Ostali sportovi

Petacchi oslobođen optužbi, Vinokurov pozitivan

Maja Giljanović • utorak, 24.07.2007.

Netom što je objavljena vijest da je Alessandro Petacchi oslobođen optužbi za manipuliranje nedozvoljenim kemijskim preparatima na ovogodišnjem Giru, loša vijest je pristigla iz Francuske...

Pobjednik, naime, jučerašnje 15. etape Tour de Francea Aleksandar Vinokurov pao je na doping-testu krvi prikupljene 21. srpnja nakon Kazahstančevog osvajanja kronometra u Albiju. Astaninom 33-godišnjaku pronađena je previsoka razina crvenih krvnih zrnaca koja jasno upućuje na nezakonitu transfuziju kisikom obogaćene krvi - svojevrsni hit u svijetu dopinga otkriven poslije Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine (prvi kažnjeni biciklist inače je bio Tyler Hamilton).

Vinokurov dakako pobija optužbe, a drugi se uzorak krvi upravo testira u vrhunskim laboratorijima Chatenay-Malabryja.

Pettachija je, pak, Talijanski biciklistički savez oslobodio unatoč zahtjevu tužilaštva CONI-ja (Olimpijskog odbora Italije) da ga zbog povišene razine salbutamola kazni jednogodišnjom zabranom nastupa.

Ale-jet, jedan od ponajboljih sprintera svijeta, propustio je ovogodišnji Tour, a cijelo je vrijeme od izbijanja afere nakon osvojene 11. etape Giro d´Italije ustrajao na nevinosti: "12 godina sam u biciklizmu i nakon 140 pobjeda nisam lud baciti cijelu karijeru u vjetar".

"Današnji dan jedna je od najslađih pobjeda mog života, a teške trenutke koje sam proteklih mjeseci proživljavao, ne bih poželio ni najljućem neprijatelju. Srećom istina je pobijedila i iz svega izlazim visoko uzdignuta čela", dodao je 33-godišnjak kojem je Savez uvažio objašnjenje o liječnički za borbu protiv astme prepisanoj određenoj količini salbutamola u sklopu inhalatora ventolina.

Sličnom se raspletu nada i pobjednik Gira, Danilo Di Luca dok je prošlogodišnji pobjednik Ivan basso izvukao deblji kraj i služi dvogodišnju suspenziju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!