do srpnja 2008. godine svojih 46.56 i svjetski paraolimpijski rekord spusti ispod olimpijske norme od 46.30.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!