Ostali sportovi

Otkriven misterij Veneline Veneve

Maja Giljanović • četvrtak, 19.07.2007.

Misteriozni nestanak bugarskog srebra s Europskog prvenstva prošle godine razjašnjen je nakon danas objavljene žalbe Disciplinske komisije IAAF-a CAS-u (Arbitrarnom sportskom sudu) slijedom odbačene suspenzije Bugarskog atletskog saveza dopingiranoj Venelini Venevoj i Vanji Stambolovoj...

Dvije su Bugarke nasumično i nenajavljeno testirane u Budimpešti 24. siječnja, a još je jedan test Veneve tjedan dana kasnije rezultirao pozitivnim nalazom. Objema je u krvi pronađena povišena razina testosterona, a prvotni je nalaz potvrđen i testiranjem B uzorka.

IAAF je vrsne atletičarke - Stambolova je, naime, europska prvakinja iz Göteborga na 400 metara - privremeno do odluke nacionalnog saveza suspendirala, ali danas iz Sofije stižu vijesti o odbacivanju optužbi. Razlog je nedostatak dokaza (!) jer Bugari navodno toleriraju do 5 % povišenog hormona koji se u tom slučaju otpisuje kao moguća pogreška.

IAAF je, međutim, prošlotjednom suspenzijom nekadašnjeg svjetskog prvaka u skoku s motkom Giuseppea Gibilisca na dvije godine pokazao da nema milosti prema prevarantima pa je inkriminirani dvojac teško očekivati na Svjetskom prvenstvu u Osaki krajem sljedećeg mjeseca; ostaje, pak, pitanje bronce Veneve osvojene u ožujku mjesecu na Europskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu, a gorak okus izaziva i spoznaja da je 33-godišnjakinja u Splitu krajem veljače s preskočena dva metra pred preko pet tisuća navijača na Gripama dopingirana slavila ispred naše Blanke Vlašić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!