Košarka

Perasović ga preporodio

Bojan Poturica • utorak, 24.07.2007.

Nakon što je tri godine u NBA ligi bio rezerva ponajboljem svjetskom razigravaču, Zoran Planinić se vratio u Europu te je njegova karijera ponovno krenula uzlaznim tokom...

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša i cijela košarkaška javnost očekuju puno na nadolazećem Europskom prvenstvu od Zorana Planinića. 24-godišnji razigravač Hrvatske pokušat će nastaviti s igrama koje je prikazao u prošloj sezoni u dresu Tau Ceramice, posebice u njenom prvom dijelu.

Zoran Planinić je već u kadetskim danima pokazivao veliki talent. 1999. godine s hrvatskom juniorskom reprezentacijom je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, a godinu dana kasnije na Europskom je prvenstvu stigao do srebra te je bio prvi strijelac prvenstva s prosjekom od 16.6 koševa. 2001. s reprezentacijom do 21 godine osvaja srebrnu medalju, a potom se priključuje i seniorskoj reprezentaciji s kojom je 2003. i 2005. nastupao na Europskim prvenstvima.

Slika 1 od 2.
Foto: MINA

Planinić je "ime" stvorio igrajući za zagrebačku Cibonu za koju je odigrao nekoliko nezaboravnih utakmica, a svi će se sjećati susreta protiv Partizana u Beogradu kad je "Zoki" zabio 30 koševa. "Planinu" je potom zadesila ozljeda te je njegov razvoj pomalo zakočen. Ipak, 2003. godine s 22. pickom na NBA draftu su ga birali New Jersey Netsi. S 21 godinom na leđima Planinić je otišao u Ameriku igrati za "mrežice". Igrati? Hm... Baš i ne. Planinić je bio zamjena za neprikosnovenog Jasona Kidda, u tim trenucima daleko najboljeg razigravača na svijetu. Nije to bilo ni loše. Godina dana iskustva igranja s Kiddom ne može loše doći. Naučit će se mnogo samo na treningu.

Godina je prošla, prošle su i dvije, a Planinić se nije posebno naigrao u NBA ligi, iako je ponekad, kad bi dobio priliku, pokazao svoj talent. Nakon treće sezone bilo je jasno da nema što tražiti pored Kidda, a Netsi su usto na draftu izabrali i Marcusa Williamsa, pa se Zoran vratio u Europu gdje je potpisao za Tau Ceramicu koju je vodio Velimir Perasović. Nakon što je u tri godine u NBA-u imao prosjeke od četiri koša, 1.3 skokova i 1.1 asistencije, pod Perasovom komandom, Zokijeva karijera krenula je uzvodno. Planinić je odigrao fantastično u prvom dijelu Eurolige i španjolskog prvenstva, a potom je polako njegova forma počela opadati, posebice s dolaskom Maljkovića na klupu kluba iz Vitorije.

Ipak, na Final Fouru Eurolige je protiv Unicaje bio jedan od glavnih igrača Tau Ceramice koja nije u finalu uspjela pobijediti Panathinaikos.

Razigravač s 201 cm svakako mora imati poseban dar, jer nikako nije lako igrati protiv znatno nižih i u većini slučajeva bržih protivnika. No, Zoki odlično kontrolira loptu, odličan je na ulazu, a jedino na čemu bi trebao poraditi je šut izvana.

Izbornik Repeša će vrlo vjerojatno veći dio prvenstva igrati s dva (ako ne i tri) razigravača u petorci, što znači da će Planinić biti u kombinaciji s Markom Popovićem ili Roko Leni Ukićem. Na prošlom EP-u u Beogradu Planinić je najbolje igrao s Popovićem i Giričekom u petorci i tada je Hrvatska bila najubojitija zbog odličnog protoka lopte. "Planina" je igrač koji može igrati i braniti sve tri vanjske pozicije, te je vrlo zahvalan ako ima svoj dan. U Hrvatskoj reprezentaciji svakako bi trebao biti jedan od stožernih igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!