Ostali sportovi

Blanki za dlaku izmakao svjetski rekord

Maja Giljanović • subota, 21.07.2007.

Blanka Vlašić, prva favoritkinja Atletisma, Grand Prix mitinga u kastiljskoj prijestolnici opravdala je očekivanja pobjedom, ni manje ni više nego s novim osobnim rekordom - 205 centimetara...

Seriju izvrsnih rezultata nastavila je u društvu, u prvom redu, svjetske prvakinje Kajse Bergqvist i domaće uzdanice Ruth Beitije te potom Ukrajinke Vite Stjopine i Amerikanke Amy Acuff (osam preostalih visašica više-manje je samo ispunjavalo broj).

Splićanka je ove sezone neprikosnovena: na devet je dosadašnjih nastupa ove sezone, pobijedila na njih osam. Jedini je poraz, podsjetimo, pretrpjela u Parizu na prvom od šest mitinga Zlatne lige koji je osvojila Jelena Šlesarenko. "Osvetom" u Rimu Ruskinju je usmjerila ka pripremama za Svjetsko prvenstvo u Osaki krajem kolovoza, a ona je ostala na pravom kursu s osvojenih pet elitnih mitinga osvojiti mini-jackpot odnosno pola milijuna dolara.

Saint-Denis je ujedno, uz Zagreb i Hanžekovićev memorijal (190 centimetara), jedini stadion na kojem su izostala čarobna dva metra. Vrhunac je dakako stigao u svibnju u Dohi kad je nekadašnja dvostruka juniorska prvakinja (Santiago i Kingston) oborila svoj osobni i hrvatski rekord - 204 centimetara - visinu koju nijedna druga atletičarka nije dosegla u dosadašnjem tijeku sezone.

Najbliže mu je (osim večeras odsutne Di Martino s milanskih 203) došla upravo Šveđanka s u Torinu preskočenih 2.02 dok se Beitia nadala postati šesta visašica preko dva metra s pred svojim navijačima ovosezonskim najboljim rezultatom; dosad je, naime, dvaput zapinjala na 198 centimetara.

Blanka se inače u Španjolsku uputila "bez pritiska. Više nego ikad uživam u natjecanjima i očekujem prvenstveno pobjedu, a što se rezultata tiče nadam se daljnjem iskoraku", izjavila je u Splitu.

Madridski jubilarni deseti miting i deveta pobjeda za srebrnu su s Europskog prvenstva u Birminghamu stigli na iznimno uvjerljiv način. Unatoč početnoj nesigurnosti i preskočenih 192 iz drugog pokušaja, Blanka je sljedeće visine 195 i 198 centimetara preskakala iz prve. S 201 oborila je dosadašnji rekord mitinga Hestrie Cloete da bi uslijedio također u prvom pokušaju let, iznimno siguran i tehnički besprijekoran, na 205 centimetara.

Potom je rasprodani Vallehermoso stadion sav utihnuo nadajući se novoj stranici u povijesti kraljice sportova: letvica se podignula na 210 centimetara kojim bi se napokon nadmašio 20 godina star rekord Stefke Kostadinove. Tople kolovoške večeri u Rimu Bugarka je 1987. preletjela 209 centimetara, a večeras je Blanka na (u odnosu na Hrvatsku) gotovo prohladna 23 stupnja pokazala da je legitimna nasljednica legendarne visašice. Prvi pokušaj je izazvao trnce: visina je tu, letvicu je na koncu pogurnula listom, drugi također nije bio daleko (na trećem je, pak, nedostajalo malo više koncentracije).

Sljedeći, međutim, pokušaj Blanka će imati već u srijedu na Super Grand Prix mitingu u Monte Carlu. Kakva večer...

Rezultati:
1.Vlašić (Hrvatska) 205
2.Beitia (Španjolska) 195
3.Bergqvist (Švedska) 195

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!