Ostali sportovi

Što je čija prćija?

Ivana Strahija • petak, 20.07.2007.

Ljubitelji odbojke, sportaši pa čak i slučajni namjernici ostali su vrlo neugodno iznenađeni proglasom objavljenim na naslovnici weba Hrvatskog odbojkaškog saveza pod naslovom "Osobni interesi ipak važniji od nacionalnih", u kojem nepotpisani autor proziva Josipu Kovačević, team managera muške odbojkaške reprezentacije, i izbornika Radovana Malevića.

Što kuhaju?

Što to kuhaju Kovačević i Malević, rade li oni uistinu protiv hrvatske odbojke? – pitanje koje se nameće svakom tko je pročitao gore spomenuti tekst. Njih dvoje se naime optužuje da s reprezentacijom rade neprofesionalno, a posebno se na zub uzima Josipa Kovačević, koja navodno nije organizirala pripreme za mušku seniorsku reprezentaciju na vrijeme, kao i za to da je u suradnji s Malevićem naručila nebulozno mnogo opreme i medicinskih potrepština. Kao posljednji grijeh nameće im se zahtjev za povećanjima dnevnica za odbojkaše, sa sadašnjih 10 USD na 100 HRK.

Je li Josipa Kovačević ipak takva 'babaroga'? Iz pouzdanih odbojkaških izvora saznajemo da je ona vrlo vrijedna odbojkaška djelatnica, koja je u odbojci provela zavidan broj godina. Od njenih smo poznanika saznali da je vrlo uznemirena ovim objedama, koje idu tako daleko da insinuiraju ljubavnu vezu između nje i izbornika. Kad smo Kovačević pitali ima li odgovor na ove optužbe komentirala je: "Ispod je moje razine komentirati takve napade, ne želim se obračunavati s ljudima preko novina."

Malevića smo već jednom smijenili

Za mišljenje smo pitali jednog od glavnih aktera druge strane, glavnog tajnika HOS-a Petra Rilovića: "Sve što stoji u napisu na našim stranicama potpuna je istina. Sa svim smo reprezentacijama osim muške zatvorili plan rada i financijsku konstrukciju, dok Malević i Kovačević nikome za ništa ne odgovaraju."

Rilović je, po svojim riječima, već upozoravao predsjednika Andriju Popovića na nemoguće stanje u muškoj reprezentaciji: "Malević je odbio priznati ravnatelja reprezentacije, radije je na izmišljenu poziciju team managera doveo Josipu Kovačević. Zbog problema s muškom reprezenatacijom u proteklih mjeseci nekoliko sam puta upozoravao Popovića, čak je i na sastanku Izvršnog odbora donesena odluka o smjeni Malevića, no predsjednik tu odluku nije proveo."

'Ukupna vrijednost naručene opreme za mušku seniorsku reprezentaciju u 2007. godini je 30% veća od količine opreme kupljene za sve reprezentacije u 2006. godini. Pored te narudžbe naručeno je lijekova za cca 70.000,00 kuna i dogovorena je nabava tape-ova za prste u ukupnom iznosu 35.000,00 kuna bez ikakvih rabata.', stoji u napisu na stranicama HOS-a. Rilović komentira: "Pozvali smo Kovačević da donese revidirane narudžbe opreme, ona je to odbila učiniti u dogovoru s Malevićem. Mogu vam garantirati da im narudžba toliko opreme zasigurno neće biti odobrena."

Pa zašto nakon svega toga dvojac Malević-Kovačević još uvijek vodi hrvatsku mušku odbojkašku reprezentaciju, pitali smo Rilovića: "Malević je odličan na terenu, zbilja zna raditi s igračima. Pod njegovim su vodstvom naši odbojkaši nesumnjivo napredovali i čini mi se da ga zbog toga predsjednik Popović još uvijek drži na toj poziciji. Ipak, Maleviću bi bilo bolje da se drži onoga što zna."

Rilović je frustriran i zalutao

I dok Rilović Malevića optužuje da je muška repka njegova vlastita prćija, Malević uzvraća istim čestitkama: "Cijeli je Savez privatna prćija Petra Rilovića, uvjeren sam da je i objava na internet stranicama njegovo djelo. Taj čovjek mora pod hitno dati ostavku, žalosno je samo što ga predsjednik štiti. Rilović o odbojci nema pojma, frustriran je i zalutao. i ne smatram ga mjerodavnim za davanje bilo kakvih ocjena mog rada."

Ocjena rada Josipe Kovačević? "Ona taj posao radi odlično, da nje nema ne znam gdje bismo bili. Iznimno je moralna i kvalitetna osoba i tim me više ljute insinuacije o našoj vezi.", jasan je Malević.

Kako sada izgleda, muška reprezentacija neće na pripreme u Olimpijski centar Bjelolasicu, ne zbog prekasne narudžbe termina, već zbog duga HOS-a od osamdesetak tisuća kuna, zaostalih još od 2005. godine. HOS poriče postojanje duga, no Malević jasno zna da on postoji: "Ja sam naše pripreme osobno potvrdio s direktorom OC Bjelolasica još početkom lipnja, no uplela se njihova pravna služba koja s pravom traži namirenje duga. Onaj tko tvrdi da taj dug ne postoji laže, jer se ja jasno sjećam dolaska ženske reprezentacije na Bjelolasicu nakon nas." Što se opreme tiče, izbornik Malević decidirano kaže da to nikako nije previše: "Ja sam u narudžbu uključio opremu i medicinske potrepštine za 100 dana priprema, sudjelovanje na Europskom prvenstvu u Rusiji, prijateljske utakmice te kvalifikacije za Olimpijske igre. To je razumna količina opreme za 18 igrača i šest članova stručnog tima, no valjda Rilović misli da bi i mi, kao juniori, trebali koristiti trenirke ženske reprezentacije."

"Mjesecima pišem dopise, molim za povećanje dnevnice na normalnu razinu od sto kuna, a Savez nam još nije isplatio ni protekle putne troškove i dnevnice, nemamo ni potrebnu medicinsku opremu. Umjesto da kritiziraju naš rad trebali bi se posvetiti nabavljanju prijeko potrebnih financijskih sredstava", zaključuje Malević.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!